Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pagarinās un paplašinās Latvijas dalību militārajā operācijā pret Islāma valsti Irākā

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) dalību starptautiskajā operācijā pret teroristisko organizāciju Islāma valsts Irākā turpinās līdz 2022.gada 1.februārim, paredz Aizsardzības ministrija (AM) sagatavotais lēmumprojekts, par kuru būs jābalso Saeimai.

AM izskata iespēju palielināt Latvijas karavīru daudzumu šajā militārajā operācijā no aptuveni 10 līdz 30 cilvēkiem.

2014.gadā Irākas valdība izplatīja aicinājumu visām ANO dalībvalstīm sniegt atbalstu teroristiskās organizācijas Islāma valsts apkarošanai. Reaģējot uz Irākas aicinājumu, ar ASV iniciatīvu tika izveidota Starptautiskā koalīcijas militārā operācija Inherent Resolve, kas sniedz atbalstu gan kaujas triecienos, gan arī vietējo drošības spēku apmācībā.

2015.gadā ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju, kurā ANO dalībvalstis tiek aicinātas spert visus nepieciešamos soļus, lai pastiprinātu un koordinētu centienus teritorijās, kas atrodas Islāma valsts kontrolē Sīrijā un Irākā, lai novērstu un apturētu terora aktus.

Kopš 2014.gada novembra Latvija politiski ir pievienojusies Starptautiskajai koalīcijai un paudusi atbalstu koalīcijas darbībām. Saņemts arī Irākas valdības apstiprinājums, ka Irākas valdība atbalsta Latvijas militāro instruktoru iesaisti Irākas drošības spēku apmācībā.

Latvijas Saeima ar 2016.gada 14.janvāra lēmumu nosūtīja NBS karavīrus dalībai pret teroristisko organizāciju Irākas militāro spēku apmācībai uz laiku līdz 2018.gada 1.februārim. Vēlāk termiņš pagarināts līdz 2020.gada 1.februārim.

Latvija patlaban ar līdz desmit instruktoru lielu kontingentu īsteno Irākas drošības spēku apmācību, pilnībā iekļaujoties Dānijas kontingenta sastāvā, kas izvietots Irākas un ASV kopīgi pārvaldītajā militārajā bāzē. Bāze atrodas 160 kilometrus uz rietumiem no Bagdādes. Ņemot vērā Latvijas karavīru zināšanas par Krievijas ražojuma ieročiem, militārie instruktori ir ieņēmuši stabilu nišu šo ieroču pielietojuma apmācībā. 

Patlaban Islāma valsts Irākā un Sīrijā darbojas pagrīdē un tās kaujinieki turpina izvērst uzbrukumus Irākas un Sīrijas kurdu apdzīvotajās teritorijās, kā arī izplešas globāli un ļoti ātri adaptējas. Ir būtiski nepieļaut, lai grupējums gūst lielu atbalstu citviet, kas tam dotu iespēju attīstīties ārpus Irākas un Sīrijas teritorijām un veidot kodolu, piemēram, Ziemeļāfrikā. Līdz ar to atbalsts vietējiem drošības spēkiem to spēju stiprināšanā kļuvis vēl nozīmīgāks, argumentē AM.

AM uzskata, ka nepieciešams turpināt Latvijas ieguldījuma sniegšanu starptautiskajā drošībā, nodrošinot Latvijas iesaisti Irākas drošības spēku attīstībā un nostiprināšanā, veicot to apmācību, kā arī atbalstīt sabiedrotos viņu centienos apturēt Islāma valsts uzbrukumus un nepieļaut to tālāku izplešanos un ietekmes palielināšanos. 

Ņemot vērā minēto, AM izskata iespēju un plāno Latvijas kontingentu Irākā palielināšanu līdz 30 instruktoriem. No militārā viedokļa raugoties, Irākas vietējo spēku militāro spēju pilnveidošana, ar ko nodarbojas Latvijas karavīri Irākā, ir nozīmīgs nosacījums Islāma valsts veiksmīgai apkarošanai, ņemot vērā vietējo valsts struktūru svarīgo lomu teroristu tīkla un infrastruktūras izskaušanai.

Kā uzskata AM, sniedzot militāro ieguldījumu Irākas drošības spēku apmācībā, NBS gan stiprinās praktiskās sadarbības saiknes ar NATO dalībvalstīm, gan iegūs svarīgu pieredzi citu valstu militāro vienību apmācībā.

Apzinoties drošības riskus NBS karavīriem Irākā, 2016.gadā tika noslēgta tehniskā vienošanās ar Dāniju un saprašanās memorands ar ASV, kuros iekļauti operacionālie ierobežojumi Latvijas kontingentam Irākā, un kuri ir spēkā arī patlaban NBS kontingentu paredzēts iesaistīt tikai ar militāro apmācību saistītos uzdevumos. 

Lai gan koalīcijas operācijas termiņš starptautiskajos dokumentos patlaban nav nostiprināts, tomēr, ņemot vērā uzticēto uzdevumu raksturu un apjomu, tiek plānots NBS dalību operācijā noteikt uz laiku līdz 2022.gada 1.februārim. AM gan norāda, ka šāda termiņa noteikšana neierobežo Latvijas tiesības pārtraukt dalību pirms minētā datuma, piemēram, ja apmācības būs noslēgušās līdz tam.

Top komentāri

Scorseze
S
Piedalīšanās kārtējā Krusta karā ir aizraujoša tiem, kuri neapjēdz kas aptiesībā notiek un nezin ar ko beidzās iepriekšējais.
Vajag
V
uz turieni kaujas operācijām aizsūtīt levitu, kariņu, āboltiņu? Tad visai islama valstij vakars:))))
Irlielāmērāticams
I
ka piedzīvosim paši savu "11.septembri"... protams, ja musulmaņi mūs pamanīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas