Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeima konceptuāli atbalsta obligāto militāro apmācību robežsargiem

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja jaunu Valsts robežsardzes likumprojektu, kas paredz, ka robežsargiem būs obligāta militārā apmācība.

Tāpat likumprojekts paredz, ka robežsargi būs tiesīgi pielietot šaujamieroci dronu notriekšanai.

Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka Robežsardzes likums spēkā stājās 1998.gada janvārī. Kopš tā laika likums grozīts 18 reizes.

Lai nodrošinātu efektīvāku robežsardzes darbību, IeM sagatavojusi jaunu Valsts robežsardzes likumu. Tas aktualizē robežsardzes tiesisko regulējumu atbilstoši mūsdienām.

Likumprojekts nosaka, ka robežsargam ir obligāta speciāla, ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem saskaņota militārā apmācība. 

No speciālās militārās apmācības var atbrīvot robežsargu, kurš iepriekš sekmīgi apguvis militārās apmācības kursu vai tam pielīdzināmu apmācību.

Tāpat likumprojekts paredz, ka pēc robežsardzes priekšnieka ierosinājuma, saskaņojot ar iekšlietu ministru un aizsardzības ministru, uz noteiktu laiku, bet ne ilgāk kā uz pieciem gadiem robežsargu var iecelt profesionālā dienesta karavīra amatā un ieskaitīt Nacionālo bruņoto spēku vienības personālsastāvā. Robežsargu profe­sionālā dienesta karavīra amatā ieceļ Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Ja izņēmuma stāvoklī vai kara laikā robežsardze tiek iekļauta Nacionālo bruņoto spēku sastāvā, robežsargam piemēro militārā dienesta tiesiskās attiecības reglamentējošo normatīvo aktu normas, kas nosaka aizliegumus, dienesta dienas ilgumu, kā arī dienesta pienākumu izpildes un atpūtas laika sadali un tās nosacījumus.

Likumprojekts arī paredz, ka robežsargam, pildot dienesta pienākumus, ir tiesības lietot speciālo līdzekli, lai notvertu, nosēdinātu vai iznīcinātu tālvadības vai autonomās vadības ierīci, nodarot tai bojājumus, ja tā apdraud vai traucē robežsardzes uzdevumu izpildi vai tiek apdraudēta personas dzīvība vai veselība, vai ir pamats uzskatīt, ka tā tiek izmantota valsts robežas nelikumīgai šķērsošanai vai preces vai personas nelikumīgai pārvietošanai pāri valsts robežai.

Latvija ir paredzējusi īpašu aizsardzību personai, kura izpildījusi savus dienesta vai profesionālos pienākumus vai piedalījusies noziedzīga vai citāda prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā. Starp šādām personām ietilpst dažādu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonas un darbinieki. Ņemot vērā minēto, likumprojekts arī paredz, ka robežsargs atrodas valsts aizsardzībā, proti, viņa dzīvību un veselību aizsargā valsts.

Patlaban, neskatoties uz likumā minēto, ka robežsargam ir tiesības veikt operatīvās darbības pasākumus, lai novērstu un atklātu noziedzīgus nodarījumus, neviens normatīvais akts skaidri nenosaka, ka robežsardze ir operatīvās darbības subjekts. Ņemot vērā minēto, likumprojekts skaidri nosaka, ka robežsardze ir operatīvās darbības subjekts. No minētā tiesiskā regulējuma arī izriet, ka robežsarga tiesībās ietilps veikt arī operatīvo darbību.

Projekts arī paredz, ka robežsardze ir izmeklēšanas iestāde. Tādējādi, uz robežsardzi un robežsargu attiecas Kriminālprocesa likumā un ar minēto normatīvo aktu saistītajos normatīvajos aktos noteiktā kārtība.

Likumprojekts arī paredz, ka robežsardzei var būt sava himna. Patlaban robežsardzei savas himnas nav.

Top komentāri

Jāzeps Paulāns
J
Jocīgi gan, ka tikai tagad tiks ieviesta militārā apmācība. Citādi laikam pieredze tikai bērnībā spēlējot kariņu ar koka mušketiņiem...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas