Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Mūžībā devies izcilais sirds ķirurgs, profesors Jānis Volkolākovs

Svētdien, 20. decembrī, mūžībā devies viens no izcilākajiem Latvijas modernās medicīnas pamatlicējēm sirds ķirurgs, profesors Jānis Volkolākovs (28.04.1931.- 20.12.2020.), vēsta Rīgas Stradiņa universitāte.

Mūžībā devies ārsts, kurš sirds ķirurģiju izveidoja par sistēmu Latvijā un noturēja to akadēmiski un profesionāli izcilā līmenī. Tieši pateicoties profesoram Jānim Volkolākovam un tikai viņam šis grūtais uzdevums bija pa spēkam.

Profesors J. Volkolākovs visu savu mūžu veltījis sirds ķirurģijas nozares attīstībai Latvijā, veicis pirmās operācijas mākslīgajā asinsritē iegūtu un iedzimtu sirdskaišu pacientiem, izveidojis un vadījis Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centru, sākotnēji Sirds un asinsvadu ķirurģijas centru (1969–1998). Būtiski piedalījies arī asinsvadu ķirurģijas un kardioloģijas centru izveidē.

No 1965. līdz 1995. gadam bijis Rīgas Stradiņa universitātes (Rīgas Medicīnas institūta) Vispārīgās, sirds un asinsvadu ķirurģijas katedras vadītājs, Latvijas sirds un asinsvadu ķirurgu asociācijas vadītājs un Latvijas Ķirurgu asociācijas viceprezidents.

Līdztekus nozares vadībai, sirds ķirurga un pedagoga darbam, daļu dzīves veltījis pētnieciskajai darbībai – 485 zinātnisku publikāciju autors, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas loceklis, valsts emeritētais zinātnieks.

1998. gadā apbalvots ar 4. šķiras Triju Zvaigžņu ordeni. 2002. gadā Jānis Volkolākovs par mūža ieguldījumu medicīnā saņēmis Paula Stradiņa balvu. 2015. gadā viņam tika pasniegta arī RSU Gada balva mūža ieguldījumu universitātes attīstībā. Profesors bija arī Latvijas Ārstu biedrības Goda biedrs. Profesora Jāņa Volkolākova dzīvesgājums patiesi ir bijis amata, zinātnes un mākslas simbioze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas