Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

NEPLP Latvijā liedz pieeju Vagner un vēl divām Krievijas tīmekļa vietnēm

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir nolēmusi liegt Latvijā pieeju trim Krievijas tīmekļa vietnēm - wagner2022.ru, dentv.ru un yapolitic.ru, liecina padomes paziņojums.

Kā atzīmē NEPLP, par drošību atbildīgie dienesti ir konstatējuši, ka minētās tīmekļa vietnes tiek izmantotas Krievijas agresīvās propagandas atbalstīšanai, tajā skaitā izplatot sagrozītu un nepatiesu informāciju par Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu un Krievijas pastrādātajiem kara noziegumiem un tos attaisnojot.

Tāpat tur tiek izplatīta naidu kurinoša informācija un informācija, kas diskreditē Latvijas valsti un NATO. Šāda informācija Latvijas informatīvajā telpā var radīt maldīgu priekšstatu par notikumiem pasaulē, negatīvi ietekmēt dažādu sabiedrības grupu līdzāspastāvēšanu un radīt apdraudējumu Latvijas valsts drošībai, atzīmē NEPLP.

Piemēram, "dentv.ru" tiek pausts atbalsts Krievijas uzbrukumam Ukrainai un iebrukums Ukrainā dēvēts par specoperāciju, tur slavina PSRS diktatoru Josifu Staļinu, noniecina Ukrainu kā valsti un ukraiņus kā nāciju, tiek izplatīta melīga informācija, ka NATO gatavojoties uzbrukt Krievijai un kopumā saites naratīvs ir vērsts pret ukraiņu nāciju un Rietumu pasauli.

"Yapolitic.ru" pieejami Krievijas propagandas diskusiju raidījumi, kurus vada Vladimirs Solovjovs, Olga Skabejeva un citas personas, kas publiski atbalstījušas Krievijas uzsākto karu Ukrainā un paudušas nicinošu attieksmi pret Rietumeiropu, NATO u.tml., savukārt "wagner2022.ru" izplata informāciju ar aicinājumiem iestāties šajā militārajā algotņu grupējumā.

"Kopumā minētajās tīmekļa vietnēs tiek izplatīts naratīvs, ka rietumvalstis un NATO ir vainīgas pie situācijas Ukrainā, savukārt Krievija tikai vēlas nodrošināt mieru pasaulē. Tiek izplatīta būtiski sagrozīta un maldinoša aktuālā informācija par notikumiem pasaulē, kā arī diskreditētas NATO spējas aizstāvēt jebkuru NATO dalībvalsti, attaisnots Krievijas iebrukums Ukrainā. Šādas informācijas izplatīšana, apzināti maldinot sabiedrību par Krievijas patiesajiem mērķiem Ukrainā, noskaņojot sabiedrību pret Ukrainas valsti un tautu, negatīvi ietekmē dažādu sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu arī Latvijā un rada riskus dažādām negatīvām provokācijām, kas rada būtisku apdraudējumu Latvijas valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai un drošībai," lēmumu pamato NEPLP.

Padomes ieskatā, konkrētajā gadījumā labums, ko iegūs sabiedrība no piekļuves lapām slēgšanas, ir ievērojami lielāks nekā tiesību ierobežojums, jo sabiedrību vairs nesasniegs tāda informācija, kas apdraud gan Latvijas, gan Ukrainas valstu drošību un arī Eiropas drošību kopumā, kā arī apzināti maldinoša informācija un kara propaganda.

NEPLP noteikusi, ka tās lēmums jāizpilda nekavējoties, bet paralēli to mēneša laikā iespējams pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neapturēs tā darbību. NEPLP uzdevusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzošajiem komersantiem nekavējoties liegt piekļuvi tīmekļa vietnēm un to domēna vārdiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas