Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Reirs: Par samazinātā PVN piemērošanu spriedīs nodokļu izmaiņu kontekstā

Par samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošanu tūrisma, ēdināšanas, mediju, grāmatniecības u.c. nozarēm spriedīs nodokļu izmaiņu kontekstā, ceturtdien mediju pārstāvjiem atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Jau vēstīts, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) rosināja piemērot tūrisma un viesmīlības nozarei samazinātu PVN likmi 5% apmērā, lai šīm nozarēm palīdzētu Covid-19 pandēmijas izraisītajā krīzē. 

Reirs uzsvēra, ka samazinātā PVN piemērošana nav jautājums, kas būtu skatāms kontekstā ar Covid-19 radīto krīzi, tāpēc jebkādas izmaiņas nodokļos būtu skatāmas, vērtējot izmaiņas nodokļu sistēmā kopumā.

"Rindā ir jautājums par samazināto PVN lauksaimniecības produktiem, medikamentiem, drukātajiem preses izdevumiem un grāmatām. Bet tie visi ir nodokļu politikas jautājumi," uzsvēra finanšu ministrs.

Vienlaikus Reirs skāra jautājumu par ēdināšanas nozares vēlmi tai piemērot samazināto PVN. "[Šajā nozarē] vēsturiski situācija ir dažāda. Kā es varēšu pamatot sabiedrībai, ka Makdonalds un Hesburger, kas strādā ar peļņu, tagad maksās samazināto PVN? No tā jau cena nemazināsies, bet tādējādi viņi šo mūsu budžeta PVN daļu pārnesīs uz savu peļņu, savās valstīs," norādīja finanšu ministrs.

Vienlaikus viņš informēja, ka pirms gada piedāvājis ēdināšanas nozarei veidot dzīvesstila restorānus, kur katrs piederētu vienam īpašniekam, tajā būtu lielākas darbaspēka izmaksas, tomēr šo jomu regulētu pati nozare, Valsts ieņēmumu dienestā piesakot tos restorānus, kuriem varētu piemērot samazināto PVN likmi. "Nozare atteicās, jo tur ir jāiegulda darbs, jāuzrauga," atzina Reirs.

Ekonomikas ministrs nepiekrita kolēģa teiktajam, norādot, ka bez "Hesburgera" un "Makdonalda" valstī ir daudz citu viesmīlības formu, turklāt nozare samazinātā PVN likmes piemērošanu redz kā reālu atbalsta rīku. 

"Protams, tas ir nodokļu izmaiņu jautājums, bet, manuprāt, tas ir krīzes instruments. Nozare ir paudusi viedokli, ka PVN likme ir jāmazina, un mans pienākums ir nest šo priekšlikumu tālāk un cīnīties par to," uzsvēra Vitenbergs, atzīstot, ka viņš par samazinātās PVN likmes piemērošanu tūrisma un ēdināšanas nozarēm cīnīsies darba grupā, kas spriež par izmaiņām nodokļu sistēmā.

Vitenbergs norādīja, ka viņš piedāvā uz trim gadiem paredzēt viesmīlības nozarei 5% PVN, bet pēc tam vērtēt, cik šis lēmums bijis efektīvs.

Savukārt Reirs sacīja, ka Covid-19 pandēmijas radītās krīzes dēļ pieaugs valsts parāds, turklāt Eiropas Savienības finanšu ministri patlaban spriež, kā mazināt savu valstu parādus, lai gatavotos nākamajai iespējamajai krīzei. 

"Pirmā iespēja ir palielināt nodokļus. Es negribētu pieļaut situāciju, ka samazinām nodokļus vienai nozarei, bet sabiedrībai ceļam citus nodokļus. Raustot un samazinot nodokļus bez konteksta, būtu problemātiski plānot valsts parāda samazināšanas grafiku," piebilda Reirs.

Top komentāri

par maizi 21%, par krogu 5%
p
Ja veikalā par maizi paliks 21% PVN, bet par smalkām un dārgām pusdienām restorānā - 5%, tad gan būs interesanti
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas