Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

papildināts (11:53) - NBS komandieris: Jaunas militāras bāzes Latvijā nebūvēs

NBS komandieris arī skaidroja - Krievija Ukrainā ir sākusi militāro operāciju, ko pēc būtības var saukt par karu, taču atbilstoši starptautiskajiem līgumiem Krievija nav pieteikusi karu Ukrainai. Neskatoties uz formālo pusi, notikumiem Ukrainā ir kara pazīmes, proti, valsts teritorijā atrodas citas valsts karavīri, kuri uzbrūk šīs valsts karaspēkam, teica Graube.
Latvijā nav plānota jaunu NATO militāro bāzu būvniecība, bet gan esošās infrastruktūras uzlabošana un attīstīšana valsts drošības spēju stiprināšanai, pirmdienas rītā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma teica Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, Ādažu poligons ir saucams par NATO militāro bāzi, jo Latvija ir alianses dalībvalsts. Taču šī un citu objektu infrastruktūra ir uzlabojama, lai tajos varētu veiksmīgāk uzņemt sabiedroto karavīrus daudzajās militārajās mācībās, kādas līdz šim notikušas un plānotas arī tuvākajās dienās un turpmāk.

"Mācīsimies aizsargāt lidlauku, izsēdināt un izvietot militārās vienības un tehniku," pastāstīja NBS komandieris.

Graube arī pauda pārliecību, ka NATO militārā vadība un plānotāji uz izmaiņām starptautiskajā drošībā reaģē strauji un adekvāti, un tas pats esot sakāms arī par izmaiņām Latvijas aizsardzības plānā, vērtējot norises NATO austrumu robežu tuvumā, viņš klāstīja.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins aģentūrai LETA teica, ka Latvijā ir piecas militārās pamatbāzes, tostarp Sauszemes spēku bāze Ādažos, Gaisa spēku aviācijas bāze Lielvārdē, Jūras spēku flotiles bāze Liepājā un Kājnieku skola Alūksnē. Tāpat bruņotajiem spēkiem ir 15 atbalsta bāzes, kuros izvietotas Zemessardzes vienības un citi elementi.

Ministrijas pārstāvis gan nekomentēja, kurām no šīm bāzēm nepieciešama infrastruktūras uzlabošana. "Jebkurā gadījumā infrastruktūras uzlabošana jāsaprot daudz plašāk, un tas nenozīmē tikai kādas bāzes ēkas uzbūvēšanu, bet arī, piemēram, transportēšanas ceļu un ostas piestātņu sakārtošanu," uzsvēra Galkins.

AM tāpat kā iepriekš atturas komentēt plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par NATO bāzu izveidošanu Latvijā, par ko svētdien vēstīja vācu laikraksts. Galkins atgādināja jau iepriekš pausto, ka jautājums par NATO elementu izveidošanu Austrumeiropā, tostarp Latvijā, ir joprojām aktuāls. "Visticamāk, konceptuāli lēmumi sagaidāmi Velsas samitā. Ņemot vērā iepriekšminēto, šobrīd nevar apgalvot, ka Austrumeiropā, tostarp Latvijā, tiks izveidoti kādi NATO elementi, piemēram, bāzes. Šis jautājums ir joprojām atklāts," uzsvēra AM pārstāvis.

Jau vēstīts, ka NATO plānojot izveidot piecas jaunas bāzes Austrumeiropā, katrā no tām dislocējot 300 līdz 600 militārpersonu, atsaucoties uz avotu aliansē, svētdien vēsta Vācu laikraksts Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Bāzes plānots izveidot Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Rumānijā un Polijā.

Sīkāk šo ieceri plānots apspriest 5. un 6.septembrī NATO samitā Velsā.

NATO avots laikrakstam norādījis, ka alianse izšķīrusies par šādu soli, reaģējot uz Krievijas rīcību Ukrainā.

Papildināts ar Aizsardzības ministrijas komentāru 6.-8.rindkopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas