Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināta - Vienam no Bauskas protestētājiem - piecu latu naudassods

Pirmā tiesas sēde Bauskā, kurā bija jāizskata Bauskas «nemiernieku» lieta, nenotika, jo neieradās apsūdzētais, Diena.lv ziņo laikraksta Bauskas Dzīve žurnālists Uldis Varnevičs. Savukārt citam apsūdzētajam piesprieda naudas sodu - piecus latus. Trešais bija ieradies alkohola reibuma stāvoklī. Savukārt ceturto tiesa attaisnoja, vēstī aģentūra LETA.

Jau ziņots, ka trešdien Bauskas rajona tiesa kopumā bija paredzējusi lemt par administratīvajiem sodiem četrām personām, kas 31.augustā tika aizturētas saistībā ar protesta akciju pret Bauskas slimnīcas reorganizāciju. Todien vairāki simti baušķenieku apturēja satiksmi pār Mēmeli un Mūsu, ko izdevās atjaunot vien pēc policijas specvienības _Alfa_ iesaistīšanās.

Protesta akcijas dalībniekam Edgaram Zeltiņam piesprieda piecu latu naudassodu. Tas Zeltiņam jāsamaksā 30 dienu laikā pēc lēmuma parakstīšanas. Pilns tiesas lēmuma teksts tiks parakstīts 9.oktobrī, un pēc tam 20 dienu laikā to var pārsūdzēt. Tiesas sēdes gaitā Zeltiņš pastāstīja, ka protesta akcijas laikā patiešām atradies protestētāju vidū, pirmajās rindās, un atteicies paklausīt specializētās vienības "Alfa" prasībām atstāt ielas braucamo daļu. Tajā dienā viņš alkohola reibumā nav bijis.

Pirms tiesas sēdes Zeltiņš aģentūrai LETA atzina, ka viņu nebaida iespējamais sods, jo, viņaprāt, bijis vērts pārkāpt likumu. Viņš uzskata, ka kopš protesta akcijas valsts un valdības attieksme pret Bauskas slimnīcu ir mainījusies. "Tikko valsts mani nodrošinās ar darbu, samaksāšu sodu," vēl pirms tiesas piebilda Zeltiņš.

Kā tiesas sēde atstāsta portāls Bauskasdzīve.lv Gata Stelpa process tika pārtraukts, jo viņš uz tiesu bija ieradies iereibis. Pēc tiesas pieprasījuma tika veikts alkohola tests, kas bija pozitīvs.

Pēdējās tiesājamās Ivetas Kalniņas lietas izskatīšana sākās īsi pirms pulksten 13. Pirms tam I.Kalniņa pie Tiesas ēkas sanākušajiem izdalīja emocionālu uzrunu, ko bija sagatavojusi divu lappušu garumā. Par to liela interese bija žurnālistiem. I. Kalniņai ir arī savs advokāts. Viņas lietas izskatīšanas laikā Tiesas zāle bija pilna, jo būt klāt vēlējās daudz sabiedrības un mediju pārstāvju.

Tiesa nolēma izbeigt lietvedību pret viņu, šodien saīsinātajā lēmumā tiesnesis neminēja lēmuma motivāciju. Pilns tiesas lēmums tiks parakstīts 9.oktobrī, 20 dienu laikā to var pārsūdzēt. Kalniņas advokāts Normunds Rečs aicināja tiesu nepiemērot sodu, pamatojoties uz Satversmes 111.pantu, kas noteic, ka "valsts aizsargā cilvēka veselību un garantē ikvienam medicīniskās palīdzības minimumu", un Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 17.pantu, kas nosaka, ka "pie administratīvās atbildības nav saucama persona, kaut arī tā izdarījusi šajā kodeksā vai citos normatīvajos aktos, kas nosaka administratīvo atbildību par administratīvajiem pārkāpumiem, paredzētu darbību, ja tā rīkojusies galējās nepieciešamības stāvoklī, tas ir, lai novērstu briesmas, kas draud valsts vai sabiedriskajai kārtībai, īpašumam, pilsoņu tiesībām un brīvībām, noteiktajai pārvaldes kārtībai, ja šīs briesmas konkrētajos apstākļos nav bijis iespējams novērst ar citiem līdzekļiem un ja nodarītais kaitējums ir mazāks nekā novērstais".

Kalniņa tiesu informēja, ka protesta akcijas dienā, 31.augustā, plkst.10 viņa neatradās uz Mūsas tilta, kā norādīts viņas APK protokolā, bet gan savā darba vietā, ko var pierādīt. Plkst.10.35 viņa viena pati aizgājusi uz Mēmeles tiltu, kur dzirdējusi cilvēkus sarunājamies, ka vajag bloķēt arī otru - Mūsas - tiltu un viena pati devusies turp. Ceļā viņu pavadījusi arī ievērojama grupa citu cilvēku. Pie Mūsas tilta viņa sadevusies rokās ar citiem cilvēkiem. "Tas ir mans vienīgais noziegums," sacīja Kalniņa, vēsta aģentūra LETA.

Viņa apstiprināja, ka protesta akcijas dalībnieki arī akcijas laikā pāri tiltam ir laiduši pāri gan operatīvo transportu, gan vietējos zemniekus. Pie protestētājiem tajā dienā neesot nācis neviens autovadītājs ar sūdzībām, ka netiek laists pāri tiltam. Ierodoties specvienībai "Alfa", visi uz tilta apsēdušies un dziedājuši, bet nav pretojušies policistiem, kad viņi cilvēkus veda prom no tilta. "Pēc "bandītu likuma" zināju, ka gulošos nesit. Cerēju, ka "Alfas" vīri aizsargā tautu," sacīja Kalniņa.

Šodien Bauskā ir mierīgi, vēsta vietējā laikraksta Bauskas dzīve žurnālisti. Taču pilsēta ir pilna ar policijas mašīnām. Pie katras pārejas, stāsta žurnālisti. Pie tiesas atrodas aptuveni desmit protestētāju un pussimts policistu. Notikuma vietā grozās arī savādi antiglobālisti.lv, parakstu vācēji no Rīgas, bet citādi pagaidām viss ir mierīgi.

(papildināts viss teksts)




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas