Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Publicēti dati par novēroto gaisa piesārņojumu Rīgā, Liepājā, Rucavā un Rēzeknē

VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) publicējis datus no četrām atmosfēras gaisa kvalitātes stacijām par piektdien, 2.oktobrī, reģistrēto daļiņu PM10 vidējo diennakts rādītāju.

Saskaņā ar tiem Rīgā, Brīvības ielā, gaisā suspendēto cieto daļiņu PM10 diennakts vidējā koncentrācija bija 123 mikrogrami kubikmetrā (µg/m³), Liepājā - 99 µg/m³, Rucavā - 120 µg/m³, Rēzeknē - 61 µg/m³.

Salīdzinot ar 1.oktobri, PM10 diennakts vidējā koncentrācija ir pieaugusi, izteiktāk Latvijas dienvidrietumu daļā.

Tuvākajās dienās gaiss kļūs mitrāks un nokrišņu būs vairāk, tomēr šīs nedēļas nogalē, kā arī nākamās nedēļas pirmajā pusē Latvijā dominēs gaisa masu plūsma no austrumiem, dienvidaustrumiem. Tas nozīmē, ka pastāv risks, ka arī tuvākajās dienās Latviju var sasniegt jauni putekļu un dūmu mākoņi, norāda LVĢMC.

Atbilstoši Eiropas Komisijas rekomendācijām bērniem ar astmu, pieaugušajiem ar sirds problēmām un citām iedzīvotāju grupām, kas ir jutīgas pret augstu gaisa piesārņojumu, jāierobežo pastaigas un fiziskā slodze ārā.

Ikkatram iedzīvotājam, kas izjūt, ka sāk sūrstēt kakls vai nāk klepus, jāierobežo fiziskās aktivitātes un pastaigas ārā.

Jau ziņots, ka dūmaka un pasliktināta gaisa kvalitāte šajās dienās novērota visā Latvijā.

Gaisa kvalitātes pasliktināšanās iemesls ir Ukrainas austrumos un Krievijas dienvidu daļā notiekošie ugunsgrēki, kā arī tuksnešainajos reģionos vēja paceltās smilšu un putekļu daļiņas.

Atbilstoši LVĢMC mājas lapā publicētajai informācijai PM10 koncentrācija virs 100 µg/m³ diennaktī vērtējama kā ļoti slikta, ikviens iedzīvotājs var sajust ietekmi uz veselību, jābūt spēkā brīdinājumam par ārkārtas situāciju.

Valsts vides dienesta dati liecina, ka sīko daļiņu PM10 un PM2.5 diennakts vidējā koncentrācija ceturtdien un piektdien Liepājā, Sliežu ielā 7a, paaugstinājās tikai nedaudz un saglabājās labā līmenī. Savukārt Ventspilī, Jāņa ielā 17, piektdien reģistrēta būtiska PM10 un PM2.5 koncentrācijas palielināšanās - gaisa kvalitāte kļuva slikta. Rēzeknē, Rūpniecības ielā 11, PM10 vidējais daudzums ceturtdien pieauga līdz 72 µg/m³, bet piektdien samazinājās līdz 59 µg/m³, kas aizvien atbilst sliktai gaisa kvalitātei.

PM10 ir putekļi, kuru diametrs ir līdz 10 mikrometriem, PM2.5 - daļiņas ar diametru līdz 2,5 mikrometriem.

Eiropas Savienības direktīva un Latvijas Ministru kabineta noteikumi par gaisa kvalitāti nosaka, ka daļiņu PM10 robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 50 µg/m³ 24 stundu periodā, bet gadā atļauti 35 pārsniegumi.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas novērtējumu gaisa piesārņojums ir ceturtais lielākais risks veselībai - aiz augsta asinsspiediena, neveselīga uztura un smēķēšanas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas