Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sāk virzīt grozījumus VKPAI pārsaukšanai par Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien lēma virzīt izskatīšanai parlamentā grozījumus, kas paredz Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju (VKPAI) pārsaukt par Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

"Inspekciju plānots pārveidot par Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi, lai galvenais uzsvars būtu uz sadarbību. Pārvaldes uzmanības centrā jābūt kultūras mantojuma saglabāšanas procesa pārraudzībai, konsultācijām un cita veida atbalstam," akcentēja Izglītības komisijas priekšsēdētājs Aldis Adamovičs (Vienotība).

Vairumā Eiropas valstu par kultūras pieminekļu aizsardzību atbildīgās institūcijas sauc par Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldēm. VKPAI nepieciešams pārveidot, lai tā atbilstu mūsdienīgas eiropeiskas valsts standartiem. Turklāt arī termins "kultūras piemineklis" ir novecojis, un to arvien biežāk aizstāj ar vārdiem "kultūras mantojums"," akcentēja Adamovičs.

VKPAI vadītājs Juris Dambis sēdē pauda atbalstu inspekcijas pārveidei, akcentējot, ka pašlaik tā sabiedrībā maldīgi saistās lielākoties ar uzraudzības, kontroles un sodīšanas funkciju.

Izglītības komisijas virzītie grozījumi arī paredz noteikt, ka vietās, kur vietējās nozīmes kultūras pieminekļu skaits pārsniedz 300 objektus, ir jānodrošina pašvaldības kultūras mantojuma aizsardzības dienesta izveide.

Pašlaik Latvijā divās pašvaldībās - Rīgā un Jūrmalā - ir vairāk nekā 300 vietējās nozīmes kultūras pieminekļu, akcentēja Dambis.

Likumprojektā precizēti arī citi jautājumi, tostarp par rīcību ar senlietām, kā arī valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu robežu precizēšanu.

Izglītības komisija lūgs Saeimu iekļaut grozījumus likumā "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" 8.februāra sēdes darba kārtībā un skatīt pirmajā lasījumā bez atkārtotas izskatīšanas atbildīgajā komisijā.

Top komentāri

Jānis
J
Ak, šī jocīgā mode veidot noapaļotus, neko konkrētu neizsakošus nosaukumus. Nez`, ar ko īsti tad atšķiries jau esošais Nacionālais kultūras centrs no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes. Tikai ar to vienu vārdu - mantojums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas