Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Māmiņām vislabākā dzīve ir Norvēģijā, Latvija 40.vietā

Māmiņām vislabākā dzīve ir Norvēģijā, Somijā un Islandē, bet Latvija starptautiskās organizācijas _Glābiet bērnus _pirmdien publiskotajā ikgadējā Māmiņu indeksā starp 179 valstīm noslīdējusi līdz 40.vietai.

Māmiņu indeksā no Baltijas valstīm visaugstāk atrodas Igaunija - 27.vietā, bet Lietuva ar Poliju dala 28. un 29.vietu.

Latvija pēdējos gados Māmiņu indeksā piedzīvojusi būtisku lejupslīdi, no 2008.gadā ieņemtās 24.vietas katru gadu zaudējot pozīcijas.

2014.gadā Latvija atradās 34.vietā, Igaunija 23.vietā, bet Lietuva ar Čehiju dalīja 24. un 25.vietu.

Glābiet bērnus jau 16 gadus neilgi pirms Mātes dienas publisko šo indeksu, kurā novērtēts jauno māmiņu veselības līmenis, bērnu mirstība, sieviešu izglītība un ienākumu līmenis un politiskais statuss.

Saskaņā ar šogad publiskotajiem datiem vissliktākā dzīve māmiņām ir Somālijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā, Centrālāfrikas Republikā, Mali un Nigērā.

Deviņas no desmit valstīm, kas atzītas par sliktākajām bērnu dzemdēšanai un audzināšanai, plosa konflikti un vardarbība.

Savienotās Valstis Māmiņu indeksā šogad noslīdējušas no 31.vietas uz 33.vietu, atpaliekot no Japānas, Polijas un Horvātijas.

ASV sievietēm risks mirt grūtniecības vai dzemdību laikā ir augstākais attīstīto valstu vidū, secinājusi Glābiet bērnus.

Kanāda ierindojusies 20.vietā, bet Francija un Lielbritānija - 23. un 24.vietā.

Austrālija ieņem augsto 9.vietu un ir vienīgā valsts ārpus Eiropas, kas iekļuvusi saraksta top desmitniekā.

Dānija ierindojusies saraksta 4.vietā, Zviedrija ieņem 5.vietu, Nīderlande iekļuvusi 6.vietā, bet Spānija 7.vietā. Vācija ieņem 8.vietu, bet Beļģija - 10.vietu.

Top komentāri

es
e
Un cik daudz bērnu māmiņām ir atņemti Norvēģijā?
Oslo sindroms :)
O
Mazliet pakomentēšu no pašas Norvēģijas! Norvēģijā bērniem kopš dārziņa māca ēst gandrīz tikai aukstu pārtiku, parasti baltmaizi un salami. Uzdzer kolu vai kādu vietējo cukurūdeni. To pašu bieži pamatā ēd arī pieaugušie, lai gan saņem pat 4000-5000 eiro mēnesī. Labākajā gadījumā nopērk siltu hotdogu statoilā. Bērnu pabalsts ir lielāks nekā Latvijā, taisnība, pamperiem pietiek, bet neko vairāk. Bērni obligāti jāpotē ar visu dzīvsudrabu un visiem tiem toksīniem, ko dārzinā/skolā liek, savādāk var ātri palikt bez bērna. Norvēģija ir arī laikam pirmā valsts pasaulē, kurā ir pieņemts likums, ka pirmtiesības uz bērniem ir valstij, nevis vecākiem. Ja agrāk Barneverne pēc saviem ieskatiem varēja brīvi atņemt jebkuru bērnu un vecāki vēl varēja mēģināt kaut ko kasīties, tagad ir ļoti vienkārši - valstij vairs absolūti nekas nav ne jāpierāda, ne pat jāpaskaidro. Kā ir stāstījuši paši norvēģi, izskatās, ka šeit galvenais ir atņemt bērnu īstajiem vecākiem. Kas ar viņu notiek tālāk - pilnīgi vienalga. Normāla situācija ir, ka pāris gadus vecu, norvēģiski varbūt pat nerunājošu bērnu mētā apkārt pa svešām pagaidu ģimenēm. Kas šeit ir ļoti populāri. Nav tā, ka bērnu "normāli" adoptē un audzina līdz vismaz tiem 18 gadiem. Nē, bērnu var paņemt uz kādu laiciņu, saņemt par to laikam 3000 kronas mēnesī, tad atdot nākamajiem. Iemesls bērna atņemšanai nav pat jānorāda, jebkurā brīdī bērns var vienkārši nepārnākt no skolas. Jā, ja bērnu nav, tad jau neko, algas te salīdzinoši ir lielas, cenas nav nemaz tik astronomiskas, ja ir darbs ar pilna laika beztermiņa līgumu, nav ne vainas. Tomēr, ja man kādu dienu būs savi bērni, mēģināšu evakuēt viņus uz Latviju, vismaz uz pamatskolas laiku. Nopietni, lai cik slikti Latvijā varbūt arī izskatītos uz vietas dzīvojošajiem, šeit bērnu ziņā ir pilnīga Orvela anti-utopija. Vēl visur (pat preču katalogos) ļoti spiež uz nēģeru, arābu un aziātu adoptēšanu. Ļoti uzkrītoši. Baltās norvēģietes vai norvēģu pāris - un pa vidam 1-2-3 nēģerēni. Acīmredzot, nevienam baltajam bērnam Eiropā audžu vecāki no pārtikušās Skandināvijas nav vajadzīgi, lai tie poļi-latvieši paši tiek ar saviem bāreņiem galā, ar nēģerēniem taču uztreiz var visiem acīs iebāzt, kādi viņi labdari un pasaules glābēji, noteikti ne rasisti, ja nu vienīgi paši pret savu rasi... Ak, šie naivie norvēģi...
Vārds
V
Līdz brīdim, kad tai troļļi noņem bērnus. Uz mūžu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas