Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Pārmaiņas skolotāju izglītošanā

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) turpmākajos gados plāno ieviest konceptuāli jaunu pedagogu izglītības sistēmu Latvijā, kas iet roku rokā ar jauno mācību saturu. Ministrija pedagogu darbam vēlas piesaistīt nozaru speciālistus, pakāpeniski samazināt budžeta vietu skaitu, kā arī veicināt pētniecību. Pedagoģijas programmas pašlaik Latvijā īsteno sešas augstskolas, un to nav plānots mainīt, bet līdz 2023. gadam par trešdaļu varētu sarukt pašu programmu skaits.

Ik gadu Latvijā tiek sagatavoti aptuveni 1000 jauno pedagogu, bet skolā nonāk tikai puse. Tā ir viena no problēmām, ko IZM cer novērst. Pašreizējā sistēma ir pārāk fragmentāra, atzīst IZM valsts sekretāra vietniece, Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa. Lēmums likvidēt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju bijis ļoti pārdomāts solis resursu koncentrācijā jaunam lēcienam.

Jaunajā sistēmā ministrija paredz divus skolotāja profesionālās kvalifikācijas iegūšanas veidus. Tāpat kā līdz šim to varēs darīt pēc vidējās izglītības iegūšanas, bet ar skaidru motivāciju apgūt konkrēto profesiju. IZM pieļauj ieviest atlasi, lai uz skolotāja profesiju kandidētu labākie un motivētākie studētgribētāji. IZM vēlas arī nodrošināt, lai, piemēram, topošais dabaszinātņu skolotājs nozares priekšmetus, arī matemātiku un ķīmiju, apgūtu attiecīgajās fakultātēs pie šīs jomas profesionāļiem. 

Otrs variants, lai iegūtu pedagoga kvalifikāciju, paredz atvieglot iespēju strādāt par skolotājiem nozaru speciālistiem. Attiecīgi jebkuram būs iespēja īsā laika periodā apgūt pedagoģijas prasmes, ja līdz tam būs iegūta augstākā izglītība kādā no nozarēm, piemēram, valodās, vēsturē, fizikā. Ministrijā plāno, ka programmas ilgums varētu būt gads. Šī ir ministrijas prioritāte, atzīmē IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta vecākā eksperte Dace Jansone.

Pārmaiņas sistēmā paredzētas arī citos aspektos. Piemēram, līdz šim pedagoģijā bijušas vairākas doktorantūras programmas, bet tagad iecerēts veidot vienu starpaugstskolu doktorantūras programmu, lai veicinātu iekšējo mobilitāti un stiprinātu pētniecības kapacitāti visās augstskolās. Svarīgi ir celt arī akadēmiskā personāla kompetenci, tāpēc Kiopa uzstāj uz jauno valsts pētījumu programmu tieši pedagoģijā. Tam ik gadu būtu nepieciešami trīs miljoni eiro. Ja šajā jomā notiks pētniecība, lielāks pienesums būs arī studentiem. 

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 16.novembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Vidiš
V
kas būs ar tām 13 krievu privātajām vidusskolām Rīgā , kuras vēl pie tam saņem valsts subsīdijas skolotāju algām , nesaprotu , ja privātas tad kādas subsīdijas , vai šajās privātskolās turpinās mācības pec Makarenko metodēm un vai tajās māca krievu interpretēto pasaules vēsturi , kur paliek piesauktā reforma izglītību valsts valodā , tas ir apsmiekls
Jurka
J
Kārļa virsvadībā IZM plāno pilnība nobeigt ne tikai izglītību Latvijā, bet arī valsti kopumā. Nākotnes vīzija - tukša valsts ar dažiem ciematiem (Jelgava, Liepāja, Cēsis un vēl dažas) un 1 pilsēteli (Rīga). Ieviest atlasi, lai profesiju apgūtu tikai labākie - slima suņa murgi! kam kārojas strādāt skolā pie šo laiku skolēnu visatļautības un bezizmēra tiesībām, komplektā ar skolotāju smieklīgo algu un beztiesiskumu!
Bet kāpēc
B
tauta neprotestē? Kā noraustījās valdošie, kad bija protesta akcija Doma laukumā! Tagad visi vienā mierā, kā jēri uz kaušanu? Viemnīgais protests - komentāros! Tas ir smieklīgi! Tauta izmirst, bet klusē! klusuciešana, kā zināms, ir piekrišana...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas