Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Publiskots video ieskats ekspozīcijā par pretošanos okupācijai

Tapis video ieskats vēstures ekspozīcijā Sirdsapziņas ugunskurs, kas izveidota padomju laika īslaicīgās aizturēšanas izolatorā Cēsīs un vēsta par pretošanos Latvijas okupācijai, portālu Diena.lv informēja ekspozīcijas idejas autore Elīna Kalniņa.

Video sniedz ieskatu ekspozīcijā, kas iekārtota autentiskā apcietinājuma vietā - bijušajā čekas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā ar sešām apcietināto kamerām un divām palīgtelpām. Katrā kamerā apmeklētājiem atklājas drosmi un pašaizliedzību apliecinošs pretošanās stāsts. Viens no stāstiem ir par nacionālo partizānu atbalstītājiem - Skrapču ģimeni no Raunas pagasta Krūklantiem, kas, līdzīgi kā tūkstošiem citu laikabiedru, Latvijas laukos vairākus gadus atbalstīja un nenodeva čekai mežabrāļus, kas ar ieročiem rokās cīnījās pret okupantiem.

Par spīti milzīgam pārspēkam un bargajiem sodiem, ko padomju okupācijas vara kopš 1944. gada rudens vērsa pret nacionālajiem partizāniem un viņu atbalstītājiem, tās centieni apkarot pretošanos nepilnu piecu gadu laikā bija izrādījušies neefektīvi. Lai vairotu efektivitāti, tika īstenota 1949. gada 25. marta deportācija. Tā lielā mērā skāra tieši lauku iedzīvotājus. Tika izsūtīti tūkstošiem nacionālo partizānu atbalstītāju un nacionālo partizānu ģimenes locekļu.

Lauku iedzīvotāju atbalsta tīkls nacionālajiem partizāniem bija nozīmīgs valstsgribas spēka apliecinājums. 12 gadus ilgajā nacionālo partizānu karā (1944. - 1956. gads) visā Latvijā atbalstu partizāniem sniedza vairāk kā 20 000 Latvijas iedzīvotāju, no kuriem liela daļa tika represēti.

Ekspozīcija Sirdsapziņas ugunskurs sniedz iespēju vairot zināšanas Latvijas okupācijas vēsturē un padziļināt izpratni par nacionālās pretošanās dalībnieku motivāciju. Ekspozīcija pieejama latviešu, angļu, krievu, vācu valodās un Pils ielā 12, Cēsīs atvērta apmeklētājiem no trešdienas līdz piektdienai no plkst. 11 līdz 19, bet brīvdienās no plkst. 12 līdz 20. 

Ekspozīcijas izveide ir Latvijas Politiski represēto Cēsu biedrības iniciatīva un represēto dāvana Latvijai Valsts simtgadē. Tās izveidi atbalstīja  Kultūras ministrija, Iekšlietu ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Valmieras novada fonds, Konrāda Adenauera fonds, Cēsu novada pašvaldība un vēl deviņas novadu pašvaldības, kas mūsdienās atrodas kādreizējā  Cēsu apriņķa teritorijā - Amatas, Ērgļu, Jaunpiebalgas, Madonas, Smiltenes, Priekuļu, Pārgaujas, Raunas, Vecpiebalgas pašvaldības -, kā arī privātie ziedotāji un sponsori. 

Ekspozīcijas ideju un saturu izveidoja kuratore Elīna Kalniņa sadarbībā ar vēstures konsultantiem, okupācijas vēstures pētniekiem, vēsturniekiem Inesi Dreimani un Zigmāru Turčinski. Ekspozīcijas mākslinieki - Krista un Reinis Dzudzilo, bet video veidojis mākslinieks Rolands Briedis.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas