Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Pārsūdz lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pret Rubiku

Sociālās atmiņas pētniecības centra valdes loceklis Mārtiņš Kaprāns ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram pārsūdzējis Drošības policijas lēmumu izbeigt kriminālprocesu pret Eiropas Parlamenta deputātu Alfrēdu Rubiku, portālu Diena.lv informēja Kaprāns.

Viņš pavēstīja, ka pārsūdzībā minējis Eiropas Savienības Padomes Ietvarlēmumu par rasisma un ksenofobijas apkarošanu ieviešanas nacionālajā likumdošanā vēsturisko interpretāciju, kā arī par apstākļiem, ka par 1949.gada represiju īstenošanu Republikas parlamenta un tiesas nolēmumi ir atzīti par noziegumiem, bet Staļiniskās Latvijas civiliedzīvotāju slepkavības, deportēšanas un citas represijas savukārt pilnībā atbilst Krimināllikumā norādītajiem noziegumiem pret cilvēci.

Pēc Kaprāna domām, šī Krimināllikuma panta nepiemērošana praksē gadījumos, kas skar viena nozieguma pret cilvēci attaisnošanu, neatbilst likumdevēja starptautiskajai reputācijai. Turklāt tas varot izraisīt arī neprognozējamas sociālās sekas, piemēram, tiks attaisnoti citi noziegumi.

Tāpat viņš prokuratūrai norādījis, ka, vērtējot nozieguma subjektīvo pusi, saskaņā ar judikatūru jāņem vērā Latvijas Sociālistiskās partijas priekšsēdētāja Alfrēda Rubika personība, līdzšinējiem smagajiem noziegumiem, mēģinot ar bruņotu spēku gāzt likumīgo Latvijas Republikas valsts varu, izteikumu publiskuma pakāpe, aizskāruma pakāpe un izteikumu iespējamā ietekme uz dažādu sabiedrības grupu mierīgu līdzāspastāvēšanu.

Pērn maijā Drošības policija par apvienības Saskaņas centrs ietilpstošās LSP līdera Rubika izteikumiem sāka pārbaudi pēc tam, kad no Ģenerālprokuratūras saņēma Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieka Mārtiņa Kaprāna iesniegumu.

Laikraksts Latvijas Avīze iepriekš rakstīja, ka pērn 1.maijā LSP Grīziņkalnā rīkoja mītiņu, kas ieguva plašu publicitāti Latvijas plašsaziņas līdzekļos. Līdzās vairākiem mītiņa dalībniekiem LNT ziņu sižetā tika intervēts Rubiks. "Tās represijas, kas bija 1949.gadā, nevar vērtēt viennozīmīgi. Tur daudzi tika represēti pēc nopelniem, jo tie bija tie, kas sadarbojās ar fašistiem," televīzijai izteicies Rubiks.

Ziņots arī, ka vēlāk - jūlijā - Drošības policija sāka kriminālprocesu par Rubika publiskajiem izteikumiem par 1949.gada represijām. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par nozieguma pret cilvēci attaisnošanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

1941.gada 14.jūnijs un 1949.gada 25.marts Latvijas jaunāko laiku vēsturē ir divas melnās dienas. 25.martā padomju varas sarīkoto deportāciju rezultātā uz Sibīriju tika izvesti vairāk nekā 43 000 cilvēku, tai skaitā 10 000 bērnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas