Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Mediķi gatavi protesta akcijām

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) un Latvijas slimnīcu biedrības (LSB) valdes trešdien kopīgā sanāksmē, apspriežot situāciju Latvijas veselības aprūpē, vienojās uzsākt oficiālas konsultācijas ar sadarbības partneriem par iespējamajām protesta akcijām gadījumam, ja valdība kārtējo reizi ignorēs sociālo partneru viedokli par veselības aprūpes finansējuma plānošanu, portālam Diena.lv pavēstīja arodbiedrību pārstāvji.

Arodbiedrību pārstāvji vienojušies pieprasīt valdībai jau šogad piešķirt papildus finansējumu veselības aprūpei atbilstoši Veselības ministrijas iesniegtajam pieprasījumam par 36,7 miljoniem latu,  kā arī izpildīt valdības rīcības plānu un 2014.gadā valsts budžetā piešķirt veselības aprūpes finansēšanai 4,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Mediķi piebilst, ka šogad jau piešķirti 15,5 miljoni latu. Tāpat arodbiedrību pārstāvji pieprasa nodrošināt samaksu par neatliekamo medicīnisko palīdzību slimnīcās pilnā apmērā.

LVSADA un LBS valdes norāda, ka saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem, veselības aprūpes sistēma ir efektīva tad, ja nodrošina iedzīvotājiem vienlīdzīgu piekļuvi medicīniskajiem pakalpojumiem, un parasti tam ir nepieciešams valsts finansējums, kas nav mazāks par 5 – 6% no IKP. Saskaņā ar Eurostat datiem, vidējais valsts veselības aprūpes finansējums Eiropas Savienībā (ES) ir 7,3% no IKP. Savukārt Latvijā valsts finansējums veselības aprūpei šogad ir 3,2% no IKP.

"Tā rezultātā ir nopietni apdraudēta gan savlaicīga plānveida ārstniecība, gan arī neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana slimnīcās ārpus Rīgas," norāda mediķi, atzīmējot, ka ārstniecības personu darba samaksa vairs nav konkurētspējīga un Latvijas veselības aprūpes sistēmas darba rezultāti ir vienā no pēdējām vietām ES.

"Pašreizējā Ministru prezidenta Valda Dombrovska valdība 2012.gadā savā rīcības plānā apņēmās, ka valsts finansējums veselības aprūpei 2014.gadā būs 4,5% no IKP. Tagad solījums tiek rupji pārkāpts, jo valdība plāno 2014.gadā veselības aprūpei piešķirt 2,8%, bet 2016. gadā – vairs tikai 2,4% no IKP.  Minētā V. Dombrovska valdības rīcība ir krasā pretrunā ar labu starptautisku praksi. Tā grauj Latvijas iedzīvotāju tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi, pasliktina demogrāfisko situāciju un apdraud Latvijas valsts pastāvēšanu," norāda LVSADA un LBS valdes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas