Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta (17:00) - Matīss: LMT un Lattelecom nav jākonkurē

Starp abiem valstij daļēji piederošajiem telekomunikāciju uzņēmumiem Latvijas Mobilais telefons (LMT) un Lattlelecom ir jābūt svavstarpējai sinerģijai, portālam Diena.lv norādīja satiksmes ministrs Anrijs Matīss, komentējot iespējamo uzņēmumu apvienošanos.

Ministrs uzsvēra, ka šajā gadījumā runa ir nevis par klasisku uzņēmumu apvienošanu, bet savstarpēju darbības koordināciju. "Nav normāli, ja divi valstij daļēji piederoši uzņēmumi savā starpā konkurē par vieniem un tiem pašiem pakalpojumiem un to starpā ir cenu kari," norādīja A.Matīss.

Viņaprāt, šāda uzņēmumu sinerģija attiecībā uz konkrētiem pakalpojumiem nenodarīs ļaunumu patērētājiem, jo "šajā nišā tirgū ir ļoti daudz spēlētāju un konkurence ir asa. Tādēļ patērētāji necietīs, bet abi valstij daļēji piederošie uzņēmumi kļūs konkurētspējīgāki."

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce portālam Diena.lv gan norādīja, ka zināmi riski no konkurences viedokļa tomēr pastāv. "Lattelecom tirgū ir monopolists. Tādēļ šāda apvienošana ir ļoti rūpīgi jāvērtē," viņš uzsvēra.

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) žurnālistiem atzina, ka jautājums par LMT un Lattelecom turpmāko darbības stratēģiju vēl nav nonācis valdības dienaskārtībā, taču viņš noteikti tiksies ar visām iesaistītajām pusēm.

Valdības vadītājs arī sacīja, ka iespēja atsavināt valsts kapitāldaļas šajos uzņēmumos pastāv, "taču tas jādara pie atbilstošas tirgus situācijas, ja valsts var saņemt maksimālo cenu. Ar atsavināšanu pašlaik nekādas steigas nav".

LMT prezidents Juris Binde ar preses sekretāres starpniecību, komentējot izskanējušo informāciju, portālam Diena.lv norādīja, ka ziņojuma autori neesot oficiāli interesējušies par LMT viedokli. Taču viņš redz iespēju pozitīvai LMT attīstībai, pastāvot pašreizējā telekomunikāciju tirgus struktūrai ar spēcīgu konkurenci.

"Fakti liecina, ka Latvijā klients saņem labāko kvalitātes un cenas attiecību Eiropas Savienībā, jo pie mums ir viszemākie tarifi, jaunākās tehnoloģijas un augsta pakalpojumu kvalitāte, bet, vienlaikus, arī augsta mobilo telekomunikāciju uzņēmumu rentabilitāte, kas garantē stabilitāti un attīstību ilgtermiņā. Svarīgi ir noturēt šādu tendenci tirgū arī turpmāk," norādīja J.Binde.

Tikmēr Konkurences padome komentāros par LMT un Lattelecom apvienošanu ir atturīga, norādot, ka padziļinātu izpēti tieši par šiem uzņēmumiem neesot veikusi.

"Neapšaubāmi, jebkurā gadījumā, kad apvienojas uzņēmumi, kas darbojas saistītos tirgos, pastāv risks, ka konkurence var samazināties patērētājiem nelabvēlīgā veidā. Šobrīd, balstoties uz tirgus analīzēm, ko Konkurences padome veikusi iepriekšējās lietās un tirgus uzraudzībās, nav iespējams nodefinēt visus konkurences riskus, kā arī ieguvumus, ko varētu radīt abu tik nozīmīgu nozares spēlētāju apvienošanās. Vēl jo vairāk, ja situācija elektronisko komunikāciju nozarē mainās nevis pa gadiem, bet pat pa mēnešiem,” portālam Diena.lv ar preses sekretāres starpniecību norādīja padomes vadītāja Skaidrīte Ābrama.

Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija sagatavojusi informatīvu ziņojumu valdībai, kurā runāts par uzņēmumu LMT un Lattelecom tālāko darbību. Viens no variantiem paredz LMT un Lattelecom apvienošanu un tālāku privatizāciju. Par to, kuru no iespējamiem rīcības variantiem izvēlēties, vēl jālemj valdībai.

(ziņa papildināta ar LMT prezidenta un Konkurences padomes komentāriem)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas