Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Raidījums: Meroni apķīlājis viņam uzticētos Lemberga īpašumus

Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) krimināllietā arestētās Ventspils tranzītuzņēmumu kapitāldaļas, kuru pārraudzību prokuratūra un tiesa uzticējusi advokātam no Šveices Rūdolfam Meroni, ir apķīlātas, bet nauda no uzņēmumiem aizplūdusi, svētdien vēsta TV3 raidījums Nekā personīga.

Kā Meroni pildījis valsts doto uzdevumu pārvaldīt Lemberga mantu, pārbaudīt līdz šim nebija iespējams, jo lielākie viņa kontrolē esošie uzņēmumi ilgstoši neiesniedza gada pārskatus. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sankcijas piespiedušas pārskatus iesniegt. Tie parāda, ka Lemberga lietā arestētās akcijas apķīlātas, bet nauda no uzņēmumiem aizplūdusi.

Ventspils tranzītbiznesa lielākais darījums notika pirms četriem gadiem, kad Latvijas Naftas Tranzīts par 80 miljoniem eiro pārdeva tam piederošās Ventspils naftas akcijas. Valsts policija izmeklē, vai darījumā nopelnīto Meroni nelikumīgi izmantojis, lai atpirktu uzņēmumu daļas, izmantojot pašu uzņēmumu naudu. Uzreiz pēc darījuma Latvijas Naftas Tranzīta kontos bija 127 miljoni eiro, Ventbunkeram – 44 miljoni. Kas ar šo naudu notika tālāk, līdz šim nebija zināms, jo neviena no kompānijām nesniedza obligātos gada pārskatus. VID sāka nodokļu auditu Latvijas Naftas Tranzītā, ko turpinās pēc pārskatu iesniegšanas. Lai uzņēmums dokumentus iesniegtu, VID noteica sankcijas.

Latvijas Naftas Tranzīta kontos ir astoņi miljoni eiro. VID šo naudu ir iesaldējis. Uzņēmumam aizliegts arī samazināt pamatkapitālu, atbrīvoties no ķīlām, nomainīt īpašniekus. Šovasar VID sācis auditu arī Ventbunkerā.

Nodokļu inspektoriem ir aizdomas, ka Ventbunkera konsultāciju līgumi ar Meroni un nu jau bijušo īpašnieku firmām ir fiktīvi un patiesībā to mērķis bija "izpumpēt" naudu no kompānijas. Nekā personīga jau stāstīja, ka raidījuma rīcībā nonākušas Meroni sarakstes un dokumenti liecina par īpašumu iegādi Krētā, Šveicē, kā arī helikoptera un jahtas pirkšanu, izmantojot no Ventspils kompānijām izshēmotu naudu.

Draudi neatgūt iesaldēto naudu, kā arī iespēja bloķēt Ventbunkera darbību panākuši to, ka sagatavoti pārskati par abu uzņēmumu finansēm pēdējos trīs gados. Latvijas Naftas Tranzīta 2018. gada pārskats ir sagatavots, bet vēl nav iesniegts Uzņēmumu reģistrā.

Lai iesniegtu pārskatu, obligāti jāpievieno revidentu ziņojumu. Auditorkompānija Ernst&Young Baltic apstiprināt pārskatu atteicās un lauza līgumu. Nākamos piesaistīja revidentus no Grant Thornton Baltic. Viņi ziņojumu iesniedza, bet ar atteikumu apstiprināt gada pārskatos aprakstīto. 

No 127 miljoniem eiro, kas Latvijas Naftas Tranzīta kontos bija pirms četriem gadiem, 104 miljoni it kā ir izsniegti aizdevumos. Ķīla ir uzņēmumu daļas un akcijas, arī Lemberga lietā arestētās. Arī Ventbunkers aizdevis 28 miljonus eiro. Revidenti norāda, ka nevar noteikt, vai nauda ir atgūstama un ieķīlātās firmas kaut ko vērtas, ziņo Nekā personīga.

Ieķīlātie uzņēmumi ir AS Kālija parks, SIA Ostas flote, AS Baltijas ekspresis, AS Ventspils tirdzniecības ostas, AS Baltic coal terminal, AS Ventbunkers, VB Forwarding Limited, SIA Noord Natie Ventspils terminals.

Arī prokuratūrā aug neapmierinātība ar Meroni rīcību kā valsts ieceltam arestētās mantas pārvaldniekam. Pie Lemberga lietas prokurora nonākusi bijušā Ventbunkera valdes locekļa Edgara Ciniņa sūdzība par to, ka šveicietim glabāšanā nodotā manta apķīlāta. 

Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors Juris Juriss uzskata, ka tā sauktajai Lemberga lietas tiesai vai prokuroram jāvērtē Meroni darbība. Ja Šveices advokāts pārkāpis likumu un ar viņam uzticēto mantu rīkojies pretlikumīgi, tas jākonstatē jaunā kriminālprocesā. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu pārvalde nolēmusi par ieķīlātajiem uzņēmumiem izmeklēšanu nesākt, taču prokuratūra vēl var lemt pretēji un uzdot policijai ierosināt kriminālprocesu. 

Ventbunkers ik gadu apgrozīja vidēji 60 miljonus eiro. Pagājušajā gadā - vairs tikai 14,5 miljonus. Ventbunkeram anulēta viena no licencēm degvielas pārkraušanai un tirdzniecībai. Gada pārskatā vadība brīdina, ka arī šogad lejupslīde turpināsies.

Uz papīra Ventbunkera nesadalītā peļņa sasniedz 110 miljonus eiro. Ja Lembergu atzīs par vainīgu, noziedzīgi iegūto konfiscēs par labu valstij. Taču tranzītbiznesa uzņēmumu pārskati liek apšaubīt, vai akcijas un kapitāldaļām būs kāda vērtība.

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Lai pamēģina mans kaimiņš, kurpnieks Saša, neiesniegt VID gada deklarāciju...!!!
zvirbulēns
z
Prokurorus, kuri nodeva itkā valstij piekrītošo mantu glabāšanā ārvalstniekam (pat ne Latvijas pilsonim) cietumos neliks??? Vai kāds no prokuroriem, Kalnmeijeru ieskaitot, atlīdzinās iespējamos zaudējumus? Kā viņu (Meroni) vispār izvēlējās, meta kauliņus kam dod, kam nē ?
kas dārzā
k
Tipiski Latvijas garā, ar ģenerālprokuratūras palīdzību vairāk kā 10 gadu laikā izšiverēti 120 un vairāk miljoni... Vai tā ir valsts?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas