Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

papildināts (17:19) - Bērnu ārstēšanu ārpus ES un EEZ plāno apmaksāt 50% apmērā

Veselības ministrija (VM) varētu segt 50%, bet ne vairāk kā 150 000 eiro no izdevumiem, kas nepieciešami bērnu ārstēšanai ārpus Eiropas Savienības (ES), Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm vai Šveices, informē VM pārstāvis Oskars Šneiders.

VM ir sagatavojusi noteikumu projektu, lai paplašinātu to valstu sarakstu, kurā bērna ārstēšanos apmaksātu Latvijas valsts. Šneiders skaidroja, ka problēma slēpjas aspektā, ka Latvijas apmaksātu medicīnisku palīdzību nevar saņemt valstīs, kuras nav ES, EEZ valstis vai Šveice. Noteikumu projektā šis ierobežojums ir svītrots, lai bērns valsts apmaksātu palīdzību, ja nepieciešams, varētu saņemt arī citās valstīs, kā tas bija deviņgadīgā Dāvja gadījumā.

Šneiders skaidroja, ka līdzekļus fonds varētu iegūt gan no valsts budžeta, gan sabiedrības ziedojumiem. Šobrīd projektā paredzēts, ka no fonda līdzekļiem ārstēšanos ārpus ES, EZZ vai Šveices varētu apmaksāt 50% apmērā, bet ne vairāk kā 150 000 eiro.

Šneiders, vaicāts, vai arī, piemēram, salīdzinoši mazas ārstniecības izmaksas tiktu apmaksātas tikai 50% apmērā, norādīja, ka šāds regulējums attiektos uz visām izmaksām.

Tāpat valsts gada laikā neapmaksātu vairāk kā trīs šādus gadījumus. Tā kā šobrīd veselības budžetā šim mērķim papildu līdzekļi nav atvēlēti, bet parasti ārstēšanās izmaksas jāsedz jau pirms ārstniecības procesa sākuma, tad no valsts budžeta "Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem" katru gadu būtu jāparedz 450 000 eiro, lai segtu ārkārtas ārstniecības izmaksas.

VM projektu šobrīd ir iesniegusi izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē un to plānots skatīt ceturtdien.

Kā ziņots, asinsvadu ķirurga Jāņa Rozentāla dzīvības glābšanai iedzīvotāji šomēnes saziedojuši 105 500 eiro, kas ir sākotnēji nepieciešamā summa aknu transplantācijas procedūrai. Valsts aknu transplantāciju apmaksā tikai bērniem, turklāt pati manipulācija Latvijā netiek veikta.

Savukārt aizvadītā gada jūlijā iedzīvotāji saziedoja 120 000 Zanei, kurai bija nepieciešama plaušu transplantācija. Arī šo manipulāciju pieaugušajiem Latvijā neapmaksā.

Vēl pērn decembrī iedzīvotāji dažu dienu laikā saziedoja 317 173 eiro deviņgadīgā Dāvja ārstēšanai. Vēl 100 000 eiro piešķīra valsts. Dāvim tika konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem. Dāvja ārstēšana bija iespējama vienīgi ASV, Filadelfijā. Dāvis bija pirmais pacients, kuram bija nepieciešama ārstēšana ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas - ārpus šīm teritorijām bērniem nepieciešamo ārstēšanu valsts neapmaksā.

Pēc tam, kad iedzīvotāji bija saziedojuši naudu Dāvja ārstēšanai, vairāki ministri paziņoja, ka tiks strādāts pie tā, lai šādi gadījumi neatkārtotos.

(papildināta visa ziņa) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas