Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Pērn ātro kredītu tirgus segments audzis par 30-40%

Pagājušajā gadā ātro kredītu tirgus segments varētu būt audzis par 30-40%, lēš Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dāvis Barons.

Asociācijā vērtē, ka izaugsme un tirgus apgrozījuma kāpums ātro kredītu devēju darbībā būs vērojams arī 2013.gadā, bet ne tik strauji, kā tas notika 2011. un 2012.gadā. Pēdējo divu gadu laikā nebanku kreditētāju skaits strauji audzis, kā rezultātā šajā tirgus sektorā aizvien pieaug konkurence, kas nākotnē šo pakalpojumu darīs pieejamāku un arī, iespējams, lētāku, jo daudzie tirgus dalībnieki konkurences ietekmē piedāvā zemāku pakalpojuma cenu, vērtē Barons.

Šogad netiek prognozēts līdz šim novērojamais ātro kredītu nozares tirgus segmenta straujais dalībnieku pieaugums.

Patlaban Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijā darbojas astoņi licencēti uzņēmumi, kuri strādā ātrās kreditēšanas nozarē. Plānots, ka tuvākajā laikā biedru skaits palielināsies.

Patērētāju ieradumi aizdevumu ņemšanai ir nostiprinājušies, tāpēc šajā aspektā asociācija neparedz pārmaiņas. Barons arī atzīmē, ka asociācijā ietilpstošie uzņēmumi, strādājot ar klientiem, lielu nozīmi pievērš patērētāju tiesību aizsardzības likuma normu ievērošanai.

Latvijas Ātro kredītu devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs uzskata, ka ir svarīgi līdzdarboties nozares būtisko problēmjautājumu diskusijās un lietišķo risinājumu meklējumos. Veiksmīgai nozares attīstībai jākonsolidē resursi un zināšanas nozares spēlētāju interešu kopīgai pārstāvībai, lai definētu uzdevumus un rīcības plānus kopīgas konkurētspējas attīstībai. Asociācija pārstāv uzņēmumus, kuri specializējušies mikrokredītu izsniegšanā, izmantojot interneta starpniecību jeb "ātros kredītus", un, tāpat kā līdz šim, arī 2013.gadā asociācija strādās pie šī tirgus segmenta sakārtošanas.

Asociācija savu nostāju pauž arī citos ar nozari saistītos jautājumos, tai ir priekšlikumi pērnruden valsts sekretāru sanāksmē izsludinātajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā.

Patlaban nebanku kreditētājiem apvienotas datubāzes neesamības dēļ un līdz ar to pilnīgas informācijas par potenciālo kredīta ņēmēju nepieejamības dēļ nav iespējams redzēt pietiekamu informāciju patērētāja maksātspējas novērtēšanai. Sagatavotajos likuma grozījumos paredzēts, ka kredīta devējam ir pienākums izvērtēt patērētāja spēju atmaksāt kredītu. "Izlasot šo teikumu, rodas jautājums, kā kredītu devējs spēj izpildīt šo pienākumu, ja tam nav pieejamas attiecīgās datubāzes," norāda Barons.

Asociācija rosina, ka atbilstoši šī brīža situācijai - kad vēl nav apvienota datubāze - katra ātrās kreditēšanas kompānija individuāli izskatītu un izvērtētu katru kredīta pieteikumu. Asociācijā uzskata, ka būtu atbalstāmi grozījumi, kas attiecināmi uz patērētāja kredīta pieteikuma individuālu izskatīšanu, izvērtējot patērētāja maksātspēju. Asociācijas biedri jau tagad neizsniedz kredītu personām, kurām nav pastāvīgu un pietiekamu ienākumu, pirms kredīta pieprasot norādīt darbavietu un ienākumu apmēru mēnesī, kas ir par pamatu aizdevuma izsniegšanai. Plānots, ka asociācijā iesaistītie uzņēmumi arī turpmāk ievēros šādu kredīta piešķiršanas izvērtēšanas kārtību.

Vaicāts par tendencēm neapdomīgas aizņemšanās jomā, proti, vai gados jaunu cilvēku vidū nav lielāks īpatsvars to cilvēku, kas nespēj kredītu atmaksāt, Barons rezumē: pagaidām nevarētu teikt, ka gados jaunāku cilvēku vidū būtu daudz augstāks kavētāju procents, kas liecinātu par neapdomīgu aizņemšanos.

Vienlaikus viņš atzīst, ka šādi gadījumi pastāv un risks saskarties ar negaidītām finanšu grūtībām brīdī, kad ir kāds aktīvs aizņēmums, ir līdzīgs gan jauniešiem, gan vecākiem cilvēkiem. Ja jaunietis nespēj nomaksāt ātro kredītu 200-300 latu apmērā un tā rezultātā saskaras ar parādu piedziņas kompānijām un, iespējams, pat tiesas darbiem, "viņam ir krietni vien vairāk paveicies nekā kādam neapdomīgam pirmskrīzes pārgalvim, kurš šo pieredzi iegūst ar kredītu bankā par vairākiem desmitiem vai simtiem tūkstošu latu, piemēram, ar hipotekāro kredītu vai autolīzingu", atzīmē Barons.

Atbildība ir aizņemšanās neatņemama sastāvdaļa, tāpēc asociācija aicina ikvienu būt apdomīgam, apsverot iespēju aizņemties, un rūpīgi izvērtēt savu spēju aizņēmumu atdot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas