Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

No nākamā gada izmaksas par viena bērna izglītošanu bērnudārzā Rīgā būs 173,10 eiro mēnesī

Rīgā viena bērna izglītošanas pirmsskolā izmaksas, tās pārrēķinot pēc jaunās valdībā atbalstītās metodikas, būs 173,10 eiro mēnesī.

Šo summu pašlaik jau ir aplēsuši Rīgas domes finansisti, un plānots, ka tā pēc Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājas Eiženijas Aldermanes (GKR) priekšlikuma tiks iestrādāta 2016.gada budžetā, ko iecerēts pieņemt šodien domes sēdē plkst.14. Iepriekš, pirms metodika tika izstrādāta un atbalstīta valdībā, tika aprēķināts, ka šī summa no 2016.gada būs 162,33 eiro, taču jaunās metodikas prasības to ir paaugstinājušas par 10,77 eiro.

Tas nozīmē, ka no nākamā gada par 10,77 eiro paaugstināsies arī Rīgas pašvaldības līdzfinansējums to bērnu vecākiem, kas apmeklē privātos bērnudārzus nepietiekama vietu skaita pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs dēļ.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā informē, ka Rīgas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs pašlaik mācās 23 190 audzēkņi. Līdz ar to valdības prasību izpildei pašvaldības 2016.gada budžetā būs papildus nepieciešami vēl vismaz 250 000 eiro.

Jau ziņots, ka valdība 8.decembrī atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto noteikumu projektu par metodiku, kā aprēķināmas viena bērna vidējās izmaksas par izglītošanu pirmsskolas izglītības iestādē.

Vienlaikus gan valdība uzdeva VARAM rast risinājumu, lai novērstu potenciālās tiesvedības pret valsti par iespējamiem diskriminējošiem noteikumiem. Tas ir saistīts ar izdevumiem, kas privātajos bērnudārzos var veidoties papildus, kā arī izdevumiem saistībā ar nekustamā īpašuma nodokli, ko vecākiem varētu nākties segt pašiem no sava maka. Par šādiem riskiem ministrus informēja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).

Lai aprēķinātu, cik pašvaldībai izmaksā viena bērna izglītošana pirmsskolas izglītības iestādē, jāņem vērā 19 kritēriji. Līdz šim esošā kārtība papildināta ar normu, ka pašvaldībām izmaksu sastāvā jāiekļauj arī pašvaldības izglītības iestāžu kopējo līdzekļu pamatnolietojumu.

Metodika stājas spēkā ar 1.janvāri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas