Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Nav zināms, vai Latvija Expo 2020 Dubaijā būvēs savu paviljonu

Ministru kabinets otrdien atbalstīja priekšlikumu par Latvijas dalību starptautiskajā izstādē Expo 2020, kas nākamgad norisināsies Dubaijā, bet vēl nav zināms, vai tiks būvēts Latvijas paviljons, pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV).

Minēto jautājumu ministri otrdien skatīja valdības sēdes slēgtajā daļā. Pēc ekonomikas ministra teiktā, valdības atbalstošais lēmums par Latvijas piedalīšanos šajā izstādē nav mainījies, bet līdz šā gada beigām tiks meklēti risinājumi, kādā kapacitātē Latvija piedalīsies izstādē un kādas būs izmaksas.

Viņš piebilda, ka jautājumu par Latvijas dalību Expo 2020 risinās arī Ārlietu ministrija (ĀM), kura plāno konsultēties ar pasākuma rīkotājiem Apvienotajos Arābu Emirātos.

Iepriekš valdība lēma Latvijas dalībai Expo 2020 no valsts budžeta veltīt nedaudz virs četriem miljoniem eiro. Vaicāts, vai minētā summa mainīsies, Nemiro uzsvēra, ka gala summa būs zināma tad, kad pasākuma organizatori izteiks savu piedāvājumu, proti, vai nu Latvija būvēs savu paviljonu vai arī izstādes ietvaros vieta tiks īrēta.

Ministrs atzina, kā līdz ar to uz jautājuma zīmes ir tas, vai tiks īstenota iepriekš Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) izstrādātā Latvijas paviljona koncepcija Gaiss.

"Ja pieņemam lēmumu piedalīties izstādē, nebūvējot savu paviljonu, bet izmantot īrētas telpas, tas nozīmē, ka mainīsies plānotās izmaksas un Latvijas piedāvātais saturs," stāstīja Nemiro, tāpēc arī nav ticis pildīts valdības dotais uzdevums atrast piemērotāko iepirkumu procedūru, lai nodrošinātu Latvijas dalību izstādē.

Vaicāts, vai pastāv iespēja, ka šo projektu varētu novest līdz galam LTRK, ekonomikas ministrs norādīja, ka jautājums par turpmāko sadarbības partneri šī projekta īstenošanā ir atklāts.

Paredzams, ka gala lēmumu par to, kādā formātā Latvija piedalīsies Expo 2020, valdība pieņems līdz šī gada beigām. 

"ĀM cieši sadarbojas ar Ekonomikas ministriju, tāpēc triju nedēļu laikā valdību informēsim par to, kā izskatīsies Latvijas dalība izstādē," piebilda Nemiro.

LETA jau vēstīja, ka 22.oktobrī jautājums par Expo 2020 Dubai tika skatīts valdības sēdes slēgtajā daļā. Valdība uzdeva Ekonomikas ministrijai (EM) vienoties ar LTRK par esošā līguma izbeigšanu, kas paredzēja, ka uzņēmēju biedrība rīko Latvijas dalību izstādē. Tāpat Ministru kabinets uzdeva EM atrast piemērotāko iepirkumu procedūru, lai nodrošinātu nākamā posma realizēšanu Latvijas dalībai Expo 2020 Dubaijā.

Pirmdien, 25.novembrī, šaurā žurnālistu un uzņēmēju lokā notika tikšanās ar izstādes Expo 2020 Dubaijā stratēģiskās komunikācijas direktoru Deividu Bišopu, kurš stāstīja par priekšrocībām dalībai izstādē, kā arī uzsvēra, ka Latvija nav vienīgā valsts, kura vēl nav sākusi būvēt savu paviljonu, piebilstot, ka tam vēl esot laika.

Savukārt LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endizņš stāstīja, ka gadījumā, ja valdība lems par Latvijas dalību Expo 2020, uzņēmēju organizācija būtu gatava piedalīties iepirkumā par Latvijas dalības nodrošināšanu izstādē.

"No būvniecības viedokļa Latvijas paviljons nav sarežģīts, un to var uzbūvēt sešu mēnešu laikā. Latvija var paspēt uzbūvēt paviljonu, bet šis ir pēdējais brīdis, jo jāplāno vēl arī paviljona pasākumu saturs," sacīja Endziņš.

Pēc Endziņa teiktā, ja valdība lems par Latvijas dalību izstādē, tiks izsludināts iepirkums par paviljona būvniecību un tā saturu. "LTRK ir gatava turpināt iesākto procesu. Ja uzvarēs kāds cits, tad lieliski," piebilda LTRK vadītājs.

Expo 2020 Dubaijā norisināsies no 2020.gada 20.oktobra līdz 2021.gada 10.aprīlim. Plānots, ka tajā piedalīsies 192 valstis.

 

Top komentāri

neredze vajadzību
n
Tā būtu tikai bezjēdzīga naudas izšķiešana.
zemē
z
Naudas nomešana zemē
VVZ
V
Esmu pabijis EXPO arī klātienē, un vienīgie secinājumi ir tādi, ka šādi pasākumi Latvijas ekonomikai neko nedod un nevar dot, jo tas ir tikai šovs dīkdieņiem. Ja runājam par kaut kādu "vārda nešanu pasaulē", tad dalība šādā tusiņā ir amorāla- ja valsts nespēj apmaksāt BĒRNU PALIATĪVO APRŪPI (WTF??), un tam tiek vākti ziedojumi, tad, kungi, par kādiem EXPO mēs runājam??? Un tas nav vienīgais piemērs, kur guļam ar seju peļķē.Nest pasaulē informāciju, ka esam nožēlojama un nabadzīga valsts, no kuras bēg? Tad arī EXPO ir jābūt sauklim- "Valsts, no kuras visi bēg".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas