Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nosaka kārtību valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā piešķiršanai lauksaimniekiem

Valdība šodien noteica kārtību, kādā piešķirt valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā Covid-19 negatīvās ietekmes lauksaimniecībā mazināšanai.

Atbilstoši valdības atbalstītajiem noteikumiem "Valsts atbalsts īstermiņa aizdevumiem lauksaimniecībā Covid-19 izplatības negatīvās ietekmes mazināšanai" īstermiņa aizdevumu lauksaimniekiem piešķirs Lauku atbalsta dienests (LAD), ievērojot vairākus nosacījumus. Īstermiņa aizdevumu varēs saņemt sīkie (mikro), mazie un vidējie uzņēmumi, kā arī lielie uzņēmumi, kas atbilst noteiktajai definīcijai Eiropas Komisijas (EK) 2014.gada 25.jūnija regulā, ar kuru konkrētas atbalsta kategorijas lauksaimniecības un mežsaimniecības nozarē un lauku apvidos atzīst par saderīgām ar iekšējo tirgu.

Īstermiņa aizdevumu LAD piešķirs līdz šā gada 31.decembrim kā "de minimis" atbalstu un kā valsts atbalstu, ja līdz noteikumos minētā iesnieguma iesniegšanas dienai lauksaimniekam piešķirtā "de minimis" atbalsta kopējā summa ir sasniegusi Eiropas Savienības (ES) normatīvajos aktos noteikto summu.

Lauksaimnieks varēs pretendēt uz īstermiņa aizdevumu, ja šogad ir pieteicies vienotā platības maksājumam, saskaņā ar normatīvajiem aktiem par tiešo maksājumu piešķiršanas kārtību lauksaimniekam un ja ir sagatavojis un apstiprinājis uzskaites veidlapu par saņemto "de minimis" atbalstu un to pievienojis šajos noteikumos minētajam iesniegumam vai iesniegumā norādījis "de minimis" atbalsta uzskaites sistēmā sagatavotās un apstiprinātās veidlapas identifikācijas numuru.

Lauksaimnieks varēs pretendēt uz īstermiņa aizdevumu, ja pierādīs, ka atbilstoši operatīvajiem finanšu datiem šā gada martā, aprīlī, maijā, jūnijā vai jūlijā viņa apgrozījums samazinājies vismaz par 20% salīdzinājumā ar 2019.gada attiecīgo periodu vai, ja pierādīs, ka atbilstoši operatīvajiem finanšu datiem šā gada pirmajos piecos mēnešos lauksaimnieka likviditātes rādītāji ir pasliktinājušies salīdzinājumā ar pagājušā gada finanšu datiem.

Lai pieteiktos īstermiņa aizdevumam, lauksaimniekam no šā gada 20.maija līdz 15.augustam būs jāiesniedz LAD elektroniskajā pieteikšanās sistēmā iesniegumu, apliecinot, ka pilnvaro LAD ieturēt īstermiņa aizdevuma summu no kārtējā gadā aprēķinātā vienotā platības maksājuma avansa maksājuma vai aprēķinātā gala maksājuma par kārtējā gadā vienotajam platības maksājumam apstiprinātajām platībām. Īstermiņa aizdevuma minimālā summa būs 700 eiro.

Īstermiņa aizdevuma apmēru aprēķinās no vienotā platību maksājuma avansa apmēra - 40 eiro par vienotam platības maksājumam pieteikto hektāru. Ja īstermiņa aizdevumu piešķirs saskaņā ar šo, kopējā īstermiņa aizdevumu summa nepārsniegs 100 000 eiro.

LAD būs jāaprēķina subsīdiju ekvivalentu un to jāuzskaita kā valsts abalstu katram īstermiņa aizdevumam. LAD subsīdijas ekvivalentu katram piešķirtajam īstermiņa aizdevumam aprēķinās, faktiski piemēroto procentu summu, kas noteikta ar procentu likmi nulle procenti gadā, atskaitot no procentu summas, kas jāmaksā saskaņā ar EK konkrētajam periodam noteikto bāzes likmi, kā arī riska likmi.

LAD 10 darba dienu laikā pēc pieteikuma iesniegšanas tos izvērtēs un pieņems lēmumu par īstermiņa aizdevuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt to. LAD elektroniskajā pieteikšanās sistēmā būs jānodrošina vienotā iesnieguma veidlapu pieejamību. Izmaksāto īstermiņa aizdevuma summu LAD ieturēs no zemniema aprēķinātās avansa maksājuma summas, vai aprēķinātā gala maksājuma par kārtējā gadā vienotajam platības maksājumam apstiprinātajām platībām.

Nevienu no šiem atbalsta veidiem nepiešķirs, ja ar tiesas spriedumu lauksaimniekam ir pasludināts maksātnespējas process vai zemniekam, kam tiek īstenots tiesiskās aizsardzības process. Tapat šo atbalstu nepiešķirts, ja ar tiesas lēmumu īstenots ārpustiesas tiesiskās aizsardzības process vai ir uzsākta bankrota procedūra. To nevarēs saņemt arī tad, ja ir piemērota sanācija vai mierizlīgums jeb izbeigta saimnieciskā darbība. Tāpat valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā nevarēs saņemt, ja lauksaimnieks atbilst normatīvajos aktos par maksātnespēju noteiktajiem kritērijiem.

Valsts atbalstu īstermiņa aizdevuma veidā nepiešķirs, ja kapitālsabiedrībai uzkrāto zaudējumu dēļ ir zaudēta vairāk nekā puse no parakstītā kapitāla vai, uzkrātos zaudējumus atskaitot no rezervēm, rodas negatīvs rezultāts, kas pārsniedz pusi no parakstītā kapitāla. To nesaņems arī saimnieciskās darbības veicējs  ar vismaz dažiem dalībniekiem neierobežotu atbildību par tā parādsaistībām, vai uzkrāto zaudējumu dēļ zaudētu vairāk nekā pusi no grāmatvedības uzskaitē uzrādītā kapitāla. To nepiešķirs lielajam saimnieciskās darbības veicējam, kam pēdējo divu noslēgto finanšu pārskatu datos parādsaistību un pašu kapitāla bilances vērtību attiecība ir pārsniedz 7,5 un procentu seguma attiecību, kas aplēsta pēc EBITDA, ir mazāka par 1,0. 

Ja lauksaimnieks pārkāps "de minimis" atbalsta un vai valsts atbalsta saņemšanas nosacījumus, viņam būs jāatmaksā LAD visu nelikumīgi saņemto atbalstu kopā ar procentiem, tiem pieskaitot 100 bāzes punktus no dienas, kad lauksaimniekam tika izmaksāts valsts atbalsts līdz tā atgūšanas dienai.

Zemkopības ministrija aģentūru LETA informēja, ka plānotais atbalsta saņēmēju skaits ir 15 200 lauksaimniecības primāro produktu ražotāju ar kopējo deklarēto platību 1,5 miljoni hektāru. Īstermiņa aizdevumu kopējā summa būs 60 miljoni eiro, kam papildu finansējums no valsts budžeta nav nepieciešams.

Jau ziņots, ka vienoto platības maksājuma avansu plānots piešķirt kā īstermiņa aizdevumu, lai mazinātu Covid-19 krīzes negatīvo ietekmi. Atbalsta mehānisms lauksaimniecības primāro produktu ražotājiem un lauksaimniekiem stabilizēs naudas plūsmu, kā arī nodrošinās ekonomisko dzīvotspēju un attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas