Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Mediķu arodbiedrība: Sociālo iemaksu daļas novirzīšana veselības aprūpei sociālās aizsardzības sistēmu nesagraus

Novirzot 1% no sociālajām iemaksām veselības aprūpei, sociālās aizsardzības sistēma netiks sagrauta, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Šodien arodbiedrība sniedza viedokli par valdības pieeju veselības aprūpes finansēšanai. Keris norādīja uz vairākiem "mītiem", kurus valdība uztur.

Viņš sacīja, ka, atbalstot veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kurš paredz 1% no sociālajām iemaksām novirzīt veselības aprūpei, sociālās apdrošināšanas sistēma netiks pasliktināta, kā tas tiek apgalvots. Jau šobrīd lielākā daļa citu Eiropas Savienības valstu veselības aprūpei novirza daļu no sociālajām iemaksām, un Latvija ir viena no retajām valstīm, kas to nedara.

Līdz ar to arodbiedrība uzskata, ka ir iespējams daļu no sociālajām iemaksām novirzīt veselības aprūpei. Tas dotu papildu 70 miljonus eiro, kas kopā ar nākamgad jau paredzētajiem 35 miljoniem eiro būtu pirmais solis, lai sistēmu uzlabotu. Keris arī atgādināja, ka veselības nozares speciālisti iesaka valdībai līdz 2020.gadam veselībai atvēlēt 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Šie papildu aptuveni 100 miljoni eiro nozīmētu, ka veselībai tiek atvēlēti 3,3% no IKP.

Jau ziņots, ka mediķu arodbiedrība protesta akcijas varētu rīkot rudenī, telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes teica Keris.

Viņš teica, ka protesta akcijai tiks meklētas jaunas formas. Piemēram, pie Saeimas varētu notikt brīvdabas izrāde, kurā nāve sacentīsies ar "zaļo zemnieku" cilvēku pļaušanā. Izrādē vēl viens tēls varētu būt "zaļais Vaidelotis".

Keris norādīja, ka ir grūti izdomāt kādas protesta formas, kas varētu uzrunāt politiķu, ja jau viņus neuzrunā fakts, ka katru gadu Latvijā ir 6500 nāves gadījumu, kuru varētu nebūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas