Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Mērķis ir samazināt, nevis pilnībā iznīcināt

Āfrikas cūku mērim turpinot izplatīties, kļūst skaidrs, ka neizdosies iztikt bez mežacūku skaita samazināšanas. Par to liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektora Māra Baloža teiktais biznesa portālam Nozare.lv: "Nāksies kontrolēti iznīcināt mežacūkas, pretējā gadījumā vīruss iznīcinās to populāciju, līdzi paņemot arī cūkkopību un gaļas pārstrādes nozari.

" Tomēr nav tā, ka PVD vēlētos mežacūku masveida izšaušanu visā valstī, - mērķis ir panākt, lai mednieki izpilda Valsts meža dienesta (VMD) noteikto pieļaujamo nomedīšanas limitu. Valsts meža dienests gan limita sasniegšanu šogad neprognozē.

Jaunākā PVD informācija liecina, ka ĀCM vīruss Latvijā apstiprināts 23 mežacūkām un 10 mājas cūkām sešās piemājas saimniecībās. PVD Veterinārās uzraudzības departamenta vecākais eksperts Mārtiņš Seržants norāda, ka šobrīd tiek runāts nevis par sugas iznīcināšanu, bet VMD noteiktā limita izpildi: "Atsevišķos Latvijas reģionos mežacūku skaits ir ārkārtīgi liels, sākot ar Mangaļsalu, beidzot ar Kurzemi un Zemgali, kur mežacūkas ir ļoti lielā skaitā. Skaits ir jālimitē, lai nebūtu riska faktoru, ja gadījumā slimība izplatās tālāk Latvijas teritorijā." Pēc speciālista teiktā, no pierobežā atrastajām 23 inficētajām mežacūkām tikai viena ir nomedīta, pārējās atrastas jau beigtas. "Sākumā runājām tikai par Ķepovu, bet vēlāk inficētie dzīvnieki atradās arī Indrā, Bērziņos, Piedrujā."

Iespējams, mednieki, kas nomedījuši vairāk nekā 70% no Valsts meža dienesta noteiktā pieļaujamā nomedīšanas limita, var pretendēt uz kompensāciju un saņemt 35 eiro par katru nomedīto mežacūku virs šiem 70%. Šis risinājums gan vēl nav apstiprināts. Par to, kā saņemto naudu izlietot, jāvienojas pašiem mednieku kolektīviem. Tiesa, Seržants apšauba, vai minētā summa par vienu mežacūku ir tik liela, lai motivētu medīt naudas dēļ.

Par iespējām šogad sasniegt pieļaujamo nomedīto mežacūku apjomu visā Latvijas teritorijā šaubas Dienai izsaka VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis: "Pieļaujamais apjoms visā valsts teritorijā ir 60 000 cūku. Pēdējos divus gadus pēc kārtas nomedīto cūku skaits bija 37 000 gadā. Saskaitīt, cik mežacūku šobrīd ir Latvijā, nav iespējams, var noteikt tendences. Latvijā mežacūkas nav izvietojušās viendabīgi - no viena līdz vairāk nekā desmit īpatņiem uz 1000 hektāriem. Lielāki saslimšanas riski ir tur, kur lielāks blīvums."

Visu Ata Rozentāla rakstu lasiet piektdienas, 18. jūlija, laikrakstā Diena! 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas