Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija apstiprina domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus

Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisija šodien nolēma apstiprināt domes ārkārtas vēlēšanu rezultātus, pēc tam, kad ceturtdien kopējiem rezultātiem tika pieskaitītas iepriekš par nederīgām atzītās balsis no trīs vēlēšanu iecirkņiem.

Kā pēc komisijas sēdes žurnālistiem teica komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins, ar vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu darbs vēl nebeidzas. Vēl attiecīgi jānoformē dokumenti, jānosūta informācija publicēšanai oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Bet pēc tam jāgatavojas pirmās domes sēdes sasaukšanai.

Par to, kad tiks sasaukta domes sēde, Kokins vien norādīja, ka tas notiks likumā paredzētajā kārtība. Viņš atzina, ka saņēmis vairākus zvanus, kuros ticis mudināts domes sēdi sasaukt pēc iespējas ātrāk. Viņš to uzskatot par spiediena izdarīšanu uz vēlēšanu komisiju.

Likumā noteikts, ka republikas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs jaunievēlētos deputātus uz pirmo domes sēdi uzaicina ne agrāk kā desmit dienas un ne vēlāk kā 20 dienas pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Kokins sarunā ar žurnālistiem piebilda, ka, visticamāk, domes sēde netiks sasaukta ne pirmajā iespējamā, ne pēdējā iespējamā datumā.

Lai sasauktu domes sēdi, vispirms esot jāveic daudz, dažādu sagatavošanās daru. Piemēram, jāinformē jaunie deputāti par ievēlētiem, jāsagatavo viņiem datori, jāsagatavo viss pirmajai domes sēdei, jāvienojas ar administrāciju un jaunievēlētajiem politiskajiem spēkiem par datumu, kad sasaukt domes sēdi.

Darāmā ir daudz, tieši tādēļ likumā ir paredzēts noteikts laiks, lai ar to visu tiktu galā, teica Kokins.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja "Latvijas Vēstneša" pārstāve Kellija Virse, ja lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu "Latvijas Vēstnesis" saņems šodien, tad, visdrīzāk, tas tiks publicēts, pirmdien, 21.septembrī. Ja lēmums tiks saņemts brīvdienās, tad, visticamāk, tas tiks publicēts, otrdien, 22.septembrī, skaidroja "Latvijas Vēstneša" pārstāve.

Pēc publikācijas "Latvijas Vēstnesī" 21.septembrī Rīgas domes pirmo sēdi Rīgas Vēlēšanu komisijas vadītājam būtu ļauts sasaukt laika posmā no 2.oktobra līdz 11.oktobrim.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes vēlēšanas norisinājās šā gada 29.augustā. Pēc tam, kad tika konstatētas problēmas ar korektu vēlēšanu aplokšņu apzīmogošanu trijos iecirkņos, četri politiskie spēki pārsūdzēja vēlēšanu rezultātus.

Ceturtdien Rīgas Kongresu namā, pamatojoties uz Administratīvās apgabaltiesas spriedumiem, notika iepriekš par nederīgajām atzītajās aploksnēs ievietoto biļetenu balsu pieskaitīšana. Trijos iecirkņos neapzīmogotajās un nekorekti apzīmogotajās vēlēšanu aploksnēs ievietoto biļetenu pieskaitīšana vēlēšanu rezultātiem gan neietekmēja jaunievēlētās Rīgas domes provizorisko sastāvu, aģentūrai LETA apstiprināja Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Laura Zaharova.

Līdz ar to pēc 661 iepriekš par nederīgu atzītas vēlēšanu aploksnes atvēršanas un tajās esošo biļetenu saskaitīšanas nav mainījies ne partiju iegūto mandātu sadalījums Rīgas domē, ne arī pašvaldībā ievēlētie deputāti, vien dažiem sarakstiem iegūtais vēlētāju atbalsts pamainījies par kādu procentpunkta simtdaļu.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās visvairāk balsu ir ieguvis "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) apvienotais saraksts, kuram seko "Saskaņa" un "Jaunā vienotība".

Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. APP saraksts tiks pie 18 deputātu mandātiem, "Saskaņa" iegūs 12 domnieku krēslus, "Jaunā vienotība" - desmit, Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts - septiņus, "Gods kalpot Rīgai" piecus, bet Latvijas Krievu savienība un Jaunā konservatīvā partija - katra pa četrām deputātu vietām.

Papildināta visa ziņa

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas