Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RSU zinātnieki pētīs Latvijas iedzīvotāju priekšstatus par nāvi un pēcnāvi

Lai apzinātu Latvijas iedzīvotāju priekšstatus un izpratni par mirstīgumu un nāvi, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētnieki līdz 2022. gadam īstenos vērienīgu pētījumu Memento mori: dzīves noslēgums, nāve un iztēlotā pēcnāve mūsdienu Latvijas iedzīvotāju dzīvespasaulē. Projekts guvis teju 300 000 eiro lielu finansējumu Latvijas Zinātnes padomes fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu konkursā, informē RSU mediju attiecību vadītāja Ieva Nora Gediņa.

"Latvijā nāve ir daudz biežāks notikums nekā piedzimšana – uz katriem diviem dzimušajiem ir trīs mirušie. Vai cilvēki cenšas nedomāt par nāvi vai, gluži otrādi, apzināti tai gatavojas, piemēram, iekrājot bēru naudu, atstājot testamentu un norādījumus par savu apbedīšanu? Viņi labāk gribētu mirt mājās, tuvinieku vidū vai slimnīcā, mediķu aprūpēti? Vai mēs ticam, ka nāve ir visa beigas, vai apceram, kā cilvēks turpinās pēc fiziskās nāves – savos bērnos, sava mūža nozīmīgākajos profesionālajos veikumos, palicēju atmiņās vai nonākot kādā citā realitātē, kā to skaidro reliģijas?" par jautājumiem, kas būs pētījuma fokusā, stāsta RSU Komunikācijas fakultātes vadošā pētniece un šī projekta vadītāja Agita Misāne.

Projektā darbosies pieredzējuši RSU pētnieki – asoc. prof. Ritma Rungule un asoc. prof. Ilva Skulte, docenti Ivars Neiders un Silva Seņkāne, lektors Normunds Kozlovs, kā arī RSU doktora studiju programmas Socioloģija doktorante Edīte Pauna, kura specializējusies sociālajā antropoloģijā, un zinātniskā grāda pretendente komunikācijas zinātnē Diāna Kalniņa.

Pētījuma datu vākšanai tiks izmantotas dokumentu un literatūras studijas, aptauja un fokusētā etnogrāfija, kurai raksturīgi īsi un intensīvi datu vākšanas posmi, pētnieku grupām vai atsevišķiem pētniekiem koncentrējoties uz konkrētiem jautājumiem, kā arī ļoti detalizēta analīze. Projekta rezultāti tiks publicēti monogrāfijā (rakstu krājumā), kā arī atspoguļoti zinātniskajos rakstos, konferenču prezentācijās.

Projekts veicinās transdisciplināru nāves un miršanas pētniecību (tanatoloģiju) sociālajās zinātnēs Latvijā, sniedzot Latvijas datu analīzi un dodot iespēju veikt plašākus salīdzinošos starptautiskos pētījumus, kā arī veicinās pētījumos balstītu politisku lēmumu pieņemšanu, piemēram, par eitanāzijas iespējamo legalizāciju Latvijā, skaidro Gediņa.

Top komentāri

Kādos gan bērnos turpinās?
K
Vai tad tie bērni būs NEMIRSTĪGI?
Itamars Toledano
Kristus nāvi uzvarēja. Sekojiet Viņam, tad nāve jūs vairs nebiedēs!
Garamgājējs
G
! tev nesaprast fundamentālas lietas...Tad kad gulēsi uz nāves cisām - sapratīsi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas