Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Saeima liedz diskriminēt iedzīvotājus pēc deklarētās dzīvesvietas; Ušakovs sola atrast veidu rīdzinieku biļešu nodrošināšanai

Pašvaldības nevarēs noteikt lētākas sabiedriskā transporta biļetes, kā vienīgo kritēriju minot tikai iedzīvotāju dzīvesvietu, paredz Saeimā ceturtdien, 7.novembrī, otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi Sabiedriskā transporta pakalpojumu likumā, kas jāskata vēl trešajā – galīgajā lasījumā, portālam Diena.lv pavēstīja Saeimas Preses dienestā.

Par likumprojektu atbildīgās Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš norāda, ka pašlaik likums pašvaldībām atļauj noteikt lētākas biļetes iedzīvotājiem sabiedriskajā transportā, ja pārvadātājam ar šo atvieglojumu noteikšanu radītos zaudējumus pilnībā kompensē no pašvaldības budžeta. Taču grozījumi papildina likumu ar jaunu noteikumu, paredzot, ka braukšanas maksas atvieglojumu vienīgais kritērijs nedrīkst būt personas deklarētā dzīvesvieta.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs uzsver, ka Rīgas dome atradīs tiesiskus risinājumus, lai rīdzinieki saņemtu sabiedriskā transporta biļešu atlaides.

Viņš skaidro, ka Rīgas satiksmes sabiedriskā transporta pakalpojumu pašizmaksa ir noteikta atbilstoši Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta noteikumiem, kas izdoti 2012.gadā un Saeimai nav nekāda pamatojuma neļaut pašvaldībai noteikt tarifu, kas ir vienāds ar pašizmaksu. Tāpat nevar aizliegt pašvaldībai piemērot atlaides saviem iedzīvotājiem, uzsver Rīgas mērs.

Saeimas deputātiem esot arī jāsaprot, ka viņu lēmuma dēļ var ciest ari citu pašvaldību iedzīvotāji, jo atlaides sabiedriskajā transportā ir arī citur, kā, piemēram, bezmaksas transports siguldiešiem.

Grozījumi noteiks sabiedriskā transporta padomi, kurā strādās 10 locekļi - pieci satiksmes ministra iecelti pārstāvji un pieci attiecīgo plānošanas reģionu attīstības padomju deleģēti pārstāvji pa vienam no katra plānošanas reģiona.

Likumprojekts arī paredz izveidot vienotu sabiedriskā transporta pakalpojumu sistēmu. Tas arī paredz, ka par 2012. un 2013.gadu pārvadātājam ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu saistītos zaudējumus reģionālo vietējās nozīmes maršrutu tīkla maršrutos kompensē no valsts budžeta.

Likuma grozījumi arī precizēs regulāro pasažieru pārvadājumu definīciju, valsts institūciju un pašvaldību kompetenci sabiedriskā transporta nozarē, kā arī noteiks jaunu terminu - reģionālās nozīmes maršruts. 

Likumprojektu sagatavojusi Tautsaimniecības komisija un tā norāda, ka vienota maršrutu tīkla pārzināšana ļaus izveidot vienotu un izmaksu efektīvu reģionālās nozīmes maršrutu tīklu. Grozījumi arī sabalansēs pārvadājumu apjomu ar valsts budžetā pieejamo finansējumu. 

Plānots, ka likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Plānots, ka no 1. janvāra rīdziniekiem sabiedriskais transports maksās 60 eirocentus, bet tiem, kas nav deklarējušies Rīgā, - 1,20 eiro.

Papildināts ar Nila Ušakova komentāru 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas