Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pēc korupcijas skandāla no amata atstādināta VID ģenerāldirektore Jaunzeme

Pēc kārtējā korupcijas skandāla Valsts ieņēmumu dienestā (VID) finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) nolēmis atstādināt no amata iestādes ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, Diena uzzināja Finanšu ministrijā.

Finanšu ministram saskaņā ar likumu ir tiesības VID ģenerāldirektori atstādināt no amata pienākumu pildīšanas uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku vai atbrīvot no amata. Pirmajā gadījumā valdībai pēc finanšu ministra ieteikuma būtu jāapstiprina VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs no VID ģenerāldirektora vietnieku vidus. 

Korupcijas skandāls, kā zināms, izcēlās, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja ietekmīgas VID amatpersonas par mēģinājumu izspiest 100 000 eiro kukuli no kokrūpnieka, SIA Stiga RM īpašnieka Andra Ramoliņa. Pateicoties tam gaismā nāca arī informācija, ka šis kriminālprocess, par kura “sakārtošanu” no uzņēmēja pieprasīts kukulis, bijis pasūtījums kāda biznesa konkurenta interesēs, un tā ierosināšanu panākuši kādi vārdos nenosaukti valdības partnera "Attīstībai"/"Par!" (A/PAR) politiķi.

Uzņēmējs sadarbojās ar KNAB un izspiedēji – trīs VID amatpersonas - tika aizturētas, divām no šīm personām tika piemērots apcietinājums. Tie ir VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes nodaļas vadītājs Intars Štālbergs un VID izmeklētāja Inita Lūre.

A/PAR valdes loceklis un par ietekmīgāko šīs partiju apvienības politiķi uzskatītais Edgars Jaunups ziņu aģentūrai LETA bija apgalvojis, ka viņam ar šo lietu nav sakara un viņš šīs personas nepazīst. Tomēr Diena izpētīja, ka E.Jaunups ir labi pazīstams ar šajā kukuļņemšanas skandālā aizturētā VID darbinieka Intara Štālberga ģimeni, konkrēti – ar basketbolistu Artūru Štālbergu, kurš vienlaikus ar E.Jaunupu ieņēmis dažādus amatus Latvijas basketbola saimniecībā. Artūrs Štālbergs bijis arī vīriešu basketbola izlases ģenerālmenedžeris laikā, kad Edgars Jaunups ieņēma amatu Latvijas Basketbola savienības valdē. Savulaik biedrība Artūra Štālberga karjeras atbalstam “A. Štālberga basketbolistu karjeras attīstības programma "Triple Double"” tikusi reģistrēta Liepājā Friča Brīvzemnieka iela 38. Tajā pašā adresē norādīta aizturētā VID darbinieka Intara Štālberga brāļa Ērika Štālberga advokāta prakse.

Mājienu, ka aiz pasūtītā kriminālprocesa varētu stāvēt tieši A/PAR, deva cietušais uzņēmējs A.Ramoliņš, vispirms TV3 raidījumam "Nekā personīga" norādot, ka runa ir par kādas varas partijas “pelēko kardinālu”, pēc tam TV3 ziņu raidījumam apstiprinoši atbildot uz jautājumu, vai runa varētu būt par A/PAR politiķiem. Korupcijas shēmās ir raksturīgi, ka par starpniekiem tiek izmantoti cilvēki, kuri abām pusēm rada uzticību, ir ilgstoši pazīstami caur profesionālo darbību, kopīgām studijām, draugu loku vai ir ģimenes locekļi.

I.Jaunzeme visu šo nedēļu no sabiedrības redzesloka ir pazudusi un nav sniegusi nekādus skaidrojumus par viņas vadītajā iestādē notikušo – pasūtījuma kriminālprocesiem, kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros un iespējamo politisko ietekmi uz VID amatpersonām kādu partijām pietuvinātu uzņēmēju interesēs. Tāpat "Dienai" zināms, ka I.Jaunzeme jau tradicionāli liedz notiekošo komentēt citām VID amatpersonām, kas met ēnu iestādi kopumā un rada neuzticēšanās atmosfēru ģenerāldirektorei starp padotajiem.

I. Jaunzemi amatā VID ģenerāldirektores amatā apstiprināja jaunā valdība 2019.gada februārī, lai gan izraudzīta šim amatam viņa bija jau vēl iepriekšējās valdības laikā. Par spīti tam, ka formāli saskaņā ar likumu viņu apstiprināšanai virzīja "Jaunās Vienotības" finanšu ministrs, politiskajās aprindās I.Jaunzeme tika uzskatīta kā kandidāte ar A/PAR politisko aizmuguri, un viņas apstiprināšanu atviegloja gan JV tā brīža vājums, gan mēģinājums rast visiem pieņemamu kompromisu. Šobrīd reitingi rāda lielāku uzticēšanos skaitliski maz pārstāvētajai JV. Tas, kā arī aizdomas par A/PAR politiķu iespējamo iesaisti šajā korupcijas skandālā mazina A/PAR iespējas valdības koalīcijas iekšienē uzlikt veto I.Jaunzemes atstādināšanai, kā tas jau vismaz vienreiz noticis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas