Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Reiderisma lieta ceļā uz tiesu

Prokurors: Olainfarm reiderisma lieta tiesā varētu nonākt dažu mēnešu laikā.

Tā dēvētās Olainfarm reiderisma lieta, kurā par mēģinājumu izkrāpt vairāk nekā 40 miljonus eiro vērtu kontrolpaketi aizdomās tiek turētas piecas personas, tiesā varētu nonākt dažu mēnešu laikā, prognozē lietu uzraugošais Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Māris Trušelis.

Teju trim gadiem, 2021. gada 30. aprīlī, Valsts policija (VP) uzsāka izmeklēšanu lietā, kas, iespējams, kā lielākais krāpšanas un reiderisma mēģinājums jau iegājusi Latvijas vēsturē. Parakstot, iespējams, fiktīvu akciju atsavināšanas līgumu, lielākā Olainfarm akcionāra SIA Olmafarm valdes locekle Milana Beļeviča mēģināja izkrāpt Olmafarm piederošo Olainfarm akciju kontrolpaketi Čehijas čaulas kompānijai Black Duck Invest.

Šogad 21. martā izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un pieņemts lēmums nodot kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai pret piecām personām. "Tāda apmēra un juridiskas sarežģītības lietām nepilnu trīs gadu izmeklēšanas process nebūtu uzskatāms par pārmērīgi ilgu. Jāņem vērā, ka kriminālprocesā ir sūtīti Eiropas izmeklēšanas rīkojumi, kas pats par sevi ir laikietilpīgs process. Tāpat jāņem vērā izmeklēšanā noskaidrojamo apstākļu kopums, iesaistīto personu skaits un virkne veikto izmeklēšanas un procesuālo darbību, līdz ar ko nepilnu trīs gadu izmeklēšana tiešām nav daudz," Dienai skaidroja M. Trušelis. Viņaprāt, policija kriminālprocesu ir izmeklējusi vispusīgi, pilnībā noskaidrojot izmeklējamā noziedzīgā nodarījuma apstākļus. "Prokuratūra aktīvi iesaistījusies izmeklēšanas uzraudzībā. Vairākas reizes doti rakstveida norādījumi, ir rīkotas apspriedes par kriminālprocesa virzību, tajā skaitā visaugstākajā līmenī, piedaloties ģenerālprokuroram," norāda M. Trušelis.

Viņš lietu vērtē kā sarežģītu, ņemot vērā kriminālprocesā noskaidrojamos apstākļus. "Policija rīkojās savlaicīgi, nepieļaujot izmeklēšanas novilcināšanu. Pēc krimināllietas saņemšanas desmit dienu laikā prokuroram ir jāvērtē, vai ir pamats kādas personas kriminālvajāšanas uzsākšanai, respektīvi, vai ir pieņemams lēmums par personas saukšanu pie kriminālatbildības vai arī kriminālprocess ir izbeidzams daļā vai kopumā. Tātad jautājums par apsūdzībām tiks lemts likumā noteiktajā kārtībā. Domājams, ka kriminālprocess varētu tikt nodots tiesai dažu mēnešu laikā pēc tā saņemšanas prokuratūrā," pauž uzraugošais prokurors.

Savukārt Olainfarm komunikācijas vadītāja Daiga Buča, lūgta komentēt lietas procesuālo virzību un tā ietekmi uz uzņēmumu, norādīja, ka krāpšanas mēģinājums būtiski bremzēja uzņēmuma attīstību. "Mēs uzticamies profesionāļiem valsts iestādēs un augstu vērtējam VP paveikto, nododot kriminālprocesa materiālus kriminālprocesa sākšanai pret piecām personām, kuras vairāku gadu garumā, mūsuprāt, mērķtiecīgi un apzināti veica prettiesiskas darbības ar uzņēmuma resursiem un mantu, īstenojot arī klaju reiderisma mēģinājumu. Reiderisma mēģinājums un arī citas prettiesiskās aktivitātes, ko vairāku gadu garumā dažādos veidos un formātos veica trīs bijušās uzņēmuma amatpersonas, diemžēl būtiski bremzēja uzņēmuma attīstību un iespējas investēt jaunā produktu portfelī un darbības paplašināšanā Rietumvalstu tirgos. Šo personu prettiesiskās rīcības sekas diemžēl savā darbā jūtam joprojām, tāpēc ceram, ka turpmākais process virzīsies raiti un attiecīgās personas iespējami ātrāk tiks sauktas pie atbildības," pauda D. Buča. Viņa uzsvēra, ka "tieši pēdējo dienu laikā publiskajā telpā tiek mērķtiecīgi veidoti uzbrukumi un nomelnošanas kampaņas, kas, visticamāk, tiek organizētas šo personu interesēs un uzdevumā, mēģinot panākt, lai tiek atsauktas prasības par šo personu saukšanu pie atbildības. [..] Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka, iesaistot dažādas odiozas personas un to pārstāvētus "plašsaziņas līdzekļus", tiek organizētas un tiks rīkotas arī jaunas aktivitātes ne tikai rakstiski, bet arī video formātā, kuru mērķis ir diskreditēt uzņēmumu grupu un graut tās un amatpersonu reputāciju".

Saskaņā ar policijas iepriekš sniegto informāciju, no piecām personām trīs ir Latvijas iedzīvotāji, bet divi – Čehijas iedzīvotāji. Aizdomās turētajiem inkriminēts krāpšanas, kas izdarīta lielā apmērā organizētā grupā, mēģinājums, bet vienam no aizdomās turētajiem – arī pilnvaru ļaunprātīga izmantošana un pārsniegšana mantkārīgā nolūkā.

Lai gan policija iepriekš neatklāja aizdomās turēto personu vārdus, Dienas rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs personas varētu būt Olainfarm akciju atsavināšanas shēmā iesaistītie – bijusī Olmafarm un Olainfarm valdes locekle Milana Beļeviča, bijušie Olainfarm padomes locekļi Kārlis Krastiņš un Haralds Velmers, kā arī ar uzņēmumu Black Duck Invest saistītie Vojtehs Kačena un Tibors Bokors.

Diena iepriekš vēstīja par trillera cienīgiem notikumiem, kas 2021. gada aprīļa beigās norisinājās ap tobrīd ilgstošos skandālos un 2017. gadā mirušā īpašnieka Valērija Maligina meitu domstarpībās jeb tā dēvētajos mantinieču karos ierauto Olainfarm. Noziedzīgo shēmu izdevās izjaukt gan ar mantinieču vēlmi un spēju pārtraukt domstarpības un vienoties par kopīgu rīcību, gan savlaicīgi rīkojoties ieceltajiem likumīgajiem Olmafarm pārstāvjiem, kuri nekavējoties vērsās policijā, gan VP operatīvi reaģējot – uzsākot kriminālprocesu un Rīgas lidostā pat aizturot vairākus reiderisma shēmā iesaistītos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas