Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

No nākamā gada marta Rīgā likvidēs sešas siltā ēdiena izsniegšanas vietas

No 2020.gada marta Rīgā darbu pārtraukts sešas siltā ēdiena izsniegšanas vietas, kur maltīti varēja saņemt trūcīgās un maznodrošinātās personas, taču zupas virtuves darbu joprojām turpinās, noskaidroja aģentūra LETA.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja atbalstījusi Labklājības departamenta 2020.gada budžeta pieprasījumu, nosakot to 74,7 miljonu eiro apmērā. Tas pirms apstiprināšanas vēl jāskata Finanšu un administrācijas lietu komitejā, kā arī Rīgas domes sēdē.

Departamenta direktore Irēna Kondrāte deputātiem stāstīja, ka departaments veicis pētījumi, lai noskaidrotu pabalstu ietekmi uz iedzīvotāju labklājības līmeni. Tas esot bijis nepieciešams, lai noskaidrotu, kāda ir reālā situācija sociālajā jomā galvaspilsētā. Atsevišķi pabalsti pētīti 2018.gada griezumā, bet citi - piecu gadu griezumā.

"Galvenais secinājums ir skarbs, proti, ja nebūtu pašvaldības sniegto sociālo pabalstu un pakalpojumu - Rīga, un ne tikai, grimtu nabadzībā. Proti, saņemot pilnīgi visus domes piedāvātos pabalstus, mēs atsevišķām grupām ļaujam nebūt pilnīgiem nabagiem," sacīja Kondrāte.

Finanšu departamenta noteiktais kontrolskaitlis departamenta budžetam bija 72,3 miljoni, taču iestādei bija nepieciešami vēl papildus 2,4 miljoni, no kuriem 1,07 miljonus segtu valsts. No domes puses nepieciešams bija vēl 1,22 miljoni eiro, kura piešķiršanu Sociālo jautājumu komiteja atbalstīja, bet par ko vēl lems Finanšu komiteja.

Papildu līdzekļi bija nepieciešami Rīgas pašvaldības Sociālo aprūpes centru un Rīgas patversmes aprūpētāju amatalgas palielinājumam par aptuveni 8% līdz 10%, samaksai par aprūpi mājās nodrošināšanai, dienas centru un dienas aprūpes centru saistību nodrošināšanai, sociālo pakalpojumu pirkšanai jaunbūvējamās sociālās mājās Mežrozīšu ielā, kā arī sociālo pakalpojumu administrēšanas elektroniskās sistēmu papildinājumiem.

Kondrāte informēja, ka,

izvērtējot pakalpojuma "Ēdiena piegāde un izdalīšana maznodrošinātām personām" rezultātus laikā no 2012.gada līdz 2018.gadam, secināts, ka pieprasījums pēc tā samazinājies par 32%.

Savukārt 2019.gadā salīdzinājumā ar 2018.gadu vērojama tendence, ka pieprasījums pēc ēdināšanas pakalpojuma samazinājies par 10%, kas skaidrojams ar trūcīgo un maznodrošināto personu skaita samazinājumu Rīgas pilsētas pašvaldībā. 

2019.gadā izsludinātais iepirkums par šī pakalpojuma sniegšanu noslēdzās bez rezultāta, jo netika saņemts neviens piedāvājums. Līdz ar to departaments nolēmis šo pakalpojumu likvidēt, tam paredzētos 1,48 miljonus eiro novirzot samaksai par aprūpi mājās.

Departamentā uzsvēra, ka kopumā siltu ēdienu Rīgā iedzīvotājiem patlaban ir iespējas saņemt 10 vietās - četrās tā dēvētajās zupas virtuvēs un sešās adresēs, kur ēdienu izsniedza pamatojoties uz izziņu. Šādas izziņas tika izsniegtas personām, kam ir trūcīgā un maznodrošinātā statuss, bet zupas virtuvēs ēdienu saņemt var ikviens.

Zupas virtuves savu darbu turpinās, taču ēdienu, kuru uzrādot izziņu, līdz šim bija iespējams saņemt Sarkandaugavā, Ziepniekkalnā, Ķengaragā, Pārdaugavā, Juglā un Bolderājā - vairs nevarēs. 

Vienlaikus departamenta vadība norādīja, ka šo pakalpojumu plānots integrēt citos pakalpojumos, piemēram, to nākotnē plānots nodrošināt dienas centros vai citās iestādēs. 

Kopumā no departamenta šī gada budžeta 65,78 miljonus eiro veidos pašvaldības dotācija, 2,23 miljonus iestāžu ieņēmumi, bet 6,68 miljonus eiro - valsts budžeta transferti. 21,56 miljoni plānoti atlīdzības izmaksāšanai darbiniekiem, bet 12,39 miljoni eiro sociālajiem pabalstiem, piemēram, garantētā minimālā ienākuma līmeņa pabalstam, dzīvokļa pabalstam un citiem. 

23,77 miljoni eiro tiks tērēti sociālo pakalpojumu dzīvesvietā nodrošināšanai, piemēram, aprūpes mājās nodrošināšanai, dienas centru un dienas aprūpes centru pilngadīgām personām nodrošināšanai un tamlīdzīgi.

Vēl 7,42 miljonus eiro plānots atvēlēt pansionātu uzturēšanai, 2,08 miljonus eiro - atbalstam ģimenēm un bērniem krīzes situācijās, kā arī 7,26 miljonus eiro iecerēts atvēlēt Rīgas Sociālā dienesta darba nodrošināšanai.

Labklājības departamenta budžets ir pirmais, kuru deputāti atbalstījuši. Pirmdien Rīgas domes deputātiem nozaru komitejās kvoruma trūkuma dēļ neizdevās apstiprināt Pilsētas attīstības departamenta un Īpašuma departamenta budžetu pieprasījumus.

Kā ziņots, Rīgas domes komitejās šonedēļ skata Rīgas pašvaldības iestāžu nākamā gada budžetus. Pēc akceptēšanas komitejās lēmumu par tiem vēl būs jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka jābeidz melot un jāatzīst, ka ir taisnība Lasmanei-Doroņinai - "Latviešu tauta dzīvo tik labi, kā nekad vēl nav dzīvojusi"! Protams, bija vajadzīga liela drosme lai šādi polit-nekorekti izrunātos. Bet Lidijai jau drosmes pietiek.
Dostojevskis
D
Cilvēki ar sociālā darba pieredzi jums varēs pastāstīt, cik pārsteidzoši labas melošanas prasmes ir apguvuši viņu pastāvīgie klienti. Daudziem no šiem "trūkumcietējiem" pienāktos desmit sitieni ar sālī mērcētu rīksti pa atkailinātu sēžam-vietu. Otrreiz neprasītu!
nemuldiet
n
Paskatoties uz tiem feisiem bildē, neizskatās, ka kāds no viņiem būtu nabags un badā un nespētu pastrādāt, lai nopelnītu savai zupai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas