Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

papildināts (15:30) - TV3 un LNT aiziet no bezmaksas apraides

Modern Times Group (MTG) vadība pieņēmusi stratēģisku lēmumu - no 2014.gada 1.janvāra TV3 un LNT kanālus raidīt tikai maksas platformās.

"Mēs uzskatām, ka šīs izmaiņas nāks par labu skatītājiem, jo mēs varēsim vairāk līdzekļu ieguldīt Latvijā ražota satura izveidē. Turklāt televīzijas darbību būtiski ietekmē skatītāju paradumi un jaunākās tehnoloģiju tendences, kas liek mums skeptiski raudzīties uz piecu gadu ilga līguma slēgšanu par bezmaksas apraidi," norāda MTG TV un radio vadītāja Latvijā Baiba Zūzena.

Juridiskā statusa maiņa ļaus nākamgad kanālos TV3 un LNT palielināt Latvijā veidoto oriģinālsaturu par aptuveni trešdaļu, kas kopā ar kvalitatīvu ārzemju saturu veido LNT un TV3 pievilcību. MTG uzskata, ka kompānijas jaunie Latvijā veidotie projekti kļūs tikpat populāri kā līdz šim piedāvātie, kā piemēram, seriāls "Viņas melo labāk" un citi.

Šīs izmaiņas skars 6%-7% skatītāju, kuri pašlaik televīziju skatās tikai bezmaksas apraidē. Mēs aicinām visus, kurus skars šīs izmaiņas, jau šobrīd sākt izvērtēt un izvēlēties sev piemērotāko kabeļtelevīziju, satelīttelevīziju vai virszemes televīzijas maksas paketi, lai, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, varētu turpināt skatīties iemīļotākās kanālu TV3 un LNT pārraides, raidījumus, seriālus un šovus.

"Mēs veicam šīs izmaiņas skatītāju labā, pieņemt lēmumu mūs pamudinājusi nestabilā situācija nozarē pēdējo gadu laikā. Lēnā reklāmas tirgus atgūšanās pēc ekonomiskās krīzes 2008.gadā, stingrāki noteikumi politiskās reklāmas jomā, sabiedrisko mediju finansēšana no valsts līdzekļiem un to dalība reklāmas tirgū, ir daži no iemesliem. Mainot juridisko statusu kanāliem TV3 un LNT, mēs varēsim strādāt prognozējamākos apstākļos. Tas būs ieguvums gan mums, gan arī skatītājiem," norāda Zūzena.

Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētājs Ivars Belte biznesa portālam "Nozare.lv" teicis, ka LTV tagad kļūs par vienīgo televīziju, kas būs pieejama skatītājiem, kuri nevar atļauties abonēt maksas kanālus. "Šis ir tas brīdis, kad LTV pilntiesīgi sāk pildīt sabiedriskā medija funkciju, mēs būsim vienīgais kanāls, kas būs pieejams cilvēkiem, kas nevar atļauties abonēt maksas kanālus. Gadījumā, ja komerckanāli atstās bezmaksas apraidi, LTV1 būs reālas iespējas kļūt par kanālu numur divi pēc skatīšanās laika daļas," sacīja Belte.

Viņš atzina, ka, visticamāk, LTV būs grūtas sarunas ar Latvijas Valsts radio un televīzijas centru (LVRTC) par apraidi. Jau pašlaik LVRTC piedāvātais līgums ir pietiekami sarežģīts gan juridiski, gan finansiāli. Komerckanālu aiziešana no bezmaksas apraides LTV nozīmēs lielāku rēķinu par apraidi. Belte plašāku komentāru pagaidām nevēlējās sniegt, norādot, ka šī informācija ir rūpīgi jāizvērtē.

Kā ziņots, KP pērn maijā pieņēma lēmumu atļaut MTG iegādāties LNT. Darījumam tika izvirzīti vairāki papildu noteikumi, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei. Vienlaikus, lai nepieļautu, ka tirgus un tā normatīvā regulējuma izmaiņu dēļ apvienošanās nodara būtisku kaitējumu tirgum un patērētājiem, KP patur tiesības līdz 2017.gada beigām likt apvienošanās dalībniekiem daļu savu aktīvu pārdot.

Ar KP lēmumu noteikts, ka apvienošanās gadījumā programmām TV3 un LNT jābūt pieejamām bezmaksas apraidē vismaz līdz 2013.gada 31.decembrim, turklāt abām programmām jāsaglabā neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, kā arī jāsaglabā ziņu raidījumu daudzums patlaban esošajā apjomā. Programmu redaktoriem amata aprakstā jābūt atsevišķi nostiprinātai redakcionālajai neatkarībai no mediju īpašnieka.

KP arī noteikusi, ka programmām LNT un TV3 vismaz 21% no raidlaika jāaizpilda ar oriģinālu, Latvijā veidotu saturu.

(Pievienotas pēdējās piecas rindkopas.) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas