Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Premjers varēs pieprasīt ministra demisiju arī politiskās partijas mainīšanas gadījumā

Ministru prezidentam būs tiesības pieprasīt koalīcijas partijas izvirzītā attiecīgā ministra demisiju arī gadījumā, ja ministrs ir mainījis politisko piederību, liecina rīcībā esošais valdību veidojošo partiju Sadarbības līgums.
Tāpat līgums nosaka, ka koalīcijas partneriem būs tiesības virzīt likumprojektus un balsot atšķirīgi jautājumos par nelaulāto dzīvesbiedru tiesību paplašināšanu un par ģimenes jēdziena stiprināšanu.
 
Partijām būs tiesības saglabāt atsevišķu nostāju arī jautājumos par Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijas ratifikāciju, par tautas nobalsošanas ierosināšanas sliekšņa samazināšanu, kā arī par Saeimas vēlēšanu sistēmas maiņu.
 
Savukārt vienotu nostāju Ministru kabinetu (MK) veidojošajiem politiķiem - Ministru prezidenta un ministru - būs pienākums paust visos MK saskaņotajos ārpolitikas jautājumos.
 
Premjera Krišjāņa Kariņa (JV) vadītā 13.Saeimas valdība Sadarbības sanāksmēs bija apņēmusies apspriest politiskus jautājumus pēc vienprātības principa, taču topošā valdība ir iecerējusi vien tiekties uz vienprātības principu. Ja vienošanos nav iespējams panākt, ikvienam no partneriem būs tiesības pieprasīt Koordinācijas grupu veidošanu jautājuma atrisināšanai tā MK locekļa vadībā, kura kompetencē ir izskatāmais jautājums.
 
Starp sadarbības partneru frakciju un pie frakcijām piederošo deputātu pienākumiem ir noteikta apņemšanās sekmēt MK iesniegto likumprojektu izskatīšanu Saeimas komisijās un pieņemšanu Saeimā, nodrošinot sadarbības partneru pie frakcijām piederošo deputātu dalību balsojumos Saeimas sēdēs un Saeimas komisiju sēdēs.
 
Tomēr atšķirībā no līdzšinējās valdības, topošā koalīcija neplāno apņemties vērtēt opozīcijas priekšlikumus pēc būtības.
 
Lai nodrošinātu efektīvu, stabilu un profesionālu MK darbu un efektīvu sadarbību starpministriju līmenī līdz 14. Saeimas pilnvaru termiņa beigām, sadarbības partneri vienosies noteiktu politiku koordinācijai ieviest ministra biedra institūtu, kā arī izveidot MK komitejas.
 
Līgums nosaka, ka katram sadarbības partnerim ir jāuzņemas atbildība par tā izvirzīto ministru atbilstību augstākajiem morāles standartiem, kā arī uzticību demokrātijas principiem.
 
Sadarbības partneriem jāuzņemas solidāra atbildība arī par to, lai MK lēmumi tiktu izsmeļoši, atklāti un racionāli pamatoti un argumentēti sabiedrībai un medijiem.
 
Tāpat līdz ar līguma parakstīšanu MK veidojošie sadarbības partneri uzņemsies solidāru atbildību par MK darba rezultātiem.
 
Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās otrās valdības izveidošanas līgumu parakstīšana paredzēta trešdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas