Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Saindēšanās Siguldas bērnudārzos: PVD turpina pārbaudes

Pēc smagas bērnu saindēšanās trīs Siguldas bērnudārzos Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) turpina pārbaudes bērnudārzos un ēdināšanas uzņēmumā Baltic Restaurants Latvia, aģentūrai LETA pastāstīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

"Patlaban nav konstatēti kliedzoši higiēnas prasību pārkāpumi, taču ir paņemti paraugi un tie ir nosūtīti laboratoriskiem izmeklējumiem. Tikai pēc šiem izmeklējumiem būs skaidrs, vai saindēšanās izraisītāji saistīti ar bērnudārzu virtuvēm vai ēdināšanas uzņēmumu," sacīja Meistere.

Viņa piebilda, ka tiek noteikta arī produktu izsekojamība, tāpēc PVD varētu veikt arī produktu piegādātāju pārbaudes.

Siguldas novada pašvaldība aģentūru LETA informēja, ka pašvaldībai sniegtā informācija liecina, ka Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestādēs līdz šim nav konstatēti pārkāpumi ēdiena sagatavošanas vietās. Ir paņemti bakteriālie paraugi, lai noskaidrotu, vai ēdienu sagatavošanas vietās nav atrodami slimības ierosinātāji. PVD par analīžu rezultātiem izglītības iestāžu vadītājus un pašvaldību informēs nākamās nedēļas sākumā, savukārt PVD veikto pārbaužu akti ir pieejami izglītības iestādēs.

Papildus tam visās iestādēs, kur tika konstatēta saslimšana, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir izplatījis anketas vecākiem, lai iegūtu informāciju par varbūtējiem slimības cēloņiem.

Pēc Siguldas novada pašvaldības rīcībā esošās informācijas ir konstatēti pieci saslimšanas gadījumi: trīs bērni no bērnudārza Saulīte dažādām grupām, viens bērns no bērnudārza Pīlādzītis un viens - Ieviņā. Bērni hospitalizēti laikā no 5. līdz 11.septembrim. Bērnudārzos Tornīši, Pasaciņa un Ābelīte bērnu saslimšanas nav konstatētas.

Savukārt portāls Lsm.lv vēsta, ka kopumā ar saindēšanos Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nonākuši septiņi bērni no Siguldas bērnudārziem.

Aizvadītajās brīvdienās un pirmdien BKUS nonākuši pieci bērni vecumā no trīs līdz sešiem gadiem ar akūtu zarnu infekcijas izraisītu saslimšanu, un trīs bērnu stāvoklis ir ļoti smags. Savukārt piektdien hospitalizēti vēl divi bērni ar aizdomām par inficēšanos ar mikroorganismu E.Coli jeb zarnu nūjiņu.

Trīs bērni ir smagā stāvoklī un viņu dzīvība ir apdraudēta, raksta portāls. Kopumā intensīvajā terapijā zarnu infekcijas dēļ nonāca četri bērni, vēl viens ārstējas stacionārā. Četriem bērniem ir attīstījies hemolītiski urēmiskais sindroms jeb asiņaina caureja un nieru mazspēja.

SPKC pirmsskolas izglītības iestādes par bērnu saslimšanas gadījumiem informēja 11.septembra pēcpusdienā, savukārt Siguldas novada pašvaldība tika informēta 13.septembrī plkst.9.30, vienlaicīgi informējot par to medijus. 13.septembrī aptuveni plkst.11 tika sāktas PVD un SPKC pārbaudes.

Šobrīd Siguldas novada pašvaldībai nav informācijas, ka infekcijas izraisītājs ir saņemtais ēdiens pirmsskolas izglītības iestādēs. SPKC un PVD nav apturējis pirmsskolas izglītības iestāžu darbību.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka PVD apsver iespēju veikt pārbaudes arī citos objektos, kuros ēdināšanas pakalpojumus nodrošina SIA Baltic Restaurants Latvia.

Meistere teica, ka notikušā kontekstā PVD veic apjomīgas pārbaudes, par kuru rezultātiem ziņos, tiklīdz tie būs. Primāri pārbaudes notiek pirmsskolas izglītības iestādēs, kurās konstatēti saslimšanas gadījumi, kā arī pārbaudīts tiek Baltic Restaurants Latvia. 

Meistere atzina, ka Baltic Restaurants Latvia apkalpo apmēram 100 dažādus objektus, taču patlaban informācija ir tikai par saindēšanos trīs Siguldas pirmsskolas izglītības iestādēs, tāpēc galvenā uzmanība tiek koncentrēta uz tām, kā arī uz pakalpojuma nodrošinātāju.

Vienlaikus viņa atzina, ka pārbaudes PVD sācis vien nesen, un nav izslēgts, ka tās notiks arī citos objektos, kuriem pakalpojumus nodrošina Baltic Restaurants Latvia.

Baltic Restaurants Latvia strādā ar preču zīmi Daily.

pievienota 7.-9.rindkopa

Top komentāri

Itamars Toledano
Komiski, ka vaina tiek arbūzos meklēta. Ja arbūzs tiek nomazgāts un ar tīru nazi griezts, jebkāda infekcija ir IZSLĒGTA. Daudz lielāks risks ir vīnogas, zemenes vai avenes, jo šeit būs grūtāk no BACIĻA tikt vaļā. Cita lieta, ja ēdienu negatavo uz vietas bērnu dārzā (kur arī ātri varētu VAINĪGO atrast), bet to gatavo kaut kāds RESTORĀNS, kam pilnīgi vienalga: vai kāds pļūtīs vai nē; tāpatās - visi gali ūdenī. JO reizēm produktu stāvoklis ir tik nožēlojams, ka vairs ne svaigs gaiss, ne termiskā apstrāde palīdzēt nespēj, un, ja jums atved GATAVU ēdienu, neviens nezin - no kā, un kā tas gatavots.
Jānis Turks
J
Mūsu valstī ir muļķīga tradīcija, ka sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem par pārkāpumiem tikai uzliek nelielus sodus vai vienkārši izsaka aizrādījumus un brīdinājumus, pēc kuru novēršanas tie atkal turpina darboties. Visos pārkāpumu gadījumos šādi uzņēmumi (ķebabnīcas, kafejnīcas, restorāni) būtu jāslēdz.
.
.
Vai tik nav tā, ka jāpārbauda būtu ne tikai ēdinātājs, bet arī tas, kāpēc bērnudārzu medmāsas neziņoja PVD, ja vairāki bērni saslima ar gastroeneteroloģiskām problēmām. Pareizi! Tāpēc, ka tā mums ir skolu un bērnudārzu ikdiena, kas ta nu katram vemjošam sīcim ies uzmanību pievērst. Jāpārbauda ģā prakses, ja šie bērni bija pie viņiem vesti: kāpēc netika uzstādīta pareiza diagnoze. Vai bērnu vispār tika apskatīti vai "atvēra zīmi mammai" pa telefonu, kas arī ir ierasta prakse. Vai kristiskā stāvoklī esošajiem bērniem, kad viņi nonāca BKUS, diagnoze tika uzstādīta pietiekami operatīvi vai arī viņi sēdējā stundām uzņemšanā, kur neviens viņiem nepievērsa uzmanību, kā jau tas tur ierasts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas