Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

papildināts (20:45) - Būvuzraugs atzīst Gaismas pils celtniecības noslēgšanos; VUGD vēl nav izvērtējis ugunsdrošību

Gaismas pils projektam piesaistītais būvuzraugs Hill International piektdien izdevis apstiprinājumu, ka pilnsabiedrība Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) ir pabeigusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvdarbus atbilstoši līgumam, biznesa portālu Nozare.lv informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Turpinās arī LNB ēkas sagatavošana nodošanai ekspluatācijā. Tam par pamatu ir pašā ēkā pabeigtie būvdarbi un speciāli no infrastruktūras objektu projekta izdalītā izbūves ārējo inženiertīklu kārta, kas juridiski precīzi un atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem nodrošina LNB ēkas ekspluatāciju pirms pilnīgas infrastruktūras objektu izbūves līdz 2014.gada aprīlim. Lai nodotu ekspluatācijā LNB ēku un speciāli izdalīto infrastruktūras kārtu, no 17 vajadzīgo institūciju atzinumiem jau ir saņemti 13 pozitīvi atzinumi.

Īpaša uzmanība tiek pievērsta ugunsdrošībai, ūdensapgādei un citām svarīgām jomām. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) ir iesniegti visi pieprasītie dokumenti, un nākamās nedēļas vidū tiks veikta galīgā kompleksa sistēmu pārbaude. Pēc atzinumu saņemšanas Rīgas būvvalde dos gala atzinumu.

Līdz ēkas nodošanai ekspluatācijā LNB ēkā plānoti tikai vienreizēji un atbilstoši drošības prasībām īpaši saskaņoti pasākumi.

VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes Ugunsdrošības uzraudzības organizēšanas nodaļas priekšnieks Laimonis Drozdovs Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam Panorāma atzīst, ka dienests pašlaik izvērtē saņemto dokumentāciju, taču visi dokumenti nav iesniegti. Pēc dokumentu saņemšanas nākamnedēļ arī plānots veikt pārbaudi, pēc kuras VUGD varēs sniegt pozitīvu vai negatīvu atzinumu. 

LTV atgādina, ka nākamnedēļ – sestdien, 18.janvārī, plānots Gaismas ceļš – Grāmatu draugu ķēde, kurā no vecās Nacionālās bibliotēkas ēkas uz jauno bibliotēkas mājvietu – Gaismas pili roku rokā tiks nodotas grāmatas. Drozdovs Panorāmai atklāj, ka raugoties no ugunsdrošības viedokļa kamēr netiek izsniegts atzinums par ugunsdrošības prasībām, ēku nevar ekspluatēt.

Raidījums piebilst, ka pēc iesnieguma saņemšanas dienestam atzinums jāsniedz desmit dienu laikā, tādējādi pastāv bažas, ka 18.janvārī tas var vēl nebūt sniegts. 

Būvnieki no plašākiem komentāriem televīzijai atteikušies, norādījuši vien, ka visi dokumenti ir iesniegti.

Jau ziņots, ka LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA Re&Re, AS RBSSKALS un SIA Skonto būve. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

2014.gada sākumā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām pašreizējām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada vidū jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem.

Lai Gaismas pils projekts būtu pabeigts, nepieciešama LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB aprīkošana ar mēbelēm un iekārtām, kā arī LNB pārcelšanās uz jauno LNB ēku un grāmatu krājuma pārvietošana.

Līdz 2014.gada 30.aprīlim jāpabeidz apkārtējās teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi un tehniskās ēkas iekšējās apdares darbi.

Papildināts ar 5.-8.rindkopām 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas