Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Publiskota līdz šim nezināma 1949. gada deportāciju liecība

1949. gada deportāciju atceres dienā 25. martā Latvijas Okupācijas muzejs nodevis sabiedrības apskatei unikālu, līdz šim vēl nepublicētu fotogrāfiju, kura ataino 1949. gada 25. marta deportāciju. Fotogrāfijā redzama latviešu ģimene Ventspils dzelzceļa stacijā īsi pirms vagonu ešelonu ar 1161 cilvēkiem aizveda no Latvijas, informē muzejs.

Uz vagonu fona redzama Kroju ģimene - vecāki Marta un Vilis, kā arī viņu meitas Valija un Maiga. Trešā meita Rasma tika ievietota citā vagonā, jo paņemta no Ventspils pilsētas. Ceturtā meita Olga ar divgadīgo meitiņu Virgīniju bija vienīgās no ģimenes, kuras netika izsūtītas un palika Latvijā. Kroju ģimeni deportēja uz Omskas apgabala, Šerbakuļas rajonu, Borisovskas ciemu un no izsūtījuma atbrīvoja tikai 1958. gadā. Vecākiem Martai un Vilim bija aizliegts atgriezties Latvijā, un viņi mira Sibīrijā, meitas atgriezās Latvijā. Ģimene fotogrāfiju meitai un māsai Olgai atsūtīja 1950. gadu sākumā. Okupācijas muzejam savukārt to aizvadītajā gadā dāvināja Virgīnija Krebs. Savās atmiņās viņa stāstīja, ka mamma par izsūtītajiem vecākiem un māsām runājusi nelabprāt. Tikai pieaugušā vecumā Virgīnija mazpamazām uzzinājusi, ka radinieki ir izsūtījumā un kādēļ tā ir noticis. Arī pēc tam, kad mātes māsas atgriezušās Latvijā, kontaktēšanās nebija viegla, jo atšķirtībā pavadītie gadi darījuši savu.

Deportācijas bija slepenas padomju okupācijas režīma operācijas, kuras fotografēt vai filmēt bija aizliegts, tādēļ labi saprotams ir fakts, ka šīs fotogrāfijas autors nav zināms. Attēls uzņemts ar PSRS platfilmas fotoaparātu KOMSOMOLEC. Iepriekš zināmas trīs fotogrāfijas, kas saistītas ar 1949. gada 25. marta deportāciju, uzņemtas Stendes stacijā. To autors ir tobrīd jaunais puisis Jānis Indriks.

Top komentāri

arhivārs
a
Manuprāt, ir daudzas liecības un daudz faktu par butālo krievu okupāciju kas nav savākti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas