Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Olimpiskais čempions Lūsis nespēj nomaksāt apkures rēķinus

Šķēpmetējs un olimpiskais čempions Jānis Lūsis par apkuri maksā pusi no saviem mēneša ienākumiem, bet, pieskaitot pārējos komunālos maksājumus, aiziet lielākā daļa, portālam Tvnet norādījis sportists.

Viņš portālam atzinis, ka spēj izdzīvot tikai tādēļ, ka ir divatā ar dzīvesbiedri. J.Lūsis ar dzīvo Ogres novadā, 106 kvadrātmetru lielā dzīvoklī, par kura apsildīšanu decembrī bija jāmaksā 180 latu. Tas esot krietni vairāk nekā iepriekšējos gados.

"Cenas nav atbilstošas tam, kādus ienākumus saņem iedzīvotāji," sarunā ar Tvnet norādījis leģendārais šķēpmetējs J.Lūsis. Pēc komunālo maksājumu nosegšanas viņam izdzīvošanai paliek vien 130 latu. Viņaprāt, valstij un uzņēmumiem, kas nodrošina komunālos pakalpojumus, finansiāli gūtos laikos jau tāpat ir liela peļņa un tiem vajadzētu būt sociāli atbildīgākiem pret iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka gaisa temperatūras un siltumenerģijas tarifa dēļ janvārī AS Rīgas siltums rēķinu summa, salīdzinot ar decembri, varētu pieaugt vidēji par 3,5%-4,5%.

Kā skaidro Rīgas siltums, apkures izmaksas ietekmē divas komponentes - siltumenerģijas tarifs un patērētais siltumenerģijas daudzums. Siltumenerģijas tarifs ir noteikts atbilstoši regulatora lēmumam un tas mainās atkarībā no dabasgāzes cenas. Savukārt siltumenerģijas patēriņu ietekmē āra gaisa temperatūra, siltummezglā noteiktais temperatūras režīms, iedzīvotāju paradumi un ēkas tehniskais stāvoklis.

Diena jau rakstīja, ka par siltuma rēķiniem cilvēki sašutuši visā Latvijā. Līdztekus siltuma patēriņa pieaugumam lielā daļā Latvijas pilsētu strauji augusi arī maksa par izmantoto siltumenerģiju. Visi aptaujātie uzsvēra - daudz labākā situācijā ir to namu iedzīvotāji, kas uzlabojuši ēku energoefektivitāti. Šādos gadījumos rēķini varot būt pat uz pusi mazāki.

"2012. gada decembrī rīdzinieki apkurei un karstā ūdens sagatavošanai patērējuši 395,1 tūkstoti megavatstundu, kas ir vidēji par 34% vairāk nekā 2011. gada decembrī, kad siltumenerģijas patēriņš bija 294,6 tūkstoši megavatstundu," norāda AS Rīgas siltums (RS) pārstāve Jana Roze.

Rēķinu pieaugumu ietekmējusi gaisa temperatūra. Visā Latvijā 2012. gada decembrī vidējā āra gaisa temperatūra bijusi aptuveni par sešiem grādiem zemāka nekā gadu iepriekš. Arī dabasgāzes tirdzniecības cena gada laikā ievērojami augusi - cena decembrī, salīdzinot ar 2011. gada decembri, pieaugusi par 31%. RS pārstāve norāda, ka uzņēmuma noteiktajā siltumenerģijas tarifā 82% no izmaksām veidojot tieši dabasgāzes cena. Uzņēmums aprēķinājis, ka 2012. gada decembra siltuma rēķini esot vidēji par 63% lielāki nekā gadu iepriekš.

Āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 7,2 grādiem un tarifa pieaugums par 16,7% 2012. gada decembrī arī Ventspilī radījis apkures rēķinu pieaugumu par 69%, salīdzinot ar 2011. gada decembri, norādīja Ventspils siltuma pārstāve Inga Aulmane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas