Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Piemiņas pasākums Lestenes Brāļu kapos

Šodien leģionāru piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos piedalījās aptuveni 1000 cilvēku, novēroja aģentūra LETA.

Klātesošie Brāļu kapos aizdedza svecītes, kā arī nolika ziedus pie Mātes Latvijas pieminekļa un pie kapu sienas ar iegravētiem latviešu leģionāru vārdiem.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) savā uzrunā uzsvēra leģionāru sapni par neatkarīgu Latviju un to, ka Otrajā pasaules karā leģionāriem diemžēl uzticamu sabiedroto nebija.

"Šodien mēs pieminam savus Otrajā pasaules karā ierautos pilsoņus ar skumjās noliektām galvām - tāpat, kā to dara citas valstis, kurām ikviens savs kritušais ir liels zaudējums, nevis sausa statistika," teica Mūrniece.

Viņa norādīja, ka latviešu leģionāri nav iesaistīti ne holokaustā, ne kara noziegumos, ne noziegumos pret cilvēci. Leģionāri tikai turēja fronti, traucējot padomju armijai no jauna okupēt Latviju.

"Tas vismaz uz laiku aizkavēja milzīgo represiju vilni, kas skāra Latviju 1944.-1945.gadā, aptuveni 150 000 cilvēku paguva evakuēties un trimdā saglabāja savu valodu un sapni par Latvijas neatkarību," sacīja Mūrniece.

Viņa norādīja uz traģisko faktu, ka latviešu karavīri Otrajā pasaules karā bija spiesti cīnīties abās frontes pusēs, jo divas okupācijas varas veica pretlikumīgas mobilizācijas.

"Tas, ka vēl joprojām gan Latvijā, gan ārvalstīs ir jāskaidro 16.marta nozīme, ir pusgadsimtu ilgušās padomju okupācijas sekas. Tā ir vēstures nezināšana, paļaušanās uz padomju vēsturnieku izveidotajiem stereotipiem," uzsvēra Mūrniece.

Mūrniece arī atgādināja, ka ap 4000 latviešu leģionāru Kurzemē nepadevās komunistiskajam režīmam un devās mežos, lai uzsāktu nacionālo partizānu gaitas. Toreiz viņi cerēja uz sabiedroto militāru iejaukšanos.

"Diemžēl iecerētie sabiedrotie toreiz neatnāca. Šodien Latvijā ir aususi jauna diena, un mūsu sabiedrotie ir kopā ar mums - gan politiski un ekonomiski, gan militāri. Blakus Latvijas karogam plīvo Eiropas Savienības un NATO karogs," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Mūrniece pateicās leģionāriem, ka viņi cīnījās, cerot atgūt savas zemes brīvību un valsts neatkarību: "Paldies, ka turējāt Latviju sirdī! Paldies visiem, kas šodien tur Latviju sirdī, jo īpaši mūsu karavīriem!"

Piemiņas pasākumā uzstājās arī NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, kā arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs, Daugavas Vanagu un pašvaldības pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas