Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rīgas pilsētbūvnieka vadītājam Gaterim līdz gada beigām par 20% samazinās atalgojumu

Rīgas pašvaldības attīstītāja Rīgas pilsētbūvnieks vadītājam Ivaram Gateram līdz gada beigām par 20% samazinās atalgojumu, savukārt uzņēmuma valdes loceklim Jānim Kosītim atalgojums tiks samazināts par 30%, žurnālistiem piektdien pastāstīja Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

Pēc viņa teiktā, soda apmērs uzņēmuma amatpersonām noteikts atbilstoši atbildības apmēram. Tostarp Ameriks vērsa uzmanību uz to, ka Kosītis Rīgas pilsētbūvniekā darbojies ilgāk nekā Gaters.

Ameriks pastāstīja, ka RD Audita un revīzijas pārvalde Rīgas pilsētbūvnieka pārbaudē konstatējusi vairākus pārkāpumus, tostarp nepamatotu prēmiju izmaksu apmēram deviņu tūkstošu latu apmērā, pārkāpumus ar dienesta autotransporta izmantošanu, kā arī neskaidrības saistībā ar kādu iepirkumu un citus.

Rīgas vicemērs atgādināja, ka tematiskā pārbaude Rīgas pilsētbūvniekā veikta, pamatojoties gan uz saņemto anonīmo vēstuli, kurā tika minēti vairāki iespējami pārkāpumi, gan uz saņemto vēstuli no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), kurā arī lūgts izvērtēt vairākus faktus saistībā ar Gatera un uzņēmuma valdes rīcību. Tagad ir saņemts Audita un revīzijas pārvaldes ziņojums kopumā 90 lappušu garumā.

Ameriks norādīja, ka pārbaudē neapstiprinājās anonīmajā vēstulē minētie fakti, taču tika konstatēti pārkāpumi saistībā ar darba samaksu, iepirkumu procedūru – vienā iepirkumā par dzīvojamo māju būvniecību dokumentācija nebija pilnīgi atbilstoša, administrācijas darbu, kas netika pilnībā kontrolēts, un dienesta automašīnu izmantošanu – nav atbilstoši veikta transporta izmantošanas uzskaite.

"Atbildība [par pārkāpumiem] nav kolektīva, atbildība ir personāla," viņš uzsvēra.

Runājot par konkrētiem Rīgas pilsētbūvnieka vadītāja pārkāpumiem, Ameriks klāstīja, ka Gaters ar savu lēmumu deviņiem Rīgas pilsētbūvnieka darbiniekiem izmaksājis prēmijas aptuveni deviņu tūkstošu latu apmērā laikā, kad tas bija aizliegts. Viņš sacīja, ka prēmijās izmaksātie līdzekļi Rīgas pilsētbūvnieka darbiniekiem būs jāatdod, un daļēji tas jau ir izdarīts. Nav iesniegti attaisnojuši dokumenti par dienesta automašīnu izmantošanu, kā arī nav pilnībā kontrolēts uzņēmuma galvenās grāmatvedes Vinetas Muižnieces darbs – uz viņas nekompetenci vairāku jautājumu risināšanā īpaši norādījusi Audita un revīzijas pārvalde, norādīja Ameriks.

Atbildot uz jautājumu par iespējām Gateru atbrīvot no amata, Rīgas vicemērs atzina, ka gan Gaters, gan Kosītis ir saņēmuši atbilstošus sodus, kas saistīti ar darba samaksas samazināšanu. Pēc Amerika teiktā, Gaters un Kosītis ar viņa lēmumu piektdien iepazīstināti Rīgas pilsētbūvnieka ārkārtas akcionāru sapulcē, un viņi sodus atzina par pamatotiem. Audita rezultātus plānots nosūtīt arī KNAB.

Akcionāru sapulcē Rīgas pilsētbūvnieka valdei uzdots līdz šā gada 1.oktobrim novērst RD Audita un revīzijas pārvaldes pārbaudē konstatētos trūkumus, kā arī informēt kapitāldaļu turētāju pārstāvi un pārvaldi par to novēršanas gaitu un ieteikumu īstenošanas termiņiem – starpziņojumu plānots skatīt uzņēmuma akcionāru sapulcē pēc viena mēneša.

Rīgas pilsētbūvniekam atkārtoti jāizstrādā dienesta transportlīdzekļu izmantošanas kārtība, jāizvērtē Muižnieces atbildība disciplinārlietas ietvaros, kā arī jāizvērtē Audita un revīzijas pārvaldes ziņojumā minētā pārējo darbinieku atbildība un konstatētie normatīvo aktu pārkāpumi dienesta automašīnu izmantošanā un pārskatu sniegšanā par izmantotās degvielas patēriņu.

Līdz šim Gaters saņēma 1926 latus mēnesī, bet Kosītis – 1734 latus mēnesī.

Jau vēstīts, ka ceturtdien beidzās pārbaude par iespējamiem Rīgas pilsētbūvnieks vadītāja Gatera pārkāpumiem.

Ziņots arī, ka RD tika saņemta anonīma vēstule, kurā tiek vērsta uzmanība uz vairākiem iespējamiem pārkāpumiem Rīgas pilsētbūvnieka darbā – uzņēmuma darbinieki Gateru vainoja koruptīvās darbībās un uzņēmuma resursu izšķērdēšanā personiskām vajadzībām. Ameriks, izmantojot kapitāldaļu turētāja pārstāvja tiesības, uzdeva RD Audita un revīzijas pārvaldei nekavējoties sākt pārbaudi un izvērtēt iesniegumā minēto informāciju.

Lursoft informācija liecina, ka Gaters Rīgas pilsētbūvnieka valdes priekšsēdētāja amatā ir kopš 2008.gada 24.oktobra. Pirms tam – no 2005.gada 9.septembra līdz 2008.gada 21.oktobrim – viņš bija Rīgas pilsētbūvnieka padomes priekšsēdētājs.

Rīgas pilsētbūvnieka  ir Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrība, kas attīsta daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, sociālo dzīvojamo māju, skolu, bērnudārzu un citu izglītības un sporta objektu renovāciju, rekonstrukciju un celtniecību. Lielākais uzņēmuma realizētais projekts ir Dreiliņu dzīvojamā mikrorajona izveide.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas