Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Par epidemioloģiskās drošības pārkāpumiem tirgotājiem varēs uzlikt sodu līdz 5000 eiro

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus, kas nosaka, ka par epidemioloģiskās drošības pārkāpumiem tirgotājam varēs uzlikt sodu līdz 5000 eiro.

Pieņemtās izmaiņas asi kritizēja vairāki opozīcijas deputāti, pārmetot koalīcijai tirgotāju iedzīšanu vēl lielākās bailēs par to, vai praksē būs iespējams nodrošināt, ka, piemēram, tirdzniecības vietā nav pārsniegts atļautais klientu skaits.

Attiecīgās izmaiņas Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā iepriekš atbalstītas valdībā un Krīzes vadības padomē.

Likuma izmaiņu autori Ekonomikas ministrijā (EM) iepriekš norādīja, ka, neskatoties uz valdības noteiktajiem ierobežojumiem saimniecisko pakalpojumu sniegšanai, praksē ir konstatēti atsevišķi gadījumi, ka komersanti turpina saimniecisko pakalpojamu sniegšanu slepus vai klaji ignorējot noteiktos ierobežojumus.

Tāpat EM secinājusi, ka esošās normas par administratīvo atbildību nav efektīvas vai ir grūti piemērojamas.

Likumā būs noteikts, ka par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpumu saimniecisko pakalpojumu sniegšanā, kas var radīt būtisku kaitējumu sabiedrības veselības interesēm, Valsts vai pašvaldības policija var pieņemt lēmumu par tirdzniecības vietas, tās struktūrvienības slēgšanu apmeklētājiem līdz septiņām dienām.

"Ar struktūrvienību ir saprotams atsevišķs veikals veikalu tīklā, lai par viena konkrēta veikala pārkāpumiem netiktu aizvērta visa šo veikalu ķēde jeb tīkls, bet konkrētā vieta, kur notikusi pārbaude un konstatēti pārkāpumi," iepriekš skaidroja EM.

Ministrijā atzina, ka šī regulējuma mērķis ir pasargāt sabiedrību no vietām, kur netiek pienācīgi un efektīvi īstenota drošības prasību izpilde, kā arī motivēt saimniecisko pakalpojumu sniedzējus ievērot normatīvo aktu prasības.

Vienlaikus EM atzina, ka norma par saimniecisko pakalpojumu sniedzēju aizvēršanu apmeklētāju apkalpošanai tiktu piemērota tikai galējās nepieciešamības gadījos, ja epidemioloģisko prasību pārkāpums saimniecisko pakalpojumu sniegšanā var radīt tūlītēju un būtisku kaitējumu sabiedrības veselības interesēm.

"Norma tiktu piemērota gadījumā, ja piemēram, tiek būtiski pārkāpti pulcēšanās ierobežojumi - tirdzniecības vietā būtiski ir vairāk pircēju nekā to pieļauj normatīvie akti vai tirdzniecības vietā nav izstrādātas iekšējās procedūras un tamdēļ praksē netiek nodrošināta epidemioloģisko prasību izpilde," skaidroja ministrijā.

Nosakot katra konkrētā gadījuma slēgšanas termiņu - uz septiņām vai mazāk dienām - galvenokārt, vērtējami divi kritēriji. Pirmkārt, pārkāpuma nopietnība vai smagums, otrkārt, objektīvi nepieciešamais laiks konstatēto trūkumu un neatbilstību novēršanai.

Tāpat grozījumi likumā nosaka, ka par saimniecisko pakalpojumu sniegšanā noteikto normu pārkāpumiem varēs piemērot naudas sodu līdz 5000 eiro.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tam, kad tos būs izsludinājis Valsts prezidents Egils Levits.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas