Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: Puse Latvijas iedzīvotāju ikdienā pārvietojas ar privāto automašīnu

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju jeb 49% ikdienā pārvietojas ar privāto automašīnu, kas ir viens no galvenajiem ogļskābās gāzes piesārņojuma avotiem pilsētās, liecina pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasūtījuma tapušais Norstat pētījums. Dati rāda, ka ar kājām ikdienā pārvietojas 26% Latvijas iedzīvotāju, ar sabiedrisko transportu pārvietojas 19% iedzīvotāju, un tikai 5% ikdienā kā transporta līdzekli izmanto velosipēdu. Turpretī 1% iedzīvotāju izmanto citu pārvietošanās līdzekli - elektroskūteriem un citiem transportlīdzekļiem.

Aptauja atklāj, ka aktīvākie privātā auto izmantotāji ir vīrieši ar augstu ienākumu līmeni un Zemgales reģiona iedzīvotāji, taču automašīnas vēl aizvien ir dominējošais transporta veids arī pilsētu vidē.

Lielajās pilsētās - Ventspilī, Liepājā, Jūrmalā, Jelgavā, Valmierā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī - 52% aptaujāto ikdienā pārvietojas ar automašīnu, 29% respondentu - ar kājām, 14% iedzīvotāju izmanto sabiedrisko transportu, savukārt tikai 3% aptaujāto kā transporta līdzekli izmanto velosipēdu.

Statistikas dati liecina, ka Rīgā situācija ir līdzīga. Visvairāk iedzīvotāju pārvietojas ar privāto automašīnu - 35%, savukārt 33% izmanto sabiedrisko transportu. 24% Rīgas iedzīvotāju pārvietojas ar kājām, savukārt 7% pārvietojas ar velosipēdu, kas, salīdzinot ar citām lielajām pilsētām, ir augstāks rādītājs.

Lai veicinātu videi draudzīgu pārvietošanās veidu popularitāti mūsdienu viedajās pilsētās, Eiropā jau kopš 2002. gada norit Eiropas Mobilitātes nedēļa. Šogad, kā ierasts, Eiropas Mobilitātes nedēļa norisināsies no 16. septembra līdz 22. septembrim ar tēmu "droša pārvietošanās ar kājām un velosipēdu".

VARAM aicina pašvaldības, uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas un skolas veicināt videi draudzīgu pārvietošanās veidu izmantošanu un reģistrēt savus labās prakses piemērus vietnē www.mobilityweek.eu, kā arī aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju piedalīties pasākumos un arī ikdienā pievērsties "zaļu" pārvietošanās veidu izmantošanai.

Top komentāri

kā tad
k
Ja nedzīvo un nestrādā pašā Rīgā, nekādas diži lielās izvēles nav. Pamēģiniet lauku teritorijās kaut kur nokļūt ar sabiedrisko transportu :D
rekur
r
Ja attiecina autobraucēju skaitu ( 900.000) un Latvijas teritorijas lielumu ( 64 000 kv.km.) mēs dabonam vienu no vistīrākām un nepiesārņotākām valstīm Eiropā. Tā, kā nav ko ņaudēt.
Enģeļa viesis
E
pi... valdībā ir nolaiduši uz grunti sabiedrisko transporu un daudzi ir spiesti izmantot savu transportu. Normālās valstīs sabiedriskais transports ir Nr 1
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas