Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sabiedriskajā transportā būs jāvalkā mutes un deguna aizsegi

Pēc 12.maija sabiedriskajā transportā būs jāvalkā mutes un deguna aizsegi, šodien nolēma valdība.

Ministru kabinets uzdeva Satiksmes ministrijai sagatavot un satiksmes ministram apstiprināt pasākumus, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošu sabiedriskā transporta izmantošanu, tai skaitā paredzot pienākumu sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes skaidroja, ka lēmums par mutes un deguna aizsegu izmantošanu sabiedriskajā transportā nenozīmē, ka cilvēkiem būs jāiegādājas tieši medicīniskās sejas maskas, bet gan brauciena laikā muti un degu varēs aizsegt ar šalli, lakatu vai mājās šūtu sejas masku.

Premjers skaidroja, ka šī pasākuma galvenā ideja ir nodrošināt, lai slimi cilvēki klepojot neinficē apkārtējos.

Tāpat valdība nolēma, ka republikas pilsētu pašvaldības var noteikt papildu nosacījumus pilsētu sabiedriskā transporta izmantošanai. 

Slimību kontroles un profilakses centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs atgādināja, ka, piemēram, ķirurgs lieto masku, jo nevēlas inficēt pacientu, savukārt Covid-19 var izpausties klīniski tikai pēc divām dienām un dažreiz vīrusu vispār var nepamanīt. "Tas nozīmē, ka vajag pasargāt citus cilvēkus, līdzīgi kā ķirurgs pasargā pacientu. Mums nepieciešams būt solidāriem ar citiem cilvēkiem, kuri pārvietojas sabiedriskajā transportā," uzsvēra eksperts.

Viņš skaidroja, ka jau patlaban ielās redzams daudz vairāk cilvēku nekā iepriekš, kas nozīmē pilnāku sabiedrisko transportu, kas var pārvērsties par potenciālu infekcijas izplatīšanas risku. "Tas nav kā sastopoties uz brīdi lielveikalā, tāpēc šis pasākums jau iepriekš ir ieviests vairākās valstīs. Līdz šim mums sabiedriskajā transportā nebija nepieciešamības pēc aizsegiem, taču ja sabiedriskais transports būs izmantots daudz intensīvāk, tad riski būs pietiekami lieli," uzsvēra Perevoščikovs.

Eksperts arī norādīja, ka aizsegu valkāšana var kalpot kā sagatavošanās pieredzei nākotnei, jo nav zināms, kā epidemioloģiskā situācija var attīstīties rudenī un ziemā.

Kā ziņots, no 27.marta pasažieru pārvadātājiem, pārvadājumu organizētājiem un pasažieriem noteikti piesardzības pasākumi ar mērķi samazināt pasažieru skaitu sabiedriskajā transportā. Tostarp, pasažieru pārvadātājiem marta beigās tika uzdots ierobežot vienā braucienā atļauto pasažieru skaitu, piemēram, autobusu pārvadājumos, kuros tiek pārdots noteikts skaits biļešu, tās pārdot ne vairāk kā 50% no autobusa sēdvietu skaita. Tāpat pārvadātājam bija jānodrošina transportlīdzekļa vadītāja distancēšanās no pasažieriem un jāveic pastiprināta transportlīdzekļu salonu dezinficēšana. 

Savukārt šonedēļ satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) norādīja, ka sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaits pēdējā laikā sācis pieaugt. 

"Mēs esam reālisti un saprotam, ka kaut kādā brīdī vairs nevarēsim palaist papildu sabiedriskā transporta vienības, tāpēc būs lielāka burzma transportā," teica ministrs.

Viņš norādīja, ka Satiksmes ministrija ir konsultējusies arī ar Veselības ministriju par to, kā rīkoties, un Veselības ministrija norādījusi, lai aizsargātu pasažierus, cilvēkiem būtu jālieto higiēniskās sejas maskas. 

"Tās nav speciālās medicīniskās maskas. Tās var būt arī dekoratīvās maskas, ko katrs pats sev uzšuj, bet kas vismaz nodrošina kaut kādu aizsardzību no apkārtējās vides," teica ministrs, piebilstot, lai Latvijas sabiedrība šo noteikumu ievērotu, maskas būtu jātirgo par relatīvi zemu cenu.

Papildināts viss teksts. 

Top komentāri

A
A
Visu laiku teica, ka nemediķiem no masku valkāšanas vairāk sliktums nekā labums. Vai tad tagad turpmāk jādomā pretēji, ka no maskām, kaut nemākulīgi uzliktām, tomēr vairāk labums nekā sliktums?
>:-)
&
«Savējiem» medusmaize !!! Ar maskām,, nu jau viss kārtībā, sabiedriskajā transportā, jānēsā, OBLIGĀTI! Var visādi «svojaki», uzvārīties, jebkādu, xyiņu pārdodot apstulbotajiem auniem :D
non
n
izbeidziet reiz tautai makaronus karināt uz ausīm ar saviem "argumentiem" epidēmija iet uz galu un tagad grib iestāstīt, ka jāsāk maskas nēsāt. Idiots pat nenoticēs. Vienīgais iemesls ir iepirktie draņķi, kuri nekur citur neder un tie tagad ir jāiztirgo tautai . Tad nu pierunāja un koalīcija nolēma..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas