Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

NBS sola uzlabot rezerves karavīru iesaukšanas mehānismu

Pērn rezerves karavīru mācības atklājušas vairākas problēmas, tāpēc bruņotie spēki uzlabos bijušo karavīru iesaukšanas mehānismu, šodien pēc Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas slēgtās sēdes žurnālistiem stāstīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

NBS secinājuši, ka daļa rezerves karavīru nedzīvo deklarētajā adresē, proti, no 300 izsūtītajām pavēstēm gandrīz 90 adresātus nesasniedza. Iespējams, cilvēki mitinās ārvalstīs. "Dzīvesvietu deklarācijas sistēma mūsu gadījumā nostrādāja ar grūtībām," uzsvēra Graube. Par to, ko šādā gadījumā vajadzētu darīt, Graube detalizētāk atturējās runāt, taču šī problēma kopā ar Aizsardzības ministriju tikšot risināta, iespējams, aktīvāk izmantojot interneta piedāvātās iespējas, piemēram, izveidojot reģistrācijas sistēmu tīmekļa vietnēs.

Cita karavīru iesaukšanas problēma rāda, ka septiņi ārvalstīs dzīvojoši karavīri par aviobiļeti uz Latviju maksājuši no savas kabatas. "Tātad jautājums par kompensācijas mehānismiem nav atrisināts. Tāpat jārisina jautājums, kā īstenot medicīniskās pārbaudes, piemēram, vakcināciju pret ērču encefalītu. Šīs ir lietas, ko mēs atrisināsim kopā ar Aizsardzības ministriju," uzsvēra NBS komandieris.

Tāpat jārisina jautājums, kā noregulēt attiecības ar ārvalstīs dzīvojošo karavīru darbadevējiem, jo ārvalstu uzņēmumi nav pakļauti Latvijas likumiem un viņiem nav pienākums rezerves karavīru atlaist uz mācībām.

"Ir lietas, kas jāmaina likumdošanas līmenī Saeimā, ir izmaiņas, kas nepieciešamas normatīvajos aktos Ministru kabineta līmenī. Esmu pārliecināts, ka šī gada rudenī apmācības rezerves karavīriem būs veiksmīgākas nekā iepriekšējā reizē," uzsvēra Graube.

Kā ziņots, nākamās rezerves karavīru mācības paredzētas šogad rudenī un šoreiz iesaucamo skaits būs lielāks nekā iepriekšējā reizē. Šajās mācībās turpinās pārbaudīt NBS sistēmas gatavību, norādīja Graube.

Rezerves karavīru mācības notika pagājušā gadā no 19.oktobra līdz 1.novembrim. Uz šīm mācībām bruņoto spēku Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs kopumā bija izsūtījis pavēstes 300 cilvēkiem. 143 personas informēja Nacionālos bruņotos spēkus par pavēstes saņemšanu, taču uz mācībām ieradās tikai 59 cilvēki.

Rezerves uzskaites un reģistrācijas komisija, veicot katras personas materiālu pārbaudi, konstatēja, ka 67 rezerves karavīri neieradās neattaisnojošu iemeslu dēļ, no kuriem 55 rezerves karavīru rīcībā, iespējams, bija administratīvā pārkāpuma sastāvs. Komisija vērsās Valsts policijā, lai tā izvērtē un lemj par administratīvā pārkāpuma protokola noformēšanu 55 karavīriem. Vairākiem karavīriem tiesa jau ir piemērojusi pārdesmit eiro naudas sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas