Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Sajūt klonētu liellopu gaļas smārdu

Strīdi ap ģenētiski modificētu pārtiku drīz var šķist tikai «ziediņi», jo rindā uz nonākšanu cilvēku vēderos jau gaida klonēti dzīvnieki. To apzinoties, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti sarosījušies, lai pagūtu sakārtot uz šiem jaunajiem pārtikas produktiem attiecināmo likumdošanu.

EP deputāte Sandra Kalniete (Vienotība), kura darbojas Lauksaimniecības un lauku attīstības komitejā, atzīst, ka «klonētu dzīvnieku gaļa» izklausās biedējoši, taču norāda, ka likumdošanu esot jāsāk gatavot laikus, pirms šī jaunā pārtika sasniegusi Eiropas ražotnes un tirgotavas: «Šobrīd mūs glābj tas, ka pagaidām dzīvniekus vieglāk un lētāk audzēt parastos veidos nekā klonēt. Bet tajā brīdī, kad klonēšanas tehnoloģijas attīstīsies, būs tā kā ar ģenētiski modificētiem organismiem - tūlīt atskanēs žēli gaudās balsis, kuras teiks, ka mēs ar šo gaļu varētu pabarot visus pasaules bada cietējus. Taču to nedrīkst pieļaut bez pietiekamas zinātniskās bāzes, kas pierādītu, ka ilgākā laikā šādas gaļas lietošana uzturā neradīs novirzes no normas.»

Jautājums par klonētu dzīvnieku gaļas izmantošanu Eiropas Savienības (ES) teritorijā tika aktualizēts jau iepriekšējā EP sasaukuma laikā, taču toreiz deputāti noraidīja Eiropas Komisijas (EK) iesniegtos likumprojektus. Tie paredzēja aizliegt ES gan klonēt lauksaimniecības dzīvniekus, gan importēt šo dzīvnieku klonus, kā arī tirgot no tiem ražotu pārtiku. Bijušā EP sastāva izvairīšanās no minēto likumu pieņemšanas tika pamatota ar daudzām neskaidrībām šajā jomā, turklāt strīdīgā lēmuma pieņemšanu kavēja negatīvā ES iedzīvotāju attieksme pret minēto gaļu. Eiropas Patērētāju organizācijas ģenerāldirektore Monika Gojēna atklāj, ka klonētu dzīvnieku vai to pēcnācēju gaļu uz saviem šķīvjiem nevēlas redzēt 80 procentu eiropiešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas