Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Saeima NEPLP locekļu amatos apstiprina Kalderausku un Eglīti

Saeima ceturtdien Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu amatos apstiprināja žurnālistus Ievu Kalderausku un Jāni Eglīti.

Kalderauska saņēma 73 deputātu balsis, savukārt par Eglīti nobalsoja 70 parlamentārieši.

Eglītis iepriekš bijis TV3 ziņu žurnālists, kā arī vadījis uzņēmumu E Komunikācijas. Savukārt Kalderauska bijusi televīzijas kanāla LNT žurnāliste, savukārt pēc šī kanāla reorganizācijas darbu turpinājusi kanālā TV3.

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) atgādināja Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas līderes Jutas Strīķes norādījumu par to, ka neviena amatpersona Latvijā nedrīkstot būt apstiprināta ar opozīcijas balsīm.

"NEPLP kandidāti, esošās un potenciālās amatpersonas, padomājiet par sekām! Strīķe jūs padarīja par sava politiskā biroja darbiniekiem, padarot par politiski ietekmējamiem. Iespējams, Strīķe jūs redz kā koalīcijai, partijai un sev lojāliem cilvēkiem. Šī lojalitāte no jums tiks pieprasīta," brīdināja Dombrovskis.

Dombrovska ieskatā Strīķes un visas koalīcijas mērķis ir nodrošināt tādu sabiedrisko mediju, kas noklusēs koalīcijas nedarbus. Tāpēc Saskaņa, kā skaidroja Dombrovskis, balsos pret abiem kandidātiem.

Saeimas Mediju politikas apakškomisijas vadītāja Vita Anda Tērauda (AP) gan aicināja atbalstīt abus kandidātus. Tērauda atgādināja, ka NEPLP ir daudz izaicinājumu, kas prasa profesionalitāti un politisku neitralitāti. "Saeimai pieņemot Sabiedrisko mediju likumu, būs jānovada pārmaiņu process NEPLP, kas nebūs viegli. Novēlu jaunajiem locekļiem ieguldīties, lai pārmaiņu process būtu veiksmīgs," pauda deputāte.

Viņa tāpat sacīja, ka no jaunajiem NEPLP locekļiem sagaidāms profesionāls skats uz mediju nozari, risinot tās dzīvotspējas un ilgtspējas jautājumus. Tāpat Tērauda cer, ka nesamazināsies kvalitatīvas informācijas klāsts, kā arī tiks stiprināta Latvijas informatīvā vide, neradot traucēkļus mediju neatkarībai un vārda brīvībai.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš kritizēja Dombrovski, uzsverot, ka, visticamāk, Saskaņas frakcija nav bijusi ieinteresēta NEPLP locekļu atlases procesā. Tāpat viņš atgādināja, ka partijas deputāti komisijā atbalstīja Kalderauskas kandidatūru.

Kaimiņš uzsvēra, ka NEPLP kandidātu atlase esot bijusi "absolūti nepolitizēta un caurspīdīga". Kaimiņš pauda, ka NEPLP nedrīkstētu strādāt partiju biedri, lai gan to patlaban pieļauj likums. "Un šie divi kandidāti nav nevienā partijā," teica deputāts.

Deputāte Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) kāpa tribīnē, sakot, ka viņa "nāk liecināt" par jaunu kārtību un kultūru amatpersonu atlasei. "Mums bija ļoti svarīgi iegūt jaunus, profesionālus cilvēkus NEPLP padomē. Mēs esam atlasījuši labākos kandidātus," atzina politiķe.

Parlamentārietis Aleksandrs Kiršteins (NA) tāpat uzslavēja abus amatu kandidātus. Viņš gan kritizēja kādu kanāla LNT raidījumu, sakot, ka tajā redzamas iepriekš nepiedzīvotas "jēlības". "Mēs jau neprasām te ieviest cenzūru, bet kāpēc NEPLP nereaģē uz jēlībām?" vaicāja deputāts. Viņš tāpat pauda neapmierinātību ar krievu valodā raidošo kanālu saturu, uz ko arī nereaģējot NEPLP.

Deputāts Māris Kučinskis (ZZS) sacīja, ka "gluži tik nevainīgs ārpus politikas NEPLP konkurss gan nebija", vienlaikus gan paslavējot Kaimiņu par procesa virzīšanu. Politiķis atzina, ka viens no labākajiem kandidātiem bija bijušais parlamentārietis Kārlis Seržants (ZZS), kuru nevarēja virzīt vien tāpēc, ka  viņš ir ZZS biedrs. Kučinskis, vēršoties pie Eglīša, sacīja, ka ZZS atbalsts viņam būs avansā.

Parlamentārietis Aldis Gobzems gan sacīja, ka nebalsos par Kalderausku, jo viņa nav nākusi pārliecināt visus deputātus par savu profesionālo kompetenci. Savukārt Eglītis Gobzema ieskatā esot Vienotības kvēls atbalstītājs, mudinot atteikties no politiskajām simpātijām.

Cilvēktiesību komisijas locekle Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP) atgādināja, ka jau no šī Saeimas sasaukuma sākuma nācies saskarties ar problēmām, kas skar NEPLP darbu. Abiem amatu kandidātiem viņa novēlēja izturību, uzsverot, ka izaicinājumu padomes darbā būs ļoti daudz. Deputāte pauda cerību, ka NEPLP locekļi strādās tā, lai aizsargātu demokrātiju.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija Kalderausku un Egīti atzina par atbilstošākajiem minētajiem amatiem, pirms tam uzklausot 13 kandidātus.

Kalderausku un Eglīti amatiem mudināja virzīt arī NEPLP Sabiedriski konsultatīvā padome, kā arī Latvija Žurnālistu asociācija. Atbalsts Kalderauskai komisijā bijis vienbalsīgāks, bet Eglītim - dalītāks.

Vakances NEPLP radušās, jo pēc domstarpībām ar politiķiem to atstāja divi tās locekļi, tostarp priekšsēdētāja Dace Ķezbere. Pēc Ķezberes aiziešanas no padomes par NEPLP priekšsēdētāju kļuvis Ivars Āboliņš.

Top komentāri

Rausku Edvards
R
Priecājos, ka nav ievēlēts LZS seržants Seržants un progresistu Putnis. Manuprāt, pēdējais ir ar ļoti izteiktām reputācijas problēmām.
Latvju puika
L
Nu gaidīsim krievu okupantTV-pervijBaļķijsķij drīzu likvidāciju !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas