Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

papildināta (13:14) - Vāc parakstus, lai neļautu drošības iestādēm kontrolēt zinātniskos pētījumus

“Esmu vairākkārt dzirdējusi, ka nav par ko satraukties, jo grozījumi vērsti pret dažiem “sliktajiem”. Lieta tāda, ka likums tāpēc ir likums, ka viņš ir priekš visiem un norma, kas diskriminē kādas konkrētas grupas tiesības, agri vai vēlu var atspēlēties visiem,” pieļauj O.Procevska. Viņasprāt, šāds princips ir nepieņemams demokrātiskā valstī, tāpēc amatpersonām būtu jāatzīst, ja zinātni nedrīkst pakārtot valdošās elites sapratnei par labām zināšanām.
Vairāku zinātnes nozaru pārstāvji uzsākuši parakstu vākšanu pret Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas 2013.gada 14.februārī pieņemtajiem grozījumiem Zinātniskās darbības likumā. Īpašu satraukumu parakstu vācēji pauduši par 6.pantā no jauna ietverto punktu, kas paredz “partraukt zinātniskos pētījumus, ja tie, pēc valsts drošības iestādes atzinuma, var radīt draudus nacionālajai drošībai”. Valsts prezidents likumu atgriezis otrreizējai caurlūkošanai.

Sociālajos tīklos izplatītajā vēstulē, kuru plānots nosūtīt valsts augstākajām amatpersonām, norādīts, ka šādi grozījumi apdraud akadēmisko brīvību un ievieš demokrātijā nepieņemamu drošības dienestu kontroli pār akadēmisko pētniecību. Tāpat vēstulē uzsvērts, ka Zinātniskās darbības likums pašreizējā redakcijā jau pietiekami regulē tādu zinātnieku darbību, kas varētu radīt draudus cilvēcei, sabiedrībai un videi.

“Mēs uzskatām, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas ierosinātās pārmaiņas zinātnes regulējumā diskreditē Latvijas zinātni un ilgtermiņā apdraud tās kvalitāti un reputāciju," teikts vēstulē. Aicinājumu nepilnas dienas laikā parakstījuši vairāk nekā 30 zinātnieku.

Viena no parakstu vācējām, Latvijas Universitātes pētniece Olga Procevska uzskata, ka jaunā likuma redakcija sniedz iespējas drošības dienestiem cenzēt zinātni. Likuma izsludināšanas gadījumā, kā norāda O.Procevska, zinātnieku pētījumi tiktu vērtēti nevis pēc zinātniskiem kritērijiem, bet pēc drošības dienestu priekšstatiem par to, kas ir laba un nekaitīga zinātne, un par to, kas ir kaitīga.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) skaidro, ka grozījumus komisijā iesniedzis izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis pēc Satversmes aizsardzības biroja (SAB) rosinājuma. Tā kā komisijas locekļi nebija pārliecināti par šādu grozījumu nepieciešamību, tika rīkotas sanāksmes ar SAB, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM), kā arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvju piedalīšanos.

Tāpat tikuši uzklausīti arī zinātnes nozares pārstāvju viedokļi, tostarp Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētāja, Latvijas Zinātņu Akadēmijas prezidenta, kā arī jauno zinātnieku pārstāvja redzējums. “Mēs sagatavojām redakciju, kas bija pieņemama gan zinātniekiem, gan SAB,” uzsver I.Druviete.

“Šis ir, manuprāt, pirmais gadījums, kad SAB ir iniciējis un IZM ir iesniegusi grozījumus, kas saistās ar valsts drošības iestāžu lomu. Komisijai bija pamats uzskatīt, ka tie ir argumentēti un nepieciešami. Protams, problemātisku šo situāciju padara SAB statuss, jo atklātā komisijas sēdē visa motivācija šādiem grozījumeim netika pausta. Mēs šo statusu respektājām,” skaidroja komisijas priekšsēdētāja.

Tikmēr kļuvis zināms, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš piektdien, 22.februārī, pieņēmis lēmumu nodot otrreizējai caurlūkošanai Saeimā pieņemtos grozījumus Zinātniskās darbības likumā. Lūgumu prezidentam nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai grozījumus Zinātniskās darbības likumā bija izteikusi politisko partiju apvienības Saskaņas centrs (SC) frakcija.

Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai nosūtītajā vēstulē Valsts prezidents norāda, ka, lai gan zinātniskās darbības un nacionālās drošības intereses patiešām nereti saskaras, tomēr nacionālā drošība nav un nevar būt likumā definēts visas zinātniskās darbības mērķis.

Tāpat vēstulē uzsvērts, ka likuma grozījumos paredzētais zinātnieka pienākums pārtraukt zinātnisko pētījumu, ja tas, pēc valsts drošības iestādes atzinuma, var radīt draudus nacionālajai drošībai, nerada personai pietiekami skaidru priekšstatu par to, kā plānot savu darbību un kas ir vai nav nacionālās drošības apdraudējums.

“Tādējādi, pat pieļaujot, ka likuma grozījumos ietvertajam neskaidrajam ierobežojumam ir leģitīms mērķis – valsts un sabiedriskā drošība, tomēr jānorāda, ka nav pietiekami līdzsvarotas dažādās intereses. Likumdevējam, izstrādājot likuma grozījumus, bija jāapsver, vai nav iespējami alternatīvi, precīzāki un personu tiesības mazāk ierobežojoši risinājumi,” teikts vēstulē.

(Ziņa papildināta ar Inas Druvietes komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas