Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SAB jauno ēku būvēs blakus bijušajam Brasas cietumam

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) jauno ēku būvēs blakus bijušajam Brasas cietumam Rīgā, Upes ielā 1A, noskaidroja aģentūra LETA.

Valdības mājaslapā ievietotais neklasificētais dokuments liecina, ka 2016.gada maijā toreizējā Māra Kučinska (ZZS) valdība konceptuāli atbalstīja SAB izvietošanu nekustamajā īpašumā, kas ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Tieslietu ministrijas (TM) personā.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) preses sekretārs Andris Vitenburgs aģentūrai LETA apstiprināja, ka Valsts kanceleja slepenības statusu minētajai informācijai noņēmusi pēc Bordāna ierosinājuma, lai novērstu turpmākās spekulācijas ap TM piedāvāto alternatīvo risinājumu Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas atrašanās vietai.

Minētajā adresē, kas ir blakus bijušajam Brasas cietumam atradīsies administratīvās ēkas tieslietu nozares iestādēm. Patlaban būvdarbi jau sākušies. Tāpat zināms, ka šajā adresē būs telpas SAB, Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālajam aparātam un Valsts tiesu ekspertīžu birojam un tā laboratorijai.

Upes, Invalīdu un Hospitāļu ielas rajonā - bijušā kara hospitāļa teritorijā jau patlaban ir izvietots Valsts tiesu ekspertīžu birojs, taču tā telpas neatbilst nepieciešamajām prasībām.

Publiski zināms, ka SAB patlaban izvietots Miera ielā, iepretim Rīgas Lielajiem kapiem, savukārt Ieslodzījuma vietu pārvaldes centrālais aparāts ir izvietots Stabu ielā.

Vitenburgs apliecināja, ka pēc teritorijas pārņemšanas 2016.gadā TM valdījumā šajā īpašumā tika apzināts apstādījumu stāvoklis, veikta dendroloģiskā izpēte un sagatavoti teritorijas apsaimniekošanas priekšlikumi.

Pēc viņa teiktā, atbilstoši teritorijas un parka sakopšanas projektam esot arī notikušas tikšanās ar dažādu sabiedrisko organizāciju pārstāvjiem un iedzīvotājiem, lai iepazīstinātu ar teritoriju, projekta plāniem un atzinumiem par koku stāvokli.

TM patlaban neatklāja, cik izmaksās Upes ielas iestāžu kompleksa būvniecība un kad to plānots pabeigt.

Ņemot vērā situāciju ar cita specdienesta - VDD jauno ēku, Bordāns 23.janvārī nosūtīja lūgumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) sasaukt kopā ieinteresētās puses, lai apspriestu TM piedāvāto alternatīvo risinājumu, kas paredzētu dienestu izvietot īpašumā Upes ielā. Tā vietā tieslietu ministra vēstule nesen ir nosūtīta informācijai iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam (KPV LV).

Jau ziņots, ka kopš janvāra publiski aktuāls kļuvis jautājums par VDD ēkas būvniecību. Lai arī lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu bijušā velotreka Marss vietā Brīvības gatvē 207 pieņemts jau 2017.gadā, tikai šogad janvārī VDD publiski atklāja topošās ēkas atrašanās vietu.

Tikmēr Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai Pilsēta cilvēkiem un inovāciju kustībai Vefresh izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā Manabalss.lv. Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka Marss teritorijā".

Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses.

Top komentāri

Upe
U
Tur pat arī būtu piemērota vieta DP ēkai. Tuvāk centram un labāka satiksme
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas