Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Preiļos skolotāji pamet darbu un dodas peļņā uz ārzemēm

Pēdējā gada laikā vien četri skolotāji pametuši pedagoga darbu un devušies peļņā uz ārzemēm – tādas bijušas sekas skolotāju zemajam atalgojumam Preiļu novadā, trešdien ziņo laikraksts Latvijas Avīze.

Laikraksts vēsta, ka līdz šim mācību gadam skolotāji spējuši "savilkt galus", jo saņēmuši Eiropas Sociālā fonda (ESF) stipendijas pedagogiem 65–150 latus ik mēnesi, taču nu projekts noslēdzies un iztikt tikai ar algu bijis neiespējami. "Domāju, ka tā ir likumsakarība – tikko samazinājās skolotāju kopīgie ienākumi, tā tie, kuri prata svešvalodas, aizbrauca," avīzei atzina Preiļu novada izglītības pārvaldes vadītājs Andrejs Zagorskis. Viņš piebilda, ka novadā ir maz skolēnu, skolotāju algas šajā apkaimē ir zemākās iespējamās, tāpēc stipendiju izbeigšanos pedagogu maki izjūt jo sevišķi. No Preiļu novada uz ārvalstīm devušies ķīmijas, bioloģijas, angļu valodas skolotāja un vēstures skolotājs. Lielākoties skolu pametušie aizbraukuši uz Angliju, informē Latvijas Avīze. Divi Preiļu novada pedagogi pārcēlušies strādāt uz Rīgu, jo galvaspilsētā vairāk var nopelnīt.

Tā skolotāju svešvalodas zināšanas nav tik labas, skolotāji spiesti strādāt vienkāršu darbu angļu rūpnīcās.

Kā vēstīts, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nesen pieprasīja no šā gada septembra palielināt skolotāju algas par desmit procentiem, bet no nākamā gada 1. janvāra – vēl par desmit procentiem. Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis izteicies, ka uz desmit procentu algas pielikumu varētu cerēt tie pedagogi, kuri ieguvuši augstāko – piekto – kvalifikācijas klasi. Tas gan nerisinās skolotāju atalgošanas problēmu kopumā, jo augstāko profesionalitātes novērtējumu saņēmuši vien aptuveni 60 skolotāji.

Top komentāri

DANKO
D
Mēs mirstam! Un pats šausmīgākais ka mēs to saprotam, apzinamies, bet neko nedaram, vai arī nevaram izdarīt, to var salīdzināt ar gangrēnu, kad cilvēks vēl ir dzīvs, bet viņa kājas pūst un viņš to redz un skaidri apzinās ka viņam jāmirst. Visas lauku skolas tukšas, lauku klubi tukši, viensētās par uzraugiem nomiršanai atstāti vecie vīri un sievas, bet toties mums ir kur tiekties- kau kas līdzīgs «Brīvo demokrātu» reklamētam dzīves sapnim- lepna privātmāja, glauns džips, firmīgs apģērbs, smaržas Chanel No. 5 un viens noskumis sīcis, kuram ar suni visu dienu jāgaida mamma. To, laikā kad cilvēki ir bez darba, kad nevar nomaksāt dzīvokļu rēķinus, kad trūkst naudas zālēm, ēšanai, papildina arī TV šovi ar savām dīvām, zvaigznēm, ar TV raidījumiem „Gandrīz ideālas vakariņas” , kur cilvēki nezin ne ko ēst, ne ko dzert un no kā dzert, jo redz vīns labāk garšojot, ja to dzer no 500 Ls vērtām glāzēm, var izjust buķeti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas