Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

No 1.aprīļa Latvijā ieviesīs eID kartes; premjers to nodēvē par bezjēdzīgu dokumentu

Personas apliecības jeb elektroniskās identifikācijas (eID) kartes Latvijā sāks izsniegt no 1.aprīļa, paredz otrdien valdībā pieņemtie Personu apliecinošu dokumentu noteikumi, kuros atrunāta Latvijas pasu un eID karšu jaunā izsniegšanas kārtība, nosacījumi, kā arī derīguma termiņi. Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) eID kartes nosaucis par bezjēdzīgu dokumentu, jo ar tām nevarēs nobalsot vēlēšanās un referendumos. Šā iemesla dēļ varētu paātrināt elektroniskās vēlēšanu sistēmas ieviešanu Latvijā.

Jautājums par eID kartēm gan Ministru kabineta sēdē raisīja plašas diskusijas, kurās tika secināts, ka ar šo dokumentu pagaidām nevarēs piedalīties ne vēlēšanās, ne referendumos, ne parakstu vākšanā, jo nepastāv vēlētāju elektroniskais reģistrs un elektroniskajā kartē nevar izdarīt atzīmi par dalību vēlēšanās, kā to var izdarīt pasē.

V. Dombrovskis pat vaļsirdīgi secināja, ka tiek ieviests bezjēdzīgs dokuments, ko prasa Eiropas regulas. Valdības vadītājs arī uzdeva paredzēt pienākumu informēt iedzīvotājus, ka ar šo dokumentu nebūs iespējams piedalīties šādās pilsoniskajās aktivitātēs vēl vismaz pusgadu pēc tā ieviešanas, jo šajā laikā vēl varētu tik izveidota elektroniskā vēlēšanu sistēma.

No 1.aprīļa iedzīvotāji varēs izvēlēties, kādu personu apliecinošu dokumentu izmantot - pasi, jauno eID karti vai abus minētos dokumentus. Personām, kas ir vecākas par 20 gadiem, pases tiks izsniegtas ar derīguma termiņu uz desmit gadiem, savukārt personas apliecības jeb identifikācijas kartes tiks izsniegtas uz pieciem gadiem.

Tāpat kā jebkuru citu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sniegto pakalpojumu, arī pasi un personas apliecību iedzīvotāji varēs saņemt jebkurā no PMLP teritoriālajām nodaļām neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas.

Jaunā kārtība arī paredz samazināt laiku, kādā tiks izgatavoti dokumenti. Līdzšinējo 20 dienu laikā turpmāk jauno dokumentu iedzīvotāji varēs saņemt pēc izvēles standarta termiņā desmit darba dienu laikā vai paātrinātā kārtībā - divu darba dienu laikā.

Ministru kabinets otrdien pieņēma arī Noteikumus par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu, kuri paredz, ka valsts nodeva par eID kartes izsniegšanu būs desmit lati, savukārt jauniešiem, pensionāriem un invalīdiem nodeva būs samazināta - pieci lati.

Turpretim valsts nodeva par pases izsniegšanu turpmāk būs 20 lati, savukārt bērniem un jauniešiem līdz 20 gadu vecumam, kā arī pensionāriem un invalīdiem nodeva būs desmit lati. Samazināta nodeva 15 latu apmērā par pases izsniegšanu paredzēta arī personām, kas izvēlēsies noformēt vienlaikus abus dokumentus.

Ņemot vērā to, ka personu apliecības Latvijas pilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi varēs izmantot arī kā dokumentu starptautiskos ceļojumos, līdz 1.aprīlim Ārlietu ministrijai ir jāizplata jaunā dokumenta paraugi ārvalstīm oficiālai atzīšanai citās valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas