Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lāce: Gatavības stiprināšana kultūras mantojuma aizsardzībai ir nozīmīga

Krievijas karš Ukrainā, ugunsgrēki simboliskās vēsturiskās vietās Eiropā, vētras un plūdi tepat Latvijā pierāda, cik liela nozīme ir stiprināt gatavību kultūras mantojuma aizsardzībai un vienlaikus nodrošināt kultūras procesu nepārtrauktību krīzes laikā, uzsvēra kultūras ministre Agnese Lāce (P), kura piektdien piedalījās UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Asamblejas sēdē.

Kā aģentūru LETA informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāve Kitija Balcare, sēdē uzmanība tika veltīta jautājumiem par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā.

Šogad tiek atzīmēta Hāgas konvencijas par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā 70.gadadiena. Konvencija ir pirmais starptautiskais tiesiskais regulējums, kas pilnībā veltīts kustamā un nekustamā mantojuma aizsardzībai un nosaka pamatprincipus un rīcību mantojuma aizsardzībai bruņotu konfliktu gadījumā.

Konvencijas dalībvalstis apņemas veidot aizsargājamā mantojuma elementu sarakstus un atbilstošus rīcības plānus, atzīmēt nozīmīgas ēkas un pieminekļus ar Konvencijas emblēmu, veidot īpašas vienības armijā, atbildīgas par kultūras mantojuma glābšanu.

Lāce uzsvēra, ka kultūras mantojums ir mūsu pašapziņas, izturības un demokrātijas un nacionālās drošības stūrakmens.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika ziņoja par Konvencijas jubilejas starptautiskajiem pasākumiem un UNESCO darbības plānu Ukrainas kultūras vērtību saglabāšanai un aizsardzībai. 

Savukārt Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktores vietniece Baiba Mūrniece vēstīja par Latvijas virzību uz pievienošanos Konvencijas otrajam protokolam un Latvijas mantojuma krīžu plānu.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Ingas Surgunte klātesošos informēja par "UNESCO nedēļas 2024" aktivitātēm, kas šoruden ir veltītas Konvencijas 70.gadadienai.

Latvijas pastāvīgās pārstāvniecības OECD un UNESCO nozares padomniece izglītībā un zinātnē Laura Treimane ziņoja par UNESCO Globālo izglītības ministru sanāksmi, kas notiks oktobrī un novembrī, un UNESCO Eiropas reģiona prioritātēm.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas augstākā lēmējinstitūcija ir tās Asambleja, kuras sastāvā darbojas 20 dažādu gan valsts institūciju, gan nevalstiskā sektora jomu pārstāvji. UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas administratīvo darbu vada ģenerālsekretārs.

UNESCO ir specializēta ANO aģentūra, kas apvieno 193 valstis visā pasaulē savstarpējai sadarbībai izglītības, zinātnes, kultūras, komunikācijas un informācijas jomā, lai sekmētu mieru, sabiedrības labklājību un ilgtspējīgu attīstību. 

Latvija pievienojās UNESCO 1991.gadā, bet kopš 1994.gada izveidotā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija nodrošina UNESCO programmu īstenošanu Latvijā un rūpējas par Latvijas interešu un pieredzes pārstāvniecību UNESCO darbības jomās starptautiski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē