Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Raidījums: Allas Jurašas uzņēmums un advokātu birojs no PNB bankas vairāku gadu laikā saņēmis ap pusmiljonu eiro

Bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Aigars Sparāns tika aizturēts brīdī, kad ieradās uz tikšanos ar cilvēku, kas ir kontaktpersona ar savulaik ietekmīgo kriminālo autoritāti "Sļivu". Tā pati persona kļuvusi par politiķa Jura Juraša dibinātas firmas īpašnieku un Allas Jurašas klientu, vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Aigars Sparāns ir viens no retajiem slepenībā strādājošā SAB darbiniekiem, kura vārds samērā regulāri izskan medijos. Sparāns organizēja tikšanās starp Ventspils tranzītkarā iesaistītajiem, tā lasāms Rūdolfa Meroni liecībās Lielbritānijas tiesā. Klīda baumas par kontaktiem ar bijušo PNB bankas īpašnieku Grigoriju Guseļņikovu un kādreiz ietekmīgu kriminālo autoritāti Vjačeslavu Šestakovu. Arī ASV vēstniecība SAB vadībai izteica neapmierinātību ar Sparāna darbību. 2018. gada nogalē viņš devās izdienas pensijā. 

Šogad, 28. aprīlī, Valsts drošības dienests (VDD) Sparānu aizturēja par iespējamu korupciju un valsts noslēpuma izpaušanu. Sparāna mājās veica kratīšanu, tiesa viņu apcietināja. Sparāns apcietinājumu pameta pret 50 tūkstošu eiro drošības naudu, ko iemaksāja Sparāna draugi no citām drošības iestādēm - bijušais Militārās izlūkošanas un drošības dienesta darbinieks Maigurs Strīķis, kā arī Sparāna advokāti Aleksandrs Berezins un Alla Juraša, bijušie KNAB izmeklētāji.

VDD aizdomās par ieroču kontrabandu uz kādu no sankcijām pakļautajām Āfrikas valstīm apcietināja Konstantīnu Soloduhu. Esot apcietinājumā, viņš liecināja, ka devis kopumā 35 tūkstošu lielu kukuli Sparānam, kad viņš vēl bija SAB darbinieks. Nekā personīga no vairākiem avotiem ieguva apstiprinājumu tam, ka šajā lietā par kukuļa starpniecību aizturēti kādreizējie politiķi Andrejs Panteļejevs un Edvīns Inkēns.

Sparāna advokāts Aleksandrs Berezins noliedz šādu faktu. Sparāna aizstāvji uzskata, ka lieta ir safabricēta, lai iegūtu atļauju kratīšanai Sparāna mājās, lai atrastu jebko, kas viņu kompromitētu.

Aigaru Sparānu pagājušajā nedēļā aizturēja pie restorāna Erebuni Purvciemā, kur viņam bija paredzēta tikšanās ar Krievijas pilsoni Romānu Osipjanu. Restorānu vada armēņu ģimene. Romāns Osipjans ir viņu radinieks. Viņš regulāri tiecies restorānā ar Aigaru Sparānu. Osipjans Latvijā dzīvo kopš studiju gadiem, pagājušajā gadā nolēma ieguldīt apsardzes biznesā. Viņš kļuva par līdzīpašnieku bijušā KNAB operatīvā darbinieka Jura Juraša dibinātajā firmā Grand Force Security.

Juris Jurašs (JKP) Nekā personīga stāsta, ka šajā uzņēmumā tā arī īsti saimniecisko darbību nav uzsācis, jo tas sakrita ar laiku, kad iesaistījās politikā. "Ņemot vērā to, ka man pašam laika šai darbībai neatlika, es šīs daļas faktiski atdevu pārējiem dalībniekiem un par turpmāko mani vispār absolūti nav nekādas informācijas," saka Jurašs. 

Vaicāts, vai pazīst Romānu Osipjanu, Jurašs norāda: "Es īsti nemāku pateikt, par ko jūs runājat."

Osipjans ilgus gadus pazīst Vjačeslavu Šestakovu jeb "Sļivu". Par viņu Nekā personīga vairākkārt stāstīja 2012. gadā, kad Igaunija atklāja sava Drošības policijas darbinieka Indreka Podera saiknes ar noziedzīgo pasauli. Pēdas veda līdz pat dzīvoklim Jūrmalā, kur dzīvoja Šestakovs. Krievijā vairākkārt sodīts, arī par slepkavībām, "Sļiva" Latvijā bija ieguvis uzturēšanās atļauju. Pēc laika VDD tomēr uzturēšanās atļauju "Sļivam" atņēma, bet iekšlietu ministrs viņu iekļāva melnajā sarakstā.

Gan Osipjana, gan Šestakova advokāte Latvijā ir Alla Juraša. Viņu kā labu speciālisti ieteicis tieši Aigars Sparāns.

Bijusī KNAB izmeklētāja Alla Juraša darbu korupcijas apkarošanas birojā pārtrauca 2009. gadā. Viņa dibināja juridisko konsultāciju uzņēmumu Immunitas un vēlāk kopā ar citu bijušo KNAB izmeklētāju Aleksandru Berezinu izveidoja advokātu biroju. Kad viņas dzīvesbiedrs Juris Jurašs 2016. gadā tika atbrīvots no darba KNAB, viņš kļuva par Immunitas valdes locekli. Nekā personīga izdevies noskaidrot, ka lielākais abu uzņēmumu klients līdz šim bijis Guseļņikova PNB banka. Periodā no 2014. līdz 2019. gadam Immunitas no tās saņēma vairāk nekā 130 tūkstošus eiro, bet Berezina un Jurašas advokātu birojs - 350 tūkstošus. Tātad kopā pusmiljonu.

Vismaz viens no Immunitas līgumiem ar banku slēgts 2017. gada nogalē, kad firmu vadīja Jurašs. Dažus mēnešus vēlāk PNB banka vērsās starptautiskajā tiesā pret Latviju, bet Guseļņikovs ārvalstu medijiem paziņoja, ka Latvijas Bankas prezidents viņam prasījis kukuli. 

Vaicāts, kādus pakalpojumus sniedza PNB bankai, Jurašs saka, ka neko vairāk kā juridiskos pakalpojumus. "Palīdzēju sastādīt dažādus juridiskus dokumentus, tostarp iesniegumus policijai par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, par kukuļa pieprasīšanām."

Valdības koalīcijā jau ilgstoši izveidojusies spriedze starp JKP un KPV LV. VDD ir KPV LV iekšlietu ministra Ģirģena pakļautībā, tādēļ pastāv bažas, ka Sparāna lieta varētu būt sasteigta politiska spiediena dēļ. 
 

Top komentāri

Ļiļka Lopeža
Ļ
Padomietim patīk zagt.
VVZ
V
Organizētās noziedzības saaugšana ar valsts pārvaldi saucas par mafiju.
melnais humors
m
Paies laiks un izrādīsies, ka visa valdošā elite tā vai citādi ir iesaistīta organizētos noziedzīgos veidojumos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas