Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeima uzdod valdībai pārskatīt aizliegumu nodrošināt pirts un citus skaistumkopšanas pakalpojumus

Parlaments šodien lēma uzdot Ministru kabinetam izvērtēt iespēju grozīt Ministru kabineta rīkojumu "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", atceļot aizliegumu sniegt pirts un citus skaistumkopšanas pakalpojumus, tiklīdz tas ir iespējams.

Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz 10 419 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par ierobežojumu atcelšanu pirts un citiem skaistumkopšanas pakalpojumiem".

Sākotnēji šo iniciatīvu skatīja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē. Tajā Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Jolanta Reinsone skaidroja, ka šī jautājuma risināšana tika uzdota EM un Veselības ministrijai, kurām bija jāizstrādā drošu pakalpojumu sniegšanas koncepts.

Attiecīgi otrdien valdība lēma, ka no 1.marta klātienē varēs saņemt friziera, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumus.

Pēc EM priekšlikuma noteikumi "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" papildināti ar prasībām skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, nosakot specifiskas prasības, ko nepieciešams ievērot un nodrošināt, lai sniegtu drošus skaistumkopšanas pakalpojumus.

Skaistumkopšanas pakalpojumus varēs sniegt, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības. Tostarp pakalpojuma sniedzējam būs pienākums par savu darbību paziņot Veselības inspekcijai.

Pirms pakalpojuma sniegšanas būs jāveic pakalpojuma saņēmēja bezkontakta temperatūras mērīšana, un akūtu respiratorisko simptomu gadījumā pakalpojumu sniedzējam būs pienākums atteikt pakalpojumu sniegšanu.

Pakalpojumu varēs sniegt, izmantojot vienreizējās lietošanas cimdus un FFP-2 vai FFP-3 respiratoru bez vārsta. Pakalpojuma saņēmējs, kurš nelieto mutes un deguna aizsegu vai lieto to neatbilstošā veidā, neaizsedzot degunu un muti, netiks ielaists iekštelpās.

Noteikumos ietverta prasība, ka, sniedzot pakalpojumu telpā, kurā uz vienu pakalpojuma saņēmēju vietas platība ir lielāka par 25 kvadrātmetriem, telpā var būt vairākas darba vietas, starp kurām nodrošināta vismaz divu metru distance ar aizsargbarjeru starp darbavietām vai atsevišķi nodalītām darba iekštelpām.

Bet, ja vienam apmeklētajam pieejamā telpa ir mazāka par 25 kvadrātmetriem, telpā var atrasties viens pakalpojuma saņēmējs un viens pakalpojuma sniedzējs.

Tāpat skaistumkopšanas pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina, ka pakalpojumu sniegšana tiek organizēta tā, lai pakalpojuma saņēmēji pie viena meistara savstarpēji nepārklātos vai nesatiktos, kā arī jānodrošina, ka starp pakalpojumu saņēmējiem ir vismaz 20 minūšu starplaiks.

Noteikumi arī paredz prasību skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem nodrošināta telpu vēdināšana vismaz 15 minūtes pēc katra klienta.

Pakalpojuma sniedzēju uzraudzību veiks Veselības inspekcija sadarbībā ar Valsts policiju un pašvaldību policiju. Papildus nozares uzraudzības tiesības būs arī Patērētāju tiesību aizsardzības.

Veselības inspekcija savas kompetences ietvaros uzraudzīs epidemioloģisko drošības prasību ievērošanu un paškontroles lapā norādīto informāciju. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs būs tiesīgs uzraudzīt noteikto prasību ievērošanu par maksimāli noteikto apmeklētāju skaitu, individuālo aizsardzības līdzekļu atbilstošu lietošanu, tostarp darbības atbilstību paškontroles lapai.

Savukārt Valsts policija un pašvaldību policija, par būtiskiem un klajiem epidemioloģisko prasību pārkāpumiem, kā arī atkārtotiem mazākiem pārkāpumiem, būs tiesības izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 5000 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas